Home > Business > Maastricht Porselein Winkel klaar voor de volgende stap

Maastricht Porselein Winkel klaar voor de volgende stap

Een geheel vernieuwde website met optimale zoekmogelijkheden en een nog fraaier uiterlijk, een aanzienlijke uitbreiding van het winkeloppervlak en verkoopcijfers die naar meer smaken. Wat Maastricht Porselein Winkel in Eijsden betreft kan 2021 als een uitstekend ‘porseleinjaar’ in de boeken, aldus directeur Lucien Franssen.

Het is een cadeautje dat zijn onderneming na al het harde werken in het afgelopen jaar wel heeft verdiend. Maar ook een nuttige tool voor de honderden klanten in heel Nederland die hij inmiddels mag bedienen: een volledig geoptimaliseerde website met uitgekiende mogelijkheden, aan de hand waarvan de klant een uitstekend beeld krijgt van wat er op het gebied van tafelaankleding allemaal mogelijk is. ,,Ik durf wel te zeggen dat de online-mogelijkheden die we al hadden, ons door de coronacrisis heen hebben getrokken”, zegt Lucien. ,,Nu die voor veel horecaondernemers zo vervelende periode zo’n beetje achter ons ligt, zijn we klaar om – samen met hen – de volgende stappen te zetten. De nieuwe website heeft dan ook aanzienlijk meer mogelijkheden: zo zijn er meer filters en is het aantal foto’s uitgebreid, zodat we ook online een heel stuk meer beleving kunnen bieden.”

Grote ambities

Maastricht Porselein Winkel in Eijsden is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in horecaland. De ambities zijn onverminderd groot, ook als het gaat om het fysieke deel van de onderneming. Franssen: ,,Ons doel is om binnen vijf jaar een van de belangrijkste tafelgerei-leveranciers van Zuid-Nederland te zijn. Daar werken we hard aan. Vandaar dat het mooi is dat we onze winkeloppervlakte aanzienlijk kunnen uitbreiden. Er komt zo’n 300 vierkante meter bij. Daarnaast wordt de showroom met zo’n 100 vierkante meter uitgebreid, zodat we de ruim vijfduizend artikelen die we uit voorraad kunnen leveren, nog beter kunnen laten zien.”

Vanuit het ruime pand in Eijsden worden inmiddels honderden klanten uit Nederland en België bediend en dat aantal groeit nog dagelijks. Inmiddels hebben ook een paar grote zakelijke klanten uit Brussel hun weg naar het zuidelijkste puntje van Nederlands-Limburg weten te vinden. Zakelijke klanten blijven met 95 procent de belangrijkste doelgroep van Maastricht Porselein Winkel, maar dat neemt niet weg dat particulieren er ook van harte welkom zijn.

Vertrouwen

Of hij een verklaring voor het succes kan geven? Lucien Franssen lacht bescheiden. ,,Je moet altijd voorzichtig zijn om jezelf op de borst te kloppen en dat doen we hier ook niet. Wat we wel doen is goed luisteren naar de klant en met hem meedenken. Horecaondernemers zijn druk met het runnen van hun zaak. Vaak zijn ze blij dat ze de keuze voor zaken als servies en glaswerk aan ons kunnen overlaten, maar dat vergt wel een stuk vertrouwen dat je moet verdienen. Inmiddels weten veel ondernemers dat we eerlijk zakendoen en een optimale service bieden en dat spreekt zich al snel rond, want laten we eerlijk zijn: de horecawereld is veel minder groot dan ze soms lijkt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat onze naam meteen herkenning oproept.”

Juist omdat het verzorgingsgebied zich inmiddels uitstrekt over grote delen van Nederland en België (ook de nabijgelegen delen van Duitsland vormen een groeimarkt), is het zwaar inzetten op online een must, legt Lucien Franssen uit. ,,Het is voor velen een belangrijke trigger om naar het zuiden af te reizen – of naar het westen; het is maar hoe je het bekijkt. Horecaondernemers vinden het niet erg om een eindje te rijden – zeker niet als ze het kunnen combineren met een gezellig dagje Limburg – maar willen als ze hier zijn, wel geholpen worden door iemand die hen op deskundige wijze kan adviseren.”

Goed luisteren

Dat geven van advies gaat soms vrij ver, legt Franssen uit. ,,Het belangrijkste is dat je eerlijk bent, al betekent dat soms dat je niet in alles meegaat. Ik help mijn klanten zoals ik graag zelf geholpen zou willen worden. Eerlijk advies is belangrijk. Als ik ergens een broek ga kopen, wil ik wel een broek die bij me past. Met tafelgerei is dat eigenlijk niet veel anders. Bij de Maastricht Porselein Winkel zorgen we ervoor dat alles op elkaar is afgestemd. We nemen graag alle tijd om te goed te luisteren naar onze klanten, zodat ze met een goed gevoel – en uiteraard met zorgvuldig uitgekozen spullen – de deur uitgaan.”

Soms kan hij al aan de manier waarop iemand een bord of een kopje vastpakt zien of er een ‘match’ is. ,,Daarnaast probeer ik me uiteraard te verdiepen in de aard van de zaak en het interieur. Ook let ik op de functionaliteit. Heb je als horecaondernemer bijvoorbeeld een druk terras, dan werken platte borden bijvoorbeeld veel beter dan grote schalen die weliswaar fraai ogen, maar die zich minder gemakkelijk laten stapelen.”

Overzichtelijker

Franssen verheugt zich op de feestdagen die er alweer aankomen, traditioneel een tijd van grote drukte, die overigens ook gezellig is. ,,Door de recente uitbreiding kunnen we onze artikelen, en dat zijn er nogal wat, veel overzichtelijker en toegankelijker tonen. Hier rondlopen kan voor horecaondernemers – veel meer nog dan nu – een inspirerend uitje zijn. Ze zien wat er allemaal mogelijk is en dat is veel meer dan ze vaak denken. Er is heel veel leverbaar – van alles wat we op voorraad hebben is de ‘naleverbaarheid’ voor jaren gegarandeerd – maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je het ook kunt etaleren.”

Klachten krijgt hij bijna niet. ,,Onze klanten weten wat ze aan ons hebben en vertrouwen ons. Als iemand een keertje ergens minder over te spreken is – gelukkig komt het maar sporadisch voor – dan lossen we dat altijd naar tevredenheid op. Als je goed luistert naar de mensen aan wie je levert en je hebt begrip voor ze, dan komen ze altijd terug, zo is mijn ervaring. Ik heb liever dat mijn klanten mijn naam hooghouden, dan dat ik een beetje extra winst maak.”

Zoerbeemden 16e, Eijsden – mp-winkel.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.