Limburgse hoop op gele trui
Op zaterdag 4 juli zijn alle Limburgse ogen gericht op Tom Dumoulin. In de 13,8 kilometer durende tijdrit is de Maastrichtenaar een van de topfavorieten om het geel te pakken in Utrecht. Maar hoe zit het met zijn vorm?
De maand juni staat in het wielerpeloton bekend als de laatste test voor de Tour de France die traditiegetrouw in het eerste weekend van juli start. Rondes als Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland zijn etappekoersen waar veel mogelijke tourgangers zich in de definitieve tour-selectie willen rijden.
In de Dauphiné wist Wout Poels – uitkomend voor Sky – zijn rentree te maken na een val in de Waalse Pijl. In de laatste dagen liet de renner uit Blitterswijck zien dat hij een plaats in de selectie verdient. Hij verrichte berenwerk voor zijn kopman Christopher Froome die uiteindelijk de etappekoers won. Dat hij belangerijk is voor de Tourfavoriet, wordt al snel duidelijk als Froome een tweet plaatst over zijn “roomie” (zie onder aan het artikel). Komende week wordt duidelijk of Wout Poels wordt meegenomen naar Utrecht, waar de Tour dit jaar van start gaat.
Twee andere Limburgse renners rijden momenteel in Zwitserland in de Tour de Suisse. Daar waar Mike Teunissen uit Ysselsteyn een bescheiden rol speelt, heeft Tom Dumoulin te maken met een hoop meer aandacht. De renner uit Maastricht wist in de proloog het parcours het snelst af te leggen en zorgde vervolgens voor een grote verrassing door de gele trui 4 dagen lang vast te houden. Gisteren eindigde de 237 kilometer durende etappe op een berg die 11 kilometer lang is met een gemiddeld stijgingspercentage van 11%.
Dat Tom de gele trui zou verspelen had iedereen van te voren verwacht, maar dat hij in zijn eigen tempo als 10de boven zou komen, was erg knap. Een geweldige prestatie, waarbij hij nog eerder boven was dan Robert Gesink & Laurens ten Dam. Wat veel mensen niet weten is dat Ten Dam en Dumoulin vaak met elkaar trainen, aangezien ze beiden in Maastricht wonen. Laurens ten Dam is geboren en getogen in Groningen, maar woont al geruime tijd in Maastricht. Het is mooi om te zien dat ze elkaar helpen, ondanks de verschillende ploegenbelangen. In een interview met de NOS zegt Ten Dam het volgende:
“Of hij mij verbaasde? Ik train bijna iedere dag met ‘m. We wonen allebei in Maastricht.” Om maar te zeggen: Ten Dam wist waartoe Dumoulin in staat was. “Ik heb ‘m nog een klein handje toegestoken. Dat doe je als trainingsmaten. En daarna reed hij mij er nog af ook, verdomme. Nee, maar vorig jaar heeft hij mij af en toe ook een handje toegestoken, in de aanloop naar een col bijvoorbeeld. Als je dan in de positie bent om hem te helpen, doe je dat.”
De ronde eindigt zondag, maar zaterdag zijn er weer kansen voor Dumoulin om terug op het podium te komen. Met een achterstand van 1.32 op geletruidrager Thibaut Pinot is alles nog mogelijk in de tijdrit van 38 kilometer. Twee weken later zal alle Nederlandse en Limburgse hoop gevestigd zijn op diezelfde Tom om voor het eerst sinds 1989 weer een Nederlandse geletruidrager af te vaardigen.
Team Giant-Alpecin heeft daarnaast nog een Limburger in dienst en dat is niemand minder dan Roy Curvers. Vaak wordt hij gezien als de wegkapitein van het team. Zijn taak: Positioneren. En dat kan deze man uit Haelen heel goed. Hopelijk gaan we hem zien in de laatste kilometers om de sprint aan te trekken of wellicht verrast hij ons als strijdlustigste renner van de dag.
Mochten Wout Poels, Laurens ten Dam, Tom Dumoulin & Roy Curvers aan de ronde van Frankrijk beginnen, dan hopen wij op de volgende prestaties:
- Ritzege & gele trui voor Tom Dumoulin na een geweldige tijdrit in Utrecht.
- Ritzege voor Laurens ten Dam die met de slijm op zijn baard solo over de finish komt in een loodzware bergetappe.
- Een ijzersterke Wout Poels die een zware steen heeft bijgedragen aan de Tour-overwinning van Christopher Froome.
- Een strijdlustige Roy Curvers die de positie van Dumoulin, Kittel of Degenkolb waarborgt tot na de finish.