Luc Huynen van Pooters Makelaardij over de corona-crisis
Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Het is geen gemakkelijke tijd. Het officiële overheidsstandpunt is dat we er alleen doorheen komen als we de handen ineenslaan. Chapeau Magazine spreekt de komende tijd met relaties over de manier waarop zij met de corona-crisis omgaan. Over hoe ze het aanpakken en hoe ze – ondanks alle onzekerheid – positief blijven. Vandaag Luc Huynen real estate agent bij Pooters Makelaardij met vestigingen in Maastricht en Valkenburg.
Dat een crisis niet automatisch slecht hoeft uit te pakken, maar ook nieuwe mogelijkheden en zelfs kansen kan creëren, weten ze bij Pooters Makelaardij in Maastricht als geen ander. Het makelaarskantoor, dat sinds vorig jaar ook een vestiging in Valkenburg heeft, werd opgericht in 2007, aan de vooravond van achtereenvolgens de bankencrisis en de eurocrisis. ,,Juist in die onzekere tijd hadden veel mensen behoefte aan goede en deskundige begeleiding bij het kopen of het verkopen van een huis”, zegt makelaar Luc Huynen. ,,Ik denk zelfs dat onze oprichter Gyvan Pooters en later ook zijn broer Bermon, een goede keuze hebben gemaakt door juist in die tijd te beginnen. Alle complimenten aan hen, want sindsdien is Pooters Makelaardij stapje voor stapje uitgegroeid tot een goed lopend kantoor waar op dit moment twaalf mensen werken.”
Zelf is Luc Huynen, van huis uit commercieel econoom, sinds 2015 werkzaam voor Pooters Makelaardij. Sindsdien is het crescendo gegaan met de huizenmarkt, die in de jaren daarvoor even op zijn gat lag. ,,Het kon allemaal niet gekker en mooier: de huizenprijzen bleven maar stijgen, de rente ging steeds verder omlaag en vaak zag je dat er een heel eind boven de vraagprijs werd geboden. Nu blijkt dat binnen een week alles kan veranderen.”
Dat laatste is niet iets om je uit het veld te laten slaan, vindt Luc Huynen. ,,Het biedt ook andere mogelijkheden; het dwingt je in elk geval om als makelaar op een andere manier naar je vak te kijken. Dat is wat mij betreft alleen maar positief, omdat zich juist op dat gebied tal van nieuwe kansen aandienen. Het leidt zeker ook tot nieuwe inzichten, bijvoorbeeld dat we er goed aan doen om ons nadrukkelijker te richten op de online mogelijkheden. Het blijkt te werken, want we zien de verkopen gewoon doorgaan. Sterker nog: alle woningen die de afgelopen drie weken online zijn verschenen, zijn inmiddels ook verkocht.”
Het voordeel van een Maastrichts makelaarskantoor is dat Maastricht een sterke positie heeft op de woningmarkt, zegt Huynen. ,,Dat komt voor een belangrijk deel door het feit dat Maastricht in zekere zin een internationale stad is, waar hoogopgeleide mensen uit andere landen graag naartoe komen om te werken. Die mensen en hun gezinnen hebben uiteraard allemaal een woning nodig. Voor de huizenmarkt is dat natuurlijk goed. Wij verkopen overigens veel aan expats. Ik verwacht niet dat aan die ontwikkeling snel een einde komt, zelfs niet nu we in een wat moeilijkere periode zitten.”
Over hoe de woningmarkt er over pakweg vier maanden uit zal zien, durft Luc Huynen desondanks op dit moment geen voorspelling te doen. ,,Ik heb helaas geen glazen bol om in te kijken. Ik ga er voorzichtig vanuit dat het beeld iets minder positief zal zijn dan we een paar maanden geleden nog hadden gedacht. Van de andere kant is het natuurlijk wel zo dat de lente bij uitstek een periode is waarin het bij veel mensen begint te kriebelen. Daarbij komt dat ik me heel goed kan voorstellen dat wekenlang min of meer gedwongen binnen zitten voor veel mensen ook betekent dat ze op een iets andere manier naar hun huis geen kijken. Voldoet het huis nog wel aan onze wensen? Is het wel groot genoeg? Moeten we er niet één of twee kamers bij hebben in verband met de kinderen? Ik kan me ook voorstellen dat zeker in deze periode het al dan niet hebben van een tuin een rol speelt bij de afweging die iemand maakt om op de korte of iets langere termijn te gaan verhuizen. Het kan dus best zo zijn dat een thuis-quarantaine in het voordeel van zowel de koper als de verkoper is en daarmee ook in ons voordeel. Laten we positief blijven en er voorzichtig van uitgaan dat het deukje dat we oplopen op deze manier gecompenseerd wordt.”