Business|Circulariteit & Duurzaamheid

Mark Luikens effent de weg naar duurzaam transport

tekst Jules Roosenboom
, fotografie Ezgi Uslu

De opdracht van Mark Luikens is even helder als gecompliceerd: hij moet bedrijven ervan overtuigen dat ze minder kilometers over de weg moeten afleggen. En dat de kilometers die ze toch afleggen, zo schoon mogelijk zijn. Een maatschappelijk doel, maar wel altijd bekeken door de bril van een organisatie en gericht op kostenbesparing.  Als logistiek makelaar bij Zuid-Limburg Bereikbaar is het zijn taak om bedrijven in de transportsector te ,,inspireren, enthousiasmeren en stimuleren”. ,,Duurzame logistiek is nog vaak onbekend terrein voor hen, dus ze vinden het fijn dat ze door een onafhankelijke partij worden geholpen met de opgave waar ze voor staan”, zegt Luikens.

Businesscase

Bij het terugdringen van CO₂-uitstoot denken mensen al snel aan elektrisch rijden. Dat is ontegenzeglijk een onderdeel van de aanpak die Luikens propageert, maar het is zeker niet het hele verhaal. Tijdens een kop koffie op het terras van het Black Label Hotel in Valkenburg legt hij zorgvuldig uit met welk verhaal hij op bedrijven afstapt. En dat verhaal reikt verder dan elektrische auto’s. Zero emissie stadslogistiek, een overschakeling van transport via de weg naar vervoer via water of spoor en digitalisering op de weg: in die drie-eenheid schuilt de kern van zijn aanpak.

Bedrijven zien Luikens graag komen: hij wijst ze de weg door het woud van regels en mogelijkheden. En belangrijker nog: hij zorgt ervoor dat ze kosten besparen. ,,Er moet voor het bedrijf een goede businesscase aan verbonden zijn. Het belang van het bedrijf staat voorop”, zegt hij stellig. ,,We helpen bedrijven met rendabel maatschappelijk verantwoord ondernemen en tegelijkertijd kosten te reduceren.”

Water

Een van zijn speerpunten is de transitie van vervoer over de weg naar transport over het water. ,,De komende jaren wordt er stevig gewerkt aan de wegen richting Rotterdam”, zegt Luikens. ,,Dat betekent dat ze nog erger overbelast raken dan ze nu al zijn, en dat er meer vertraging komt.”

De oplossing: het water op met de vracht. ,,Een verbinding via het water is robuuster en betrouwbaar. Bovendien past op een schip veel meer vracht.” Het succes van transport op deze wijze, valt of staat bij het opzetten van zogenoemde joint corridors: verbindingen richting de havenstad via het water die dagelijks varen en waarin vracht gebundeld kan worden. Ook bij de overschakeling van weg naar spoor worden joint corridors opgezet. ,,Het kent vele voordelen en is ook nog eens concurrerend qua prijs.”

Binnenstad

Dan de binnenstad. De komende jaren wordt er in Maastricht, net als in veel steden in Nederland, toegewerkt naar zero emissie zones: plekken waar je niet mag komen met een bestelbus of vrachtwagen die CO₂-uitstoot. Dat is in lijn met het klimaatakkoord en in 2025 moet die transitie een feit zijn. ,,Zuid-Limburg Bereikbaar is een echte uitvoeringsorganisatie”, zegt Luikens. ,,We helpen zowel de gemeente als ondernemers met de transitie naar duurzame mobiliteit.” Een wezenlijk aspect hiervan is de belevering aan winkels en horecagelegenheden in het centrum. ,,Sommige goederen kunnen vanuit een distributiecentrum aan de rand van de stad naar het centrum worden gebracht met schone bestelbussen en vrachtwagens. Zo werk je toe naar zero emissie stadslogistiek.”

Uiteindelijk heeft deze aanpak volgens Luikens voor iedereen een gunstig effect. ,,We hebben allemaal profijt van een schonere en stillere binnenstad die goed bereikbaar is, zowel bezoekers als ondernemers.”

Digitaal

Ook wil Luikens nog meer een brug slaan tussen de digitale snelweg en de fysieke weg. De meesten van ons rijden al rond met een GPS-gestuurd navigatiesysteem. Dat biedt ook extra kansen om de doorstroming op de wegen te bevorderen. Een goed voorbeeld is volgens Luikens de zogenaamde Intelligente Verkeersregel Installatie (iVRI), of in gewone mensentaal: een slim verkeerslicht, dat informatie door kan doorgeven aan vrachtwagenchauffeurs. ,,Als bijvoorbeeld een chauffeur van een vrachtwagen van 40 ton van tevoren weet of het verkeerslicht op rood of op groen springt, dan weet hij eerder of hij moet remmen. Of de iVRI kan voorrang geven aan die vrachtwagen. Behalve aan doorstroming draagt meer digitalisering op de weg ook bij aan de veiligheid. ,,Chauffeurs kunnen bijvoorbeeld tijdig een signaal ontvangen als er file op de snelweg staat.”

Meer over Zuid-Limburg Bereikbaar?  Lees ook De vitale stad van de toekomst: schoon, veilig en groen & Bedrijven en mobiliteit in crisistijd: er liggen volop kansen

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws