Home > Business > Marion Schmitz van Sevagram over de coronacrisis

Marion Schmitz van Sevagram over de coronacrisis

Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Het is geen gemakkelijke tijd. Chapeau Magazine spreekt nu en de komende weken met ondernemers en andere relaties over de manier waarop zij met de corona-crisis omgaan. Over hoe ze het aanpakken en hoe ze – ondanks alle onzekerheid – positief blijven. Vandaag Marion Schmitz, Manager Communicatie en Marketing bij Sevagram en voorzitter van de Stichting Sevagram Verwenzorg.

Als zorgorganisatie die vooral gericht is op de zorg voor ouderen, ondervinden ze bij Sevagram, met negentien locaties in Heerlen en in het Heuvelland ,de pijnlijke gevolgen van de coronacrisis dagelijks aan den lijve, zegt Marion Schmitz. ,,Ter bescherming van onze cliënten gelden op al onze locaties restricties. Bezoek van familieleden en mantelzorgers is al meer dan een maand niet meer mogelijk, tenzij er sprake is van een terminale fase. Onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers werken op meer dan volle kracht om alle cliënten ondanks alles toch de zorg en aandacht te kunnen geven die ze nodig hebben.”

Ook qua communicatie is het bij de Limburgse zorgorganisatie stukken drukker dan normaal, aldus Schmitz. Zij fungeert alweer jaren als een spin in het web als het gaat om de in- en externe communicatie en marketing bij Sevagram, een complexe organisatie, die draait op 2300 betaalde krachten en 1100 vrijwilligers. ,,Je kunt je voorstellen dat iedereen – zowel binnen als buiten de organisatie – voortdurend precies van alles op de hoogte wenst te worden gehouden en dat betekent dat je voortdurend moet schakelen, afstemmen en soms heel snel beslissingen moet nemen. Ook krijgen we veel vragen van familieleden, die we stuk voor stuk zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Gelukkig heb ik onlangs versterking gekregen in de persoon van Arie de Zeeuw, mijn huidige interim-collega, die in zijn carrière veel te maken heeft gehad met crisiscommunicatie. Ik durf met een gerust hart te zeggen dat we beiden – uiteraard samen met ons team – de zaak op communicatief gebied onder controle hebben.”

Ondanks het feit dat er op de diverse locaties enkele mensen besmet zijn met het virus, gebeuren er ook positieve dingen, zegt Marion Schmitz. ,,Lichtpuntje is bijvoorbeeld het feit dat Sevagram Verwenzorg, onze goede doelenstichting, juist in deze moeilijke tijd van alle kanten steun krijgt. Onder meer van maatschappelijk betrokken bedrijven en organisaties die heel goed begrijpen dat onze cliënten juist nu een extra verzetje goed kunnen gebruiken en spontaan een donatie doen aan Sevagram Verwenzorg. Daarnaast zijn er artiesten die – uiteraard op afstand – gratis en met enige regelmaat optredens verzorgen, worden onze cliënten verrast met extra traktaties en zijn er bedrijven en organisaties die communicatiemiddelen ter beschikking stellen, zodat er – bijvoorbeeld via beeldbellen – toch op diverse manieren contacten mogelijk zijn. Zo doneerde ondernemer Lars Packbier 104 babyfoons (52 sets), waardoor 52 families gemakkelijk met hun naasten kunnen praten.”

Meer dan ooit zien ze nu bij Sevagram hoe Verwenzorg het verschil kan maken. ,,Om iedereen – medewerkers, vrijwilligers en familie – op de hoogte te houden van alle mooie initiatieven, brengen we met enige regelmaat extra edities van onze nieuwsbrief de ‘Sev@flits’ uit. Wij merken dat dat enorm wordt gewaardeerd.”

Gelet op de moeilijke omstandigheden heeft Sevagram ervoor gekozen om het jaarlijkse Sevagram Verwenzorg Benefiet dit jaar niet te laten doorgaan. Schmitz: ,,De achtste editie van het feest, waar we – net als onze relaties – elk jaar opnieuw met veel plezier naar uitkijken, stond gepland voor vrijdagavond 27 november. Hoewel deze datum nog heel ver van ons af ligt en we – net als vrijwel iedereen – de stille hoop koesteren dat tegen die tijd het ergste leed geleden is, vonden we het niet verantwoord om door te gaan met de voorbereidingen. De voornaamste reden is dat wij het op dit moment niet gepast vinden om de vele maatschappelijk betrokken ondernemers en andere relaties die Sevagram Verwenzorg altijd weer van harte ondersteunen, lastig te vallen met een verzoek om één of meerdere kaarten te kopen om de avond financieel mogelijk te maken.”

Het besluit om het feest dit jaar te cancelen, mag dan op rationele gronden zijn genomen, het gaat de raad van bestuur van Sevagram én het bestuur van de Stichting Sevagram Verwenzorg wel degelijk aan het hart, verzekert Marion Schmitz. ,,Niet in de laatste plaats omdat het benefiet elk jaar opnieuw is uitverkocht en we met de opbrengst fantastische dingen kunnen doen voor onze cliënten. Zaken die niet binnen de normale zorg vallen, eenvoudigweg omdat daar helaas geen geld voor is. Denk bijvoorbeeld aan een origineel uitstapje buiten de deur, een middag naar het theater, een bezoek aan een museum, een leuke stedenstrip of een intiem verrassingsoptreden van een bekende artiest. ‘De kers op de taart’, noemen we dit bij Sevagram, omdat Verwenzorg ooit heel klein is begonnen is met een kistje verse kersen voor cliënten van een zorgorganisatie. De kers staat dan ook symbool voor verwenzorg.”

Dat de benefietavond niet doorgaat, betekent overigens niet dat donaties niet van harte welkom zijn, benadrukt Schmitz in haar rol als voorzitter van de Stichting Sevagram Verwenzorg. ,,Vrijwel onmiddellijk nadat we het nieuws bekend hadden gemaakt, kwamen de eerste donaties binnen. Hartverwarmend dat men begrijpt dat onze cliënten het juist nu hard nodig hebben. Graag maak ik dan ook van de gelegenheid gebruik om iedereen die onze goede doelen-stichting een warm hart toedraagt nog eens nadrukkelijk en heel erg te bedanken. Elke vorm van steun, hoe bescheiden ook is van harte welkom. Donateurs doen er onze cliënten – en daarmee ook ons – een groot plezier mee.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu