Maastrichtse binnenstad zet volop in op spreiding met kwartiermakers
Maastricht staat voor dezelfde uitdaging als veel andere populaire bestemmingen in Europa: hoe maken we duidelijk dat de stad veel meer te bieden heeft dan alleen de bekende plekken, zoals een Grote Staat? Vertegenwoordigers van de vijf kwartieren in het centrum werken nauw met elkaar samen. „Als we erin slagen de druk op de binnenstad te verdelen, heeft iedereen daar baat bij.”
Een kleurrijk pakket aan kwartieren. Dat is waar Astrid Verberne aan bouwt, samen met de verschillende ondernemersverenigingen die het centrum rijk is. Sinds ze bijna twee jaar geleden aantrad als directeur van Stichting Centrummanagement Maastricht, stelt ze energiek en op onvermoeibare wijze alles in het werk om alle actoren in het centrum van Maastricht bij elkaar te brengen.
Helpen en ondersteunen
Haar aanpak werpt zijn vruchten af. Bij de ondernemersverenigingen in het centrum groeit de overtuiging dat de ontwikkeling van Maastricht als gastvrije, economisch vitale, duurzame en toekomstbestendige stad alleen maar mogelijk is als het hele centrum daar samen een bijdrage aan levert. „Als alle ondernemersverenigingen hun krachten bundelen en samenwerken, krijgen ze veel meer grip op wat er leeft en speelt in de stad”, aldus Verberne. „We zetten volop in op spreiding. Het is belangrijk dat het inzicht groeit dat Maastricht veel meer te bieden heeft dan alleen de bekende trekpleisters. Willen we de stad ook op de lange termijn leefbaar en vitaal houden, dan moeten we beter gebruikmaken van de kansen die er liggen en niet allemaal op dezelfde tijd op dezelfde plaats willen zijn.”
Voor een goed overzicht heeft Centrummanagement Maastricht de binnenstad opgedeeld in vijf kwartieren: het Stokstraatkwartier, het Jekerkwartier, Wyck, het kernwinkelgebied (de Grote Staat en omgeving) én het Sphinxkwartier, het jongste paradepaardje van de stad, die in hun positionering onderscheidend zijn en vol inzetten op vernieuwing: industrieel en eigenwijs.
Goede voorbeeld
,,Als het om spreiding gaat, kunnen Maastrichtenaren zelf het goede voorbeeld geven”, is de mening van Giulia Lana, voorzitter van het Ondernemersnetwerk Sphinxkwartier. „Lang niet iedereen weet wat er in dit mooie deel van de stad allemaal te doen is. Wat nu Sphinxkwartier is, daar kwam je vroeger niet. Althans niet voor je plezier. Het was altijd het domein van de pottemennekes. Nu is het een gebied vol industrieel erfgoed, met tal van hoogstaande culturele voorzieningen en een fijn ondernemersklimaat. Juist vanwege het rauwe randje is het een aantrekkelijk gebied.”
Veel mensen denken dat het centrum pas bij de brug begint, vult Renée Reinders aan. Zij heeft samen met haar partner twee kledingzaken in de Wycker Brugstraat, de winkels Noir en Soldes Boutique. Ze is ook bestuurslid van Ondernemend Wyck. Vanuit die functie hoort ze dat ondernemers daar te vaak nog de vraag krijgen welke kant ze op moeten om in het centrum te komen. Als ze dan als antwoord krijgen ‘U bent al in het centrum’, dan pas kijken ze eens goed om zich heen. „Wyck geeft de bezoekers met zijn unieke aanbod van kleine, onderscheidende lokale ondernemers een bruisend welkom.”
Centrummanagement ontwikkelt nieuwe visie voor een vitale en toekomstbestendige stad
Van links naar recht; Gino Frijns (Jekerkwartier), Giulia Lana (Sphinxkwartier), Ellis Visser (Binnenstad), Richard Colson (Stokstraatkwartier), Renée Reinders (Wyck) en Astrid Verberne (Centrummanagement Maastricht)
Nieuwe strategie
De bekende winkelstraten in het kernwinkelgebied worden door zowel inwoners als bezoekers – zeker op piekmomenten – als erg druk ervaren. Hoogste tijd om daar iets aan te doen, vindt centrummanager Astrid Verberne.
Ellis Visser deelt die mening van harte. Zij is sinds afgelopen voorjaar voorzitter van de Vereniging van Ondernemers in de Binnenstad van Maastricht (VOC). Over aanloop heeft dit gebied allerminst te klagen. „Toch is een betere verdeling ook in ons belang”, legt ze uit.
„Als bewoners en mensen van buiten klagen dat het ergens druk is, kan zich dat op een zeker moment tegen je gaan keren. Als we ons verenigen en meer naar het grote belang kijken, is dat ook voor ons voordelig. Het is tijd voor een nieuwe strategie, waarin iedereen zich gehoord voelt.”
Klein straatje
Voor Richard Colson, eigenaar van de bekende modezaak Maison Louis in de Havenstraat en voorzitter van ondernemersvereniging Stokstraatkwartier, staat het als een paal boven water dat de ondernemersverenigingen in het centrum over hun schaduw heen moeten stappen en steun moeten zien te vinden bij elkaar. „Het Stokstraatkwartier staat te boek als exclusief en chic, de PC Hooftstraat van Maastricht, terwijl het vooral ook een gebied is waar je kunt genieten van de rust en je even verderop kunt neerstrijken op een van de vele terrasjes. Daarom zijn we ook bezig de ondernemers op het Onze Lieve Vrouweplein meer te betrekken bij wat we doen.”
Gino Frijns, mede-eigenaar van Restobar Lure in de Grote Looiersstraat en de nieuwe voorzitter van Ondernemersvereniging Jekerkwartier moet vaak uitleggen dat het Quartier Latin van Maastricht op nog geen vijf minuten wandelen van het Vrijthof ligt. „Er is met alle universiteitsgebouwen in de buurt volop bedrijvigheid. Daarbij komt dat we aan de rand van een prachtig stadspark liggen en dat er in de buurt volop ruimte is om je auto te parkeren. Inderdaad: inwoners en bezoekers van Maastricht zouden eens wat vaker een klein straatje moeten inslaan en zich laten verrassen.”
Op de online-kanalen van Chapeau geven de vijf ‘kwartiermakers’ in het centrum van Maastricht in oktober en november hun visie op de uitdagingen waar de stad mee te maken heeft.