Home > Business > Maastricht Wines terug in Maastricht

Maastricht Wines terug in Maastricht

Maastricht Wines in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap is een echt familiebedrijf, net als Vinites. ,,Anders zouden ze er hier niet in komen”, grapte de Limburgse entrepreneur Camille Oostwegel, zelf hoogste baas van een van Limburgs bekendste familiebedrijven, gisteren bij het aperitief in zijn eigen Kruisherenhotel in Maastricht.

Daar vond, tijdens een viergangendiner bereid door souschef Menno Bannier, de presentatie plaats van een drietal wijnen van het hoog aangeschreven Zuid-Afrikaanse wine estate Maastricht in Durbanville, vlakbij Kaapstad.

De wijnen van Maastricht Wines konden een paar jaar geleden nog kortstondig worden aangetroffen in enkele Maastrichtse restaurants, maar echt een doorslaand succes werden ze daar niet. Sinds enkele weken wordt het huis in Nederland op de markt gebracht door Vinites in Haarlem, een van de grotere wijnimporteurs in Nederland. Voor de Limburgse markt is Vinites – althans wat ‘Maastricht’ aangaat – een exclusieve samenwerking aangegaan met  Thiessen Wijnkoopers, waar de wijnen te koop zijn voor particulieren.

Nederlandse kolonisten

Wijngoed Maastricht  – gesticht aan het begin van de achttiende eeuw door Nederlandse kolonisten – heeft een bijzondere band met Maastricht. ,,Alleen al daarom vonden we dat de lancering van de wijnen van dit voor ons nieuwe huis in Maastricht moest plaatsvinden”, vertelde Henrico van Lammeren, algemeen directeur van Vinites. Hij had ruim vijftig relaties uit het hele land uitgenodigd om de presentatie bij te wonen. Onder hen Camille Oostwegel en Floris Kemper, de nieuwe directeur van het Kruisherenhotel, die in zijn vorige baan in Amsterdam ook veelvuldig zakendeed met Vinites.

Van Lammeren – die onlangs nog in Zuid-Afrika was (waar hij naar eigen zeggen met Maastrichtse gastvrijheid werd ontvangen) – vertelde dat de allereerste bewoners – Hendrick Seeger en zijn gezin – het landgoed ‘Maastricht’ hadden gedoopt, omdat ze de bodemsoort die zij er aantroffen sterk vonden lijken op de bodem in Maastricht, waar de familie oorspronkelijk vandaan kwam.

Platter’s Wine Guide

Sinds 1982 is het tegenwoordig honderd hectare omvattende wijngoed in handen van de familie Louw. Pater familias Wheaty Louw runt het bedrijf samen met zijn echtgenote Annelize en hun drie kinderen Lizel, Thys en Beyers. Aanvankelijk fungeerde Maastricht Wines voornamelijk als toeleverancier voor een aantal andere wijnbedrijven, maar in 2010 besloot het gezin, in samenwerking met het beroemde wijnhuis Diemersdal – dat eveneens wordt gerund door leden van de familie Louw – een eigen wijnlabel op te richten. Dit ‘eigen merk’ werd een succes in binnen- en buitenland, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat we wijnen hoge ogen gooien in de gezaghebbende Platter’s Wine Guide, met afstand de belangrijkste referentie als het gaat om Zuid-Afrikaanse wijnen.

De  wijnen die tijdens het diner op tafel verschenen – achtereenvolgens een sauvignon blanc (€ 11,50 voor particulieren), een pinotage en een merlot (beide € 14,25) – presenteerden zich opmerkelijk zuiver en boordevol fraîcheur, wat voor een belangrijk deel te maken heeft met het feit dat het in Dubanville een stuk koeler is dan op andere plaatsen in de regio. Zelfs de pinotage – gemaakt van Zuid-Afrika’s eigen referentiedruif met dezelfde naam viel op door zijn souplesse en zijn hoge doordrinkfactor.

  

Volgens Vinites-directeur Henrico van Lammeren was het Kruisherenhotel de best denkbare plek om Maastricht Wines opnieuw onder de aandacht te brengen. ,,Als je kijkt naar het etiket, dan valt op dat de T in de naam Maastricht is weergegeven als een kruis”, vertelde hij aan tafel. ,,Dit refereert aan het gegeven dat een Nederlandse monnik er ooit een rij bomen plantte in de vorm van een kruis, met de bedoeling er gebedsdiensten te houden. Dit hotel is een voormalig klooster, dus de keuze was wat ons betreft snel gemaakt.”

_________________________

Bent u een echte Chapeau Lifestyler?
Word dan lid van de Chapeau Club en profiteer t/m 25-02 een geweldig welkomstgeschenk; Wijnpakket van Sauter Wijnen (6 flessen) -> meer info <-

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu