Business|Living|Society|Travel

Made in Brunssum

Auteur: Ludo Diels

Stap voor stap groeide Emma Safety Footwear uit tot een toonaangevende speler in de wereld van de veiligheidsschoenen. De onderneming met de productiefabriek in Brunssum en de marketing en commerciële afdeling in Bunde staat al sinds haar oprichting in 1931 stevig in haar schoenen. Lang voordat het begrip Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in zwang raakte, is Emma al op deze leest geschoeid. En toen de term participatiemaatschappij nog niet bestond, deed Emma niets anders dan vruchtbare verbindingen leggen tussen mens en maatschappij. Emma Safety Footwear bewijst dat een onderneming succesvol kan zijn en tegelijk oog heeft en concrete kansen creëert voor mensen met een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Volgens algemeen directeur Tom Hermans draait het bij Emma om de juiste balans tussen sociale betrokkenheid en commercieel succes. ,,Wij kiezen er bewust voor om hier in de regio te werken met mensen die veelal een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Voor veel medewerkers is dit een opstap naar de reguliere arbeidsmarkt. Je geeft mensen een perspectief en je krijgt heel veel terug: betrokkenheid, passie en vakmanschap.”

Hoogste segment

Wie de fabriek in Brunssum bezoekt, komt terecht in de wijk Treebeek die nog steeds de geest ademt van de mijnindustrie die zo typerend was voor dit deel van Limburg. Het is een kolonie die begin twintigste eeuw naar voorbeeld van een Engelse tuinstad werd gebouwd om arbeiders in de geest van de tijd te huisvesten. In die wijk verrees in 1931 het huidige Emma Safety Footwear. De ontstaansgeschiedenis van deze schoenenfabriek is nauw met de mijnbouwhistorie verbonden. Het was van meet af aan een plek waar arbeidsongeschikt geraakte mijnarbeiders vervangend werk konden doen. Sociaal vanaf het begin.

Chapeau Madein Emma Zw 1170

Het bedrijf heeft de tand des tijd wonderwel getrotseerd en is erin geslaagd uit te groeien tot marktleider in Nederland en koploper in de wereld van veiligheidsschoenen. Emma Safety Footwear opereert in het hoogste segment. ,,We groeien omdat we geloven in de mensen die dit product maken en omdat we blijven innoveren. Zorg voor product en werknemer is onze belangrijkste motivatie. Onze manier van werken is holistisch. Een mens is meer dan een werknemer. En tegelijk produceren we toch met z’n allen zo’n 325.000 paar schoenen per jaar.

Teamwork

Toegegeven, het lijkt allemaal veel op gladde marketingpraat. En dat zou het in de meeste gevallen misschien ook wel zijn als je tenminste niet zelf gaat kijken. Want wie de fabriek betreedt, komt in een omgeving terecht waar de betrokkenheid bij mens en persoon merkbaar aanwezig is. Achter enorme machines wordt leer gestanst, delen gestikt en de zogenaamde schacht om de leest gezwikt. In een hoog tempo worden de schoenen in allerlei stadia tot gereedheid gebracht. Je ziet geconcentreerde gezichten. Mensen die met liefdevolle toewijding aan een product werken.

,,Elke afdeling hier op de fabriek heeft zijn eigen specialiteit. Iedereen levert een bijdrage aan het product. Het is dus machinaal ingezet teamwork. Er werken hier ongeveer 150 mensen die per dag 1500 schoenen produceren.”

Samen groeien

Dan worden de zolen gemaakt en vindt de finish van de schoen plaats: het afwerken en verpakken van de schoenen Het tempo zit er goed in. ,,We houden rekening met de specifieke vaardigheden en interesse van onze medewerkers. Niet iedereen kan in alles even goed zijn. Van potentiële werknemers wordt verwacht dat ze aanleg en capaciteiten ontwikkelen om te kunnen slagen in het productiewerk bij reguliere werkgevers. We stellen hoge eisen aan zowel ons product als aan de medewerkers. In het meest ideale geval groeien we samen. Niet per definitie naar meer maar naar beter.”

Chapeau Madein Emma 1280

Social Enterprise

En dat er sprake is van groei van Emma Safety Footwear bewijst de dit jaar verschenen ‘Social Enterprise Monitor’ die laat zien dat bedrijven als Emma het heel goed doen. Zowel economisch als sociaal. ,,Wij zien een tendens waarin het niet langer automatisch door productiebedrijven wordt uitgeweken naar het Verre Oosten of Zuid-Amerika. Wij stellen hele hoge eisen onze buitenlandse partners met wie wij samenwerken. Wij letten daar nauwgezet op. Maar ook hier in Brunssum is het van belang om te werken aan die bewustwording van onze medewerkers voor onze directe leefwereld. Coaching van onze medewerkers vormt dan ook een belangrijk onderdeel van ons werk. Maar ook qua omzet hebben we goede stappen vooruit gezet. Vorig jaar zijn we met 20% gestegen. De helft van onze omzet willen we buiten Nederland halen. We zullen in de toekomst vanuit hier grote stappen moeten blijven zetten.”

Doorgroeien

Emma Safety Footwear is een sympathieke onderneming. Met beide voeten stevig op de grond. Ze bewijzen dat oog voor de medemens en harde economische targets heel goed samen kunnen gaan. Mens en maatschappij lopen in de pas. Er bestaat een welgemeende intentie om mensen uit de omgeving weer op gang te helpen. ,,We willen mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt de kans bieden deze in te lopen. Samen maken we dit bedrijf. We zijn verankerd in deze omgeving. Hier horen we thuis. Vanuit Limburg willen we doorgroeien.”

Chapeau Emma Collage

 Fotografie: Hugo Thomassen

Wilt u Chapeau Magazine iedere twee maanden ontvangen om meer reportages te zien, word abonnee!

De losse verkooppunten vindt u  hier.

U Kunt Chapeau Magazine ook lezen op de Ipad.

 

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business, Living, Society, Travel

Gerelateerd nieuws