Home > Business > Met hart, ziel en hoofd tegen kanker

Met hart, ziel en hoofd tegen kanker

Auteur: Ludo Diels

Verwacht van hoogleraar interne geneeskunde en hematologie Gerard Bos geen lyrisch verhaal over de schoonheid van bloed. Dat laat hij als rationeel wetenschapper en medicus liever over aan dichters. Gerard Bos werkt met zijn hoofd zonder daarbij een hart te ontberen. Want het mag dan weliswaar zo zijn dat de professor aan de medical school van Maastricht UMC+ zich laat leiden door de ratio, hij weet als geen ander welke impact kanker heeft op de patiënt, de naasten en de hele samenleving. Binnen het Kankeronderzoekfonds Limburg slaagt hij erin de publicitaire trom behoorlijk te roeren. „Dat is ook hard nodig om ons onderzoek, bijvoorbeeld naar killer cells waarmee we in Europa tot de koplopers behoren, te kunnen voortzetten. Uiteindelijk komt dit de patiënten ten goede. Er is maar één weg: vooruit!”

MATIGHEID
Gerard Bos (Wageningen, 1960) is een nuchtere man. No-nonsense doch allerminst onvriendelijk of kil. Eerder integendeel. Hij is joviaal met daarbij een droogkomisch gevoel voor humor. In gesprekken komt hij soms onverwacht uit de hoek. Als we samen door de gangen van Maastricht UMC+ wandelen, zien we in de tuin een aantal studenten worst op een grill leggen voor een barbecue. Lachend: „Die zorgen ervoor dat wij ook in de toekomst onze hypotheken kunnen afbetalen. Zonder patiënten hebben wij immers geen beroep.” Nee, hij heeft niets tegen het eten van vlees of het drinken van alcohol. Hij is beslist geen doorgeschoten gezondheidspropagandist, maar hij erkent wel degelijk dat matigheid aan te bevelen is. „Ik vertel niemand hoe hij of zij moet leven. Daar ga ik niet over. Ik hou zelf ook wel van het goede leven. Het grootste gevaar voor onze gezondheid is overigens niet die braadworst op die grill of een incidentele sigaar, maar dat is leeftijd. Met het steeds ouder worden van de bevolking nemen bepaalde ziektes, waaronder kanker toe.”

ENORME ONTWIKKELING
Hij is opgegroeid in een kruideniersgezin in Wageningen. Daar zag hij hoe hard zijn ouders werkten en er alles voor overhadden zodat hun drie kinderen het beter hadden dan zijzelf. „Ze waren trots dat ik na mijn middelbare school geneeskunde ging studeren. Ik besloot naar Maastricht te gaan vanwege het zogenaamde probleemgestuurde onderwijs (PGO). De medische faculteit stond nog in haar kinderschoenen. Wij waren de vijfde lichting. Toen ik begon was er nog niemand afgestudeerd. Terugkijkend kun je wel stellen dat de universiteit en ook de stad een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Na mijn afstuderen en promotieonderzoek heb ik jaren in de Randstad en in België gewerkt. Voor mijn veertigste wilde ik geen vaste plek om te werken. In 2000 ben in naar Maastricht teruggekomen. Geen dag spijt van.” Gerard Bos is positief gestemd als het gaat om de verbindingen die er binnen zijn diverse onderzoeksvelden in de academie tot stand zijn gekomen met andere onderwijsinstellingen in binnen -en buitenland, het bedrijfsleven en het publiek. „Het bijzondere van Maastricht UMC+ is juist dat deze omgeving uitnodigt om uit die ivoren toren te komen en contacten te leggen die vruchtbare resultaten opleveren. De onderzoekswereld is steeds meer een netwerkwereld. Zeker in het geval van kankeronderzoek is samenwerking belangrijk.”

KOPLOPER
Natuurlijk zijn de getallen onrustbarend. Een op de drie personen krijgt in Nederland met kanker te maken. Het is juist daarom zaak dat krachten worden gebundeld zodat nog meer onderzoek kan worden gedaan. „Maastricht UMC+, heeft samen met de Health Foundation Limburg en KWF Kankerbestrijding het Kankeronderzoekfonds Limburg opgericht. Vijf projecten, namelijk onderzoek naar longkanker, naar borstkanker, naar dikke darmkanker, naar nierkanker en naar Natural Killer Cells worden vanuit deze samenwerking gesubsidieerd. Ik neem die fondsenwerving heel serieus omdat we de middelen hard nodig hebben om stevig door te pakken. We boeken resultaten die ook in het buitenland opvallen. Een calimerocomplex past ons zeker niet meer. In Europa zijn we op het gebied van bijvoorbeeld de ziekte van Kahler een van de koplopers. Onze inzet werpt gelukkig vruchten af. We tellen echt mee.” „In ons onderzoek naar de ziekte van Kahler werken we samen met partners in de Verenigde Staten, Leiden en Amsterdam. We zien dat bepaalde laboratoriumresultaten, bijvoorbeeld in het geval van het onderzoek naar de werking van killer cellen bij het bestrijden van bepaalde typen kanker, ook naar de praktijk worden gebracht. In Amerika zien we al positieve effecten bij patiënten met leukemie. Maar ontwikkelingen in de wetenschap duren altijd lang. Juist omdat de resultaten zo bemoedigend zijn, is het zo belangrijk dat we ons zo intensief met de fondsenwerving bezighouden.” Gerard Bos woont met zijn vrouw, die kinderarts is, in Maastricht. Zijn drie kinderen zijn het huis uit. Zijn werk slorpt veel tijd op. Toch probeert hij regelmatig te ontspannen. „Ik maak lange dagen en werk zo’n zestig uur per week. Hoewel ik me interesseer voor politiek en literatuur neemt het werk natuurlijk veel tijd in beslag. Zo nu en dan probeer ik op de golfbaan een balletje te slaan. Maar gelukkig doe ik mijn werk met veel plezier. Dat komt, denk ik, omdat ik geloof in onze missie om ervoor te zorgen dat geen mensen meer doodgaan aan deze ziekte en dat patiënten met zo min mogelijk schade een kwalitatief goed leven kunnen leiden. En daar hebben we hulp voor nodig.”

Health Foundation Limburg (HFL) werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Dat onderzoek richt zich op kanker, hart- en vaatziekten, geestelijke gezondheidszorg en chronische ziekten. Wilt u het Limburgs kankeronderzoek steunen?
Dat kan door een bijdrage te storten op bankrekeningnummer NL06INGB0005043912
t.n.v. Kankeronderzoekfonds Limburg.
Of kijk op kankeronderzoekfondslimburg.nl onder schenken & nalaten.

Fotografie: Richard Stark

___________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.