Home > Business > Maastricht Convention Bureau zet Maastricht op de kaart als duurzame bestemming

Maastricht Convention Bureau zet Maastricht op de kaart als duurzame bestemming

Maastricht Convention Bureau is al veertig jaar de spin in het web voor partijen die in Maastricht en omgeving een congres organiseren. Het afgelopen jaar heeft de organisatie zich in aanvulling op de reguliere werkzaamheden toegelegd op het duurzaamheidsprofiel van de stad en haar partners. Een inspanning die naar alle waarschijnlijkheid deze maand zal leiden tot een nominatie voor de prestigieuze Innovation in Sustainability award van IMEX-EIC, een internationale vakbeurs voor de evenementenbranche.

Duurzaamheid is een hot topic binnen deze branche. „Uitwisseling van kennis, vakgenoten ontmoeten en je netwerk uitbreiden, dat werkt toch het beste als je elkaar  persoonlijk  ziet. Om de footprint van deze events te reduceren zoekt de industrie naar manieren om duurzamer te werken”, vertelt Ingrid Grimbergen, manager communicatie & marketing bij Maastricht Convention Bureau (MCB). „Dat begint al bij de reis naar de bestemming. Zo zien we meer vraag naar internationale treinverbindingen en ook de ‘shared shuttle service’ van Spauwen Travel Group voor vervoer vanaf luchthavens, is populair.”

De laatste jaren kreeg MCB van congresorganisatoren steeds vaker de vraag wat zij, hun netwerk van partners en de stad Maastricht doen op het gebied van duurzaamheid, en wat hun duurzaamheidsprofiel is. Een vraag die niet zo makkelijk in een paar zinnen te beantwoorden is. „Natuurlijk, al onze partners zijn actief op het gebied van duurzaamheid, maar om zoiets breed uit te dragen, heb je één duidelijke visie nodig, die je samen uitdraagt.”

MCB TEFAF

Om dat te verwezenlijken heeft MCB in samenwerking met Gemeente Maastricht en haar partners onderzocht op welke van de 17 Sustainable Development Goals zij de grootste impact kunnen maken. Dat bleken de doelen op het gebied van duurzame consumptie en productiemethoden (12), duurzame gebouwen en accommodaties (11), duurzame partnerships (17) en waardig werk en economische groei (8). „Aan elk van die vier doelen hebben wij één lokale partner, die zelf op Green Key Gold niveau met duurzaamheid bezig is, gekoppeld . Deze lokale ondernemers delen hun ervaringen in een korte documentaire, ‘Maastricht Goes Green’. Samen dragen zij deze doelen uit, en maken ze tastbaar voor andere ondernemers in de stad en binnen de branche.’’

Momenteel staat het initiatief Maastricht Goes Green op de shortlist voor nominatie van de prestigieuze Innovation in Sustainability award van IMEX-EIC. „Al is dat zeker niet de enige drijfveer achter alle inspanningen. We investeren samen in de (groene) toekomst van Maastricht. Zo filmen we ook dit jaar de ervaringen van de lokale ondernemers in ons partner netwerk en komt eind dit jaar een tweede docu uit. Als mooie bijkomstigheid kunnen we ons als congresstad internationaal onderscheiden van andere bestemmingen, en dat brengt economische impulsen voor de hele stad. En ook dat is duurzaam.’’

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.