Business

Maastrichtse Fabiènne Hendricks (VVD) kandidaat voor Europees Parlement

Grote avonturen beginnen doorgaans klein. Ook in het geval van de in Maastricht opgegroeide Fabiènne Hendricks, de nummer 6 op de VVD-kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen op 6 juni.

Haar eerste stap op de drukke weg richting de Europese politiek bestond uit een kort berichtje aan Marino Keulen (Open Vld), destijds Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid en Inburgering. Of ze misschien naar Brussel mocht komen om stage te lopen, luidde haar verzoek. Het antwoord van de invloedrijke Keulen, in 2024 inmiddels alweer ruim twaalf jaar burgemeester van Lanaken, liet niet lang op zich wachten. Per kerende mail antwoordde hij geen stagiaires te hebben. Maar desondanks was Fabiènne (Heerlen, 1984) van harte welkom voor een kop koffie. Als ze de moeite zou nemen om even bij hem langs te komen, dan zouden ze wel iets vinden, was zijn overtuiging.

Hoofdstad van Europa

Al tijdens het eerste gesprek werd duidelijk dat er in de ‘hoofdstad van Europa’ voldoende werk op haar lag te wachten, vertelt Fabiènne. Ze kreeg onder meer de opdracht om op bepaalde vlakken de verschillen in regelgeving tussen afzonderlijke EU-landen in kaart te brengen. „Ik had meer dan genoeg te doen. Juist in die tijd was er veel te doen over de Dienstenrichtlijn van EU-commissaris Frits Bolkestein. Die ging over het opheffen van belemmeringen om diensten in een andere EU-lidstaat aan te bieden.” Europa straalt graag eenheid uit, maar is in werkelijkheid een smeltkroes van diverse gebruiken, culturen en gewoonten, aldus Fabiènne. „Dat maakt het werk in Brussel niet alleen boeiend, maar ook noodzakelijk.”

Dat die verschillen er waren, merkte ze al in de tijd dat ze European Studies studeerde aan de Universiteit Maastricht. „De Duitse studenten waren heel consciëntieus. Zij probeerden de lesstof bij wijze van spreken uit hun hoofd te leren. De Nederlanders pakten het anders aan: zij stelden zich vooral in op wat ze tijdens de tentamens zouden kunnen vragen en probeerden zo snel mogelijk door de lesstof heen te komen.”

Limburg

Gelet op de diverse grote politieke spanningen op het wereldtoneel, is een sterk, verenigd Europa van het allergrootste belang, vindt Fabiènne. „Klimaat, defensie, migratie, het zijn allemaal belangrijke vraagstukken die Nederland niet alleen kan aanpakken.” In het bijzonder wil zij zich richten op ondernemers in de grensregio. „Ik vind dat we ondernemers meer mogen koesteren. Zij zijn de kurk waar de Limburgse economie op draait en ik wil graag voor hun belangen opkomen. Mensen met een bedrijf in Nederland die woonachtig zijn in België, of omgekeerd, lopen elke dag opnieuw tegen allerlei praktische problemen aan.” Kijk alleen al naar de complexiteit op fiscaal gebied, aldus Fabiènne. „Specialistisch werk, dat voor de doorsnee ondernemer niet te doen is.

Dichterbij Brussel kun je in Nederland niet komen

Waarom heeft Europa daar geen oplossing voor? Of neem afval, dat niet over de grens verwerkt mag worden, terwijl ruimere mogelijkheden op dat gebied juist zo belangrijk kunnen zijn om te komen tot een circulaire economie. Maar Brussel kan meer betekenen. Zo zal ik me sterk maken voor het opzetten van financieringsinstrumenten voor maatregelen die bijdragen aan een beter milieu. Veel effectiever dan ondernemers doodgooien met nieuwe regelgeving.”

Liberale familie

Limburg verdient een goede vertegenwoordiger in het Europees Parlement, vindt Fabiènne. „Iemand met ogen en oren in Limburg. Iemand met gevoel voor de problemen die hier spelen. Je doet een stap naar rechts en je zit meteen in een ander land. Daar houdt de Haagse werkelijkheid geen rekening mee. Het zou dan ook goed zijn als liberalen aan beide kanten van de grens eens wat vaker met elkaar zouden optrekken. We zijn per slot van rekening één liberale familie.” Dat ze in Brussel veelal een lange adem moet hebben, vindt Fabiènne Hendricks, getrouwd en moeder van drie jonge kinderen, geen probleem. „Het is vooral inhoudelijk werk. Maar als je de zaken slim aanpakt, kun je veel bereiken. Je bent namelijk bezig met zaken waar parlementariërs uit andere landen ook mee bezig zijn. Als je elkaar opzoekt en de krachten bundelt is er heel veel mogelijk. En laat samenwerken nou net mijn kracht zijn.’’

Dankbaar

Fabiènne, die de afgelopen vijftien jaar werkte in diverse toonaangevende functies bij de overheid, in het onderwijs, in de politiek en in het bedrijfsleven, kijkt enorm uit naar haar klein begonnen, grote avontuur. „Europa is de plek bij uitstek waar je verbindingen kunt leggen. Ik zal dat doen vanuit Maastricht. Dichter bij Brussel kun je in Nederland niet komen. Marino Keulen ben ik nog altijd dankbaar. Dankzij hem heb ik de eerste professionele stappen in de Europese politiek gezet.”

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

Gerelateerd nieuws