Maastrichtse advocaat Philippe Kerckhoffs scoort hoog in specialisatietraject
Elke Nederlandse advocaat is verplicht om jaarlijks een aantal studiepunten op zijn of haar vakgebied te behalen. Sommigen van hen zetten – geheel vrijwillig – een extra grote stap. Zoals Philippe Kerckhoffs, van Kerckhoffs Advocaten in Maastricht en Heerlen. Hij voltooide onlangs – cum laude – de postacademische specialisatieopleiding Vennootschaps- en ondernemingsrecht aan de Grotius Academie in Nijmegen. Daarmee kan hij cliënten, onder wie aandeelhouders, bestuurders, en commissarissen tot in perfectie bijstaan en hen voorlichten over de meest actuele ontwikkelingen in het vakgebied.
Het afgelopen jaar is behoorlijk intensief geweest erkent Philippe Kerckhoffs op een Maastrichts terras. Een glaasje wijn slaat hij vriendelijk af, omdat hij nog moet sporten. Een dergelijke discipline en zelfopoffering legde hij ook aan de dag bij het opleidingstraject dat hij onlangs – cum laude – afrondde. ,,Het was inderdaad een veeleisend traject, zeker in combinatie met een volle werkweek, legt hij uit. ,,Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat mijn sociale leven negen maanden lang op het allerlaagste pitje heeft gestaan. Maar ik heb het er graag voor over gehad. Voor mezelf, maar met name voor mijn cliënten, die ik voortdurend op het hoogste niveau wil adviseren en wens bij te staan.”

Het postdoctorale praktijkonderwijsprogramma dat Philippe het afgelopen jaar doorliep, sluit nauw aan bij zijn dagelijkse werk. Kerckhoffs Advocaten in Maastricht en Heerlen (met negen vakspecialisten) waaraan hij mede leidinggeeft, excelleert alweer tientallen jaren in het juridisch bijstaan van ondernemers. ,,Het is een omvangrijk en veelzijdig rechtsgebied dat elke dag een beetje groter en complexer wordt. Dat vraagt dus om een vergaande specialisatie van advocaten die zich dagelijks met deze materie bezighouden.”
Overkoepelende blik
De Grotius Academie is vernoemd naar Hugo Grotius, beter bekend als Hugo de Groot, een van de grootste rechtsgeleerden die Nederland ooit heeft voortgebracht. Het is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse universiteiten en de juridische beroepspraktijk. Hooggekwalificeerde Nederlandse juristen (onder andere professoren, advocaten en notarissen) vinden er elkaar als het gaat om kennisdeling. Ze verzorgen opleidingen op het allerhoogste niveau. Die zijn – ondanks hun wetenschappelijke lading – volledig toegesneden op de praktijk.
Het ondernemingsrecht is een ingewikkeld rechtsgebied waarin talloze zaken samenkomen. ,,Dat vraagt in juridisch opzicht om specialisten die in staat zijn om met een overkoepelende blik naar zaken te kijken. Grondige multidisciplinaire kennis kan de zoektocht naar een creatieve oplossing aanzienlijk vergemakkelijken, aldus Philippe Kerckhoffs. ,,En precies zo’n advocaat tracht ik ook te zijn: op basis van creatieve oplossingen mijn cliënten te adviseren met altijd weer als doel het voorkomen of oplossen van een (dreigend) geschil.
Creativiteit
Hoewel hij de afgelopen negen maanden hard heeft moeten werken om zich de veelal ingewikkelde materie eigen te maken, is het zeker geen saai traject geweest, verzekert hij. ,,De leerstof is erg toegesneden op zaken die wij ook in onze praktijk dagelijks tegenkomen. Binnen de opleiding is veel ruimte voor creativiteit. Ook die kunnen we weer toepassen in casussen waarvoor mensen speciaal naar ons kantoor komen. De praktijk blijkt altijd weer een stuk weerbarstiger dan de wetenschappelijke theorie, maar dat zorgt er wel voor dat je moet blijven nadenken. Op die manier houd je het ook leuk: soms is er sprake van een complexe puzzel. Als je die voor je cliënten hebt weten op te lossen – en gelukkig lukt dat in bijna alle gevallen – heb je er zelf ook veel plezier van.”
Bange bestuurders
Advocaten die beschikken over bijzondere specialistische kennis om anders naar zaken te kijken, zijn ook in staat hun cliënten op een hoger niveau van dienst te zijn, aldus Philippe. ,,Het Vennootschaps- en ondernemingsrecht is erg in beweging. Je hebt te maken met aandeelhouders, bestuurders, commissarissen, die allemaal hun eigen verantwoordelijkheid hebben. De veranderende en steeds complexer wordende wetgeving leidt ertoe dat steeds meer cliënten ook tussentijds (zonder of voordat een geschil ontstaat) bij ons aankloppen voor advies. Ik juich dat alleen maar toe.”
Daarnaast is soms sprake van tegenstrijdige belangen. ,,Wat dit allemaal teweeg kan brengen, lees je dagelijks in de krant. Als je dat als bestuurder allemaal tot je neemt, zou je bijna bang worden om bepaalde beslissingen te nemen. Terwijl dat nou juist niet de bedoeling is van ondernemen. De wereld zit niet te wachten op ‘bange bestuurders’. En dat hoeft ook niet. Bij Kerckhoffs Advocaten zijn wij in veruit de meeste gevallen in staat om bestuurders op waardevolle wijze te adviseren, voordat het te laat is. Zeker met de actuele specialistische kennis die we in huis hebben.”