Business

Limburg Cycling en GroenLeven slaan handen ineen

In 2025 moet volgens het klimaatakkoord de helft van de elektriciteit in Nederland duurzaam zijn. In 2030 liefst 75%. Ook Limburg wacht deze uitdaging. Het Friese bedrijf GroenLeven, marktleider in grootschalige zonne-energieprojecten, richt zich ook op de Limburgse markt. Om dit te accentueren is het bedrijf een samenwerking gestart met Limburg Cycling. Fietsen en duurzaamheid gaan immers hand in hand.

Limburg Cycling is het centrale platform voor de wielersport dat de provincie Limburg via de wielersport economisch, sportief en maatschappelijk wil versterken. Leidraad is het Limburgs Wielerplan waarin de focus ligt op nog meer mensen sportief te laten fietsen, iedereen de mogelijkheid te bieden om het maximale uit zichzelf te halen en de provincie Limburg nationaal en internationaal te branden als wielerprovincie.

Maarten de Groot, manager Marketing & Communicatie van GroenLeven, hoeft niet lang na te denken waarom zijn bedrijf een driejarige verbintenis met Limburg Cycling is aangegaan. „Als je Limburg zegt, dan zeg je fietsen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we ons gezamenlijk gaan inzetten voor een betere, gezondere wereld. Onze waarden sluiten wat dat betreft op elkaar aan. Limburg Cycling stimuleert de wielersport en daarmee ook de gezondheid van heel Limburg en zet zich in om de jeugd hiervoor te enthousiasmeren. De jeugd is de toekomst, voor zowel de wielersport als voor een duurzamere wereld.”

GroenLeven is in anderhalf jaar tijd gegroeid van een bedrijf met achttien naar liefst honderdzestig werknemers. Het Friese bedrijf richt zich op projecten zoals zonnedaken vanaf 1500 vierkante meter. In het oog springen de aanleg van drijvende zonneparken (inmiddels zijn er zes gerealiseerd met in totaal zo’n 230.000 drijvende zonnepanelen), carports op grote parkings en zonneparken op bijvoorbeeld voormalige vuilstorten en vliegvelden zoals Groningen-Eelde. In totaal heeft GroenLeven nu al 854 projecten gerealiseerd.

„Tussen de start- en landingsbaan op Groningen-Eelde hebben we een zonnepark aangelegd, terwijl de luchthaven ook nog actief was”, vertelt De Groot. „Dat was een enorme uitdaging met alle veiligheidsmaatregelen. Daar zijn we zonder problemen in geslaagd. Voorafgaand waren er vragen over de mogelijke schittering van de zonnepanelen, maar piloten hebben aangegeven dat er meer schittering komt van nat asfalt of geparkeerde auto’s. Zo’n project zou bijvoorbeeld ook op Maastricht Aachen Airport gerealiseerd kunnen worden.”

Een andere mogelijkheid in het Limburgse land zijn de projecten boven verschillende fruitsoorten. „Onlangs hebben we in Limburg al een pilot zonne-energie-installatie geplaatst boven zacht fruit. Daar bestaan speciale zonnepanelen voor die licht doorlaten, maar die tevens het fruit beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Dit is een van onze meest unieke dubbelfuncties. Omdat Nederland een klein land is willen we met aandacht voor ecologie en biologie de diversiteit in het landschap zoveel mogelijkheid behouden. We willen niet zomaar iets in de natuur neerzetten. We moeten creatief naar oplossingen zoeken. Op de fiets wil je immers ook zoveel mogelijk van de landschappen genieten. Daarom past Limburg Cycling ook bij ons.”

GroenLeven ondersteunt Limburg de komende drie jaar met een breed pakket. Onderdeel van de samenwerking is onder andere het financieel ondersteunen van de Limburg Cycling Classics, de Limburgse Wintercompetitie, de Wielerbaan Geleen en de wedstrijdverenigingen TWC Maaslandster, Wcl Bergklimmers en Cycling Team Limburg en het promoten van de wielersport onder de jeugd.

Milan van Wersch, manager van Limburg Cycling benadrukt dat door deze samenwerking de wielersport van topsport tot breedtesport en van Noord- tot Zuid-Limburg de komende jaren wordt ondersteund. „Het is een bijzonder project omdat we op een breed gebied samen actief zullen zijn. Zo zullen we ook rond diverse evenementen, zoals Amstel Gold Race, hospitality afnemen om te kijken of GroenLeven rond bepaalde wedstrijden ook zakelijke contacten kan leggen. We gaan ook kijken of we in samenwerking met de verenigingen bijvoorbeeld het Tom Dumoulin Bikepark of Wieleromgeving Herungerberg kunnen verduurzamen. Ook zie je steeds vaker dat op voormalige vuilstortplaatsen kleine bikeparkjes worden gerealiseerd. Dit zijn wellicht plekken waar GroenLeven ook een dubbelfunctie kan realiseren waardoor er overkapt gebruik van gemaakt kan worden. Dit is het begin van een samenwerking waar we heel veel kanten mee op kunnen omdat wij veel raakpunten hebben.”

De Groot vervolgt: „Er liggen in Limburg volop kansen om de energietransitie een boost te geven. We staan in Nederland pas aan het begin van energietransitie en als GroenLeven willen we graag met de Limburgers, gemeenten, de provincie en ondernemers met zonne-energie de provincie verder verduurzamen. Onze boodschap is: denk creatief na hoe we samen stappen kunnen zetten in deze energietransitie.”„Vanaf de eerste gesprekken werd me duidelijk dat we een gezamenlijke insteek hebben”, sluit Van Wersch af. „We willen er allebei voor zorgen dat de mensen tot in de lengte der dagen kunnen fietsen door de mooie gebieden die Limburg rijk is.”

Lange Marktstraat 5-7, Leeuwarden (NL) – groenleven.nl

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

,

Groen Leven, Limburg Cycling

Gerelateerd nieuws