Home > Business > MECC Maastricht wordt toekomstproof gemaakt

MECC Maastricht wordt toekomstproof gemaakt

Sinds Rob van de Wiel de leiding heeft in MECC Maastricht, waait er een andere wind, zo merken personeel, partnerbedrijven en exposanten. De klant is altijd koning en tegelijkertijd moet er geld verdiend worden. Dat de gemeente Maastricht het beurs- en congrescomplex gekocht heeft, komt dan mooi uit, want dat geeft meer speelruimte.

Duidelijke taal, daar houdt de uit Brabant afkomstige MECC-directeur van. „We gaan van het lelijkste gebouw van Maastricht iets moois maken.” Zo, die staat. „Aan die grote hallen kun je van buiten niet zoveel doen, maar de hele omgeving kun je wel aanpakken.”Regelmatig gaat Van de Wiel elders kijken hoe er in deze wereld geopereerd wordt. „De hele wereld is onze concurrent. We richten vooral de focus op de internationale congresganger. Die is wel wat gewend. Ga bijvoorbeeld eens naar de beurs- en congresgebouwen in Kopenhagen. Dan weet je niet wat je ziet. Die zijn met alle moderne voorzieningen uitgerust. Dan kun je niet achterblijven qua faciliteiten en service. Dus merkten we dat we een inhaalslag moesten maken. Ik ben erg blij dat de gemeente Maastricht onder aanvoering van wethouder John Aarts die uitdaging heeft opgepakt, samen met de provincie Limburg in de persoon van Twan Beurskens.”

RANDWYCK
Het hele plan voorziet niet alleen in een totale facelift voor de MECC-gebouwen, maar ook de directe omgeving krijgt een extra impuls. „In feite wordt heel Randwyck er beter van. De aansluiting met de Health Campus wordt veel beter en de mensen die daar actief zijn, kunnen gebruik gaan maken van de uitgebreide horecavoorzieningen rondom MECC Maastricht. Kortom, het gebied zal veel levendiger worden.”Door de uitbreiding van met name het congresgedeelte kan MECC Maastricht straks meerdere grote congressen tegelijk ‘hosten’. „Dat betekent dat we de markt meer te bieden hebben. Het is een concurrentieslag, waarbij we natuurlijk Maastricht inzetten als een gast-vrije internationale stad. Dan zou het overigens wel helpen als de bereikbaarheid via de lucht zou verbeteren, want op dat terrein haken nogal wat organisatoren af. Daarom zijn we blij dat de provincie die draad nu oppakt. Zonder luchthaven ben je in deze internationale sector verlamd.”

‘STATE OF THE ART NODIG VOOR TOPEVENEMENTEN ALS TEFAF’

PARTNERSHIP
En dat brengt het gesprek op de kunstbeurs TEFAF, de grootste klant van MECC Maastricht. Rob van de Wiel heeft er zelf maandenlang aan getrokken om de continuïteit van TEFAF in Maastricht te waarborgen. „Ik had maar één doel: TEFAF nauwer aan Maastricht verbinden. Dat betekent dat je creatief moet meedenken met de klant en niet aan de zijlijn moet afwachten, dat is niet meer van deze tijd. Gelukkig heeft de provincie Limburg het initiatief genomen om sa-men met de gemeente Maastricht de nek uit te steken. Het belang van TEFAF hoefde ik niemand uit te leggen, dus onze strategie werd breed gedragen. Samen met algemeen directeur provincie Limburg Guido Derks en enkele andere betrokkenen hebben we die wedstrijd gespeeld in binnen- en buitenland en het resultaat mag er zijn. De verantwoordelijken van TEFAF voelen dat zij echt een partner aan ons hebben, dat wij meedenken en eventuele problemen samen oplossen. Dat is tegenwoordig onze houding, ook tegenover organisatoren van andere beurzen en congressen. Wij moeten meer doen dan meters verhuren, we moeten onze knowhow ter beschikking stellen.”

NEW YORK
Dat TEFAF in 2016 bekendmaakte een tweede en derde beurs in New York te beginnen, was voor Van de Wiel geen reden tot paniek. „Integendeel, TEFAF versterkt daarmee de internationale merknaam en wij zijn gebaat bij een sterk merk. Nu kunnen we als Maastricht profiteren van de link met New York. Een mooie kans waar we in het najaar van 2016 ook al gebruik van hebben gemaakt met een speciale Maastricht-avond in Manhattan. Wat dat betreft liggen er nog een hoop kansen.”De al eerder besloten metamorfose van MECC Maastricht was voor Van de Wiel een belangrijke troef in de onderhandelingen met TEFAF. „Maar niet de enige. De provincie heeft het mogelijk gemaakt dat wij deze kunstbeurs extra kunnen faciliteren de komende jaren. Zo’n prestigieus evenement is overal in de wereld welkom, dus je moet wel je best doen. Nu de handtekeningen zijn gezet onder het tienjarig contract, blijven wij als partner actief meedenken. Bijvoorbeeld hoe we TEFAF kunnen helpen om het gebouw de Hoofdwacht op het Vrijthof optimaal te gaan gebruiken en hoe heel Maastricht kan inspelen op TEFAF gedurende die tien dagen. Van hotels tot restaurants tot taxiservices. Oftewel, MECC Maastricht en dus ook TEFAF sterker verbinden met de stad, dat is een belangrijke missie.”De meeste werkzaamheden gaan pas in 2019 van start, maar de bezoekers van TEFAF zullen in maart van dit jaar wel al merken dat de hoofdtoegang via P3 en P4 helemaal op de schop is gegaan. Die straalt nu veel meer allure uit en sluit daarbij veel beter aan op een beurs als TEFAF. „Je kunt een dergelijk topevenement alleen ontvangen als je zelf state of the art bent.” •

Metamorfose van gebouwen en inrichting
MECC Maastricht staat aan de vooravond van een grondige renovatie en uitbreiding van het congrescentrum. De hedendaagse markt van beurzen en congressen is internationaal geo-riënteerd en congresgangers zijn ‘verwend’. Ze komen in de mooiste steden en op de prachtig-ste locaties. Om in deze markt te kunnen blijven scoren, is een opwaardering van het huidige congrescentrum een must. Er wordt komende jaren bijna dertig miljoen geïnvesteerd in een revitalisatie die een grote kwaliteitsimpuls voor het MECC gaat zijn. Niet alleen wordt het ge-bouw mooier en functioneler, ook zal het com-plex na afronding beter aansluiten bij de ge-biedsontwikkeling van Maastricht Randwyck.De meest opvallende uitbreiding is de glazen schil rond het bestaande auditorium, het epi-centrum van MECC Maastricht. Dat is niet al-leen een uiterlijke blikvanger, maar biedt ook de kans om het congrescentrum letterlijk in het licht te zetten en met vides en doorkijkjes transparanter te maken. Het congrescentrum krijgt zo een meer open karakter, waardoor be-zoekers zich ook beter kunnen oriënteren. Een ander voordeel is dat de ombouw kans biedt om horeca te realiseren op het Forumplein, dat bovendien een aantrekkelijkere inrichting krijgt. Het moet een ontmoetingsplek worden voor duizenden kantoorwerkers uit de omgeving. Ook het interieur van het auditorium is on-derdeel van het plan, dat in zijn geheel wordt opgeknapt. Zo komen er veel zalen bij, wordt de Expo Foyer uitgebreid en wordt de Forum Passage voorzien van multifunctionele ruim-tes. Het vernieuwde MECC biedt straks niet alleen ruimte voor 5.000 congresdeelnemers, de indeling wordt bovendien dusdanig dat twee of drie congressen tegelijkertijd kunnen worden gehouden.Het ontwerp van dit plan komt van architec-tenbureau Cepezed. De oplevering van het nieuwe congrescentrum wordt voorzien eind 2020. De werkzaamheden worden dusdanig gepland, dat alle grote geplande festiviteiten normaal kunnen doorgaan.

Illustraties: Cepezed

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu