Auto's|Business|Society|Travel

Limburg in de Tour

De tweede week van de Tour de France vliegt voorbij. De renners hebben net drie zware Pyreneeën etappes afgelegd. Niet alleen de beklimmingen zelf maar ook de warmte legde een zwaar beslag op het peloton. Na de 12e etappe zijn nog 175 van de 198 gestarte renners in koers. Dat de Tour niet voor watjes is, wordt hiermee nog eens bevestigd. Va Va Froome hield flink thuis in de Pyreneeën. Deze resultaten gaan jammer genoeg weer meteen gepaard met dopinggeruchten of geheimzinnige drankjes. De Franse pers is er maar druk mee om de recentelijk gehackte bloedwaarden van Team Sky te onderzoeken. Feit blijft dat de in Kenia geboren Brit op dit moment alles en iedereen zoek rijdt. Daarbij speelt Wout Poels nog steeds een belangrijke rol. Wat is de renner uit Blitterswijck belangrijk voor Froome. De Limburger is vaste tempomaker op de eerste kilometers van de beklimmingen. Kilometers lang dat hoge tempo onderhouden. Fantastisch om te zien en hoe zeer gegund na die lange herstelperiode.

Naast Wout rijd ook Roy Curvers nog steeds mee. De Haelenaar is de rust zelve. Roy maken ze niet snel gek. Als teamcaptain van Giant-Alpecin straalt hij de gevraagde rust uit. Roy ligt niet voor niets op de kamer met de jonge Franse klimmer Warren Barguil. Een perfecte match, de oudste en jongste renner van de ploeg samen. Ik heb ze beide mogen spreken tijdens de rustdag. Barguil is de nieuwe Franse hoop op succes in de (komende) Tour(s). Met 23 jaar mag hij bij Giant nog rijpen maar wat een sympathieke Atypische Franse renner. Roy en Warren hebben het echt met elkaar getroffen.

In de Giant-Alpecin ploeg is nog een tweede Limburger actief. Benny Ceulen. De voormalige profrenner, journalist en ASO vertegenwoordiger in Nederland is al jaren perschef van de ploeg. Bennie maken ze niets meer wijs. Hij kent iedereen en iedereen kent de Limburger uit Vilt. In drie of zelfs vier talen staat hij de internationale pers te woord. Mooi om te zien hoe hij laveert voor de teambus van Giant-Alpecin.

Ook bij Lotto-JumboNL, het vroegere Belkin, spelen twee Limburgers een belangrijke rol. De ene, Louis Delahaije studeerde bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en is als trainer aan de ploeg verbonden. Hij is degene die mannen zoals Robert Gesink en Laurens ten Dam fysiek topfit moet houden. Delahaije loopt ook al wat jaren mee. Een autoriteit binnen de internationale wielrennerij. De ander is oud-profrenner en voormalig etappe winnaar in de Tour de France, Frans Maassen. Maassen is een van de ploegleiders van Lotto-JumboNL.

Naast de Limburgers die in de verschillende teams werkzaam zijn is onze provincie ook nog op een andere manier in de Tour aanwezig. We hebben het er al eerder over gehad, Dyneema. DSM ontwikkelde een paar jaar geleden deze oersterke maar lichte vezel die veelzijdig gebruikt kan worden. Dyneema is nu verwerkt in de broeken van de Giant-Alpecin renners. Op deze manier worden de dijen bij valpartijen beschermd tegen schaafwonden. Fantastische Limburgse innovatie kracht bij uitstek.

Maar dan zijn we er nog niet. Ook in het Tour journaille lopen nog enkele provinciegenoten rond. Vaste columnist van Chapeau Magazine Raymond Kerckhoffs is daar de bekendste van. Raymond werd in 2013 nog door Cyclingonline gekroond tot meest invloedrijke persoon in het Nederlandse wielrennen. De journalist van De Telegraaf is inmiddels ook voorzitter van de AIJC (internationale organisatie van wielerjournalisten). Raymond is al meer dan 25 jaar werkzaam in de Tour. Als 18e jarige was hij de jongst geaccrediteerde journalist in de Tourgeschiedenis. Inmiddels is hij niet meer weg te denken en informeert hij honderdduizenden Telegraaf lezers wereldwijd over de ins and outs van het mondiale wielrennen.

Naast Kerckhoffs waren er ook nog vier Limburgse fotografen actief in de Tour. Journalist Robin van der Kloor (Dagblad de Limburger) schreef in aanloop naar de Tour nog een artikel over hen. U leest het goed, ‘waren’. Dat de Tour niet alleen voor renners zwaar is bewijst het feit dat van de vier fotografen er nog maar twee in de Tour werkzaam zijn. Een van hen is Dion Kerckhoffs uit Maastricht, de ander is de schrijver van deze column.

Op de traditionele AP (Associated Press- internationaal persbureau) barbecue tijdens de rustdag kwamen we nog een Limburger tegen. Peter de Jong uit Maastricht volgt inmiddels zijn 30e Tour de France voor AP. Eerst jaren als fotograaf, nu als teamleider van AP in de Tour. Hij stuurt een team van 5 fotografen en motards aan die de Tour vastleggen. Peter is ook een Limburger die zijn talen spreekt. Dit blijkt toch een trademark te zijn van zowat alle provinciegenoten die op dit moment in Frankrijk werken. Toeval? Ik denk van niet. Deze affiniteit met talen zit sowieso stevig verankerd in het DNA van Limburg. Hoe snel ben je niet in Duitsland of België. De grensligging van onze provincie biedt bijzondere kansen om internationaal te opereren. Wij zijn gewend om Duits, Frans en Engels te spreken. Groeien daarmee op en gebruiken deze voorsprong in de praktijk. De Limburgse perschef van Giant maakt daar dankbaar gebruik van. Net zoals alle andere Limburgers die op de een of andere manier hier werkzaam zijn. Deze Limburgers en de Limburgse innovaties van DSM maken Nederland ook in de Tour de France een stukje groter. Om maar eens met de woorden van onze gouverneur te af te sluiten.

Salut.

 

Foto’s: George Deswijzen

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Auto's, Business, Society, Travel

Gerelateerd nieuws