MECC Maastricht zet belangrijke stap in duurzaamheid met oplevering zonnepanelen
MECC Maastricht heeft een belangrijke stap gezet in haar duurzaamheidsstrategie met de oplevering van 1532 nieuwe zonnepanelen, samen goed voor 650.000 kWh en 20% van de totale energiebehoefte van de evenementenlocatie. Woensdag 27 november werd de zonnecentrale officieel in gebruik genomen door wethouders John Aarts en Alain Garnier gezamenlijk met algemeen directeur MECC Maastricht, Rob van de Wiel.
In 2017 werden al 1054 zonnepanelen geplaatst en met de nieuwe toevoeging van 1532 zonnepanelen op de Westhal komt het totaal aantal zonnepanelen uit op 2586. Samen leveren deze 928.000 KWH per jaar op, in vergelijking genoeg voor een elektriciteitsvoorziening van 310 huishoudens per jaar. In de uitvoering was het noodzakelijk om te kiezen voor ultra lichte zonnepanelen, aangezien er tijdens evenementen al zware constructies aan het plafond hangen. Tevens zijn de zonnepanelen hoger dan het dakvlak gemonteerd zodat er meer ruimte is voor zonlicht en dus energie.
MECC Maastricht heeft de lat hoog liggen om maximale duurzaamheidswinst te behalen en is onderweg naar een net-zero onderneming in 2050. Hierin werkt de evenementenlocatie samen met gemeente Maastricht, die onder de naam #MissionZeroMaastricht het doel heeft in 2050 een klimaat neutrale stad te zijn. Om dat doel te bereiken werkt ze samen met bedrijven, organisaties en inwoners.
John Aarts, wethouder mobiliteit, stadsbeheer, duurzaamheid en hospitality gemeente Maastricht: „Met de uitbreiding van het aantal zonnepanelen bij MECC Maastricht zetten we opnieuw een stevige stap richting een duurzamer Maastricht. Deze samenwerking laat zien hoe we samen met onze partners werken aan onze ambitie: een klimaatneutrale stad in 2050. MECC Maastricht is hierin een inspirerend voorbeeld.”
Rob van de Wiel, algemeen directeur MECC Maastricht: „Veel van onze evenementen vinden overdag plaats waardoor we de opgewekte stroom direct kunnen gebruiken. Dit levert meteen een kostenbesparing op en zijn we minder afhankelijk fossiele energie. De rest van de benodigde energie kopen we in met Garanties van Oorsprong. Dat is stroom die is opgewekt door wind, water en zon. Mede dankzij deze maatregelen zullen we in 2030 al 46 procent minder CO2 uitstoten dan in 2019. Zo zijn wij op weg naar een energieneutraal MECC Maastricht in 2050.”