Business|Health

Limburgse luchtvaartpionier haalt mondmaskers uit China

tekst Jempi Welkenhuyzen

België weet opvallend snel grote hoeveelheden mondmaskers te importeren uit China. Afgelopen donderdagnacht arriveerden 5 miljoen mondmaskers op de luchthaven van Luik en komende week worden er zelfs 15 miljoen maskers verwacht. Dat zijn andere getallen dan de ruim 600.000 maskers die Nederland net heeft binnengekregen.

De maskers voor de Belgische gezondheidszorg zijn uit China gehaald door ASL Airlines, een vliegmaatschappij afkomstig is uit Hasselt.  Het bedrijf beheert en exploiteert meer dan 30 vliegtuigen en is vooral bekend voor zakenvluchten met jets. De afgelopen dagen heeft ASL veel gestrande Belgen opgehaald.  ASL is ook de maatschappij die betrokken is bij de pogingen om vanaf Maastricht Aachen Airport lijndiensten op te starten naar onder meer Londen en München.

Terwijl de mondiale luchtvaart bijna stil is komen te vallen, heeft ASL het extra druk in deze extreme tijden. CEO Philip Bodson:  „We zijn volop actief zowel met eigen vloot als met ingehuurde toestellen. Voor de levering van de mondmaskers hebben we een Boeing 747 gecharterd. We halen daarnaast ook gestrande Belgen terug, die niet meer met normale lijnvluchten kunnen terugkeren. Dat doen we veelal met onze eigen toestellen, dat zijn Embraers , met een capaciteit van 30 en 42 stoelen.”

CEO Philip Bodson (archieffoto)

Ook kleinere toestellen worden ingezet. Zo is een 4-persoons-jet gebruikt voor een retourtje Londen. De klant betaalt daarvoor 6.500 euro.

Piloot Jochen Zimmermann, afkomstig uit Lanaken, maar intussen woonachtig in Tongeren, werkt al tien jaar voor ASL.  „Ook hij heeft het extra druk. De laatste weken zijn alle vliegtuigen constant in de lucht.   Momenteel repatriëren we heel wat mensen die vastzitten in het buitenland. Er waren al zes vluchten naar Marokko. Zo hebben we deze week nog 13 mensen in Marrakech opgehaald. Collega’s vlogen op Cagliari in Sardinië. En donderdag  haalde ik in Gran Canaria weer 5 mensen op. We vertrokken uit Maastricht en landden in Oostende.  Een vlucht uit Marokko kost vlot 50.000 euro. Niet echt goedkoop, maar je geraakt wel thuis.”

Piloot Jochen Zimmermann

Zimmermann en zijn collega’s vertrekken vanaf de luchthavens van Maastricht, Luik en Oostende. „Als het te laat in de avond wordt, kunnen we niet meer terug in Maastricht landen, dan wordt het meestal Luik.” Hij benadrukt dat de toestellen na elke vlucht volledig gedesinfecteerd worden.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business, Health

,

ASL Airlines

Gerelateerd nieuws