Home > Business > Leontien Mees: ‘Niet méér maar beter’

Leontien Mees: ‘Niet méér maar beter’

„Ik kan het weten,” zegt Leontien Mees met overtuiging. „Dat Maastricht toch net even anders is dan de rest van Nederland.” Ze bedoelt dat ze niet in Limburg geboren is en bovendien ook nog jaren in Melbourne gewoond heeft.
Haar streven is niet zozeer om méér bezoekers naar Maastricht te halen. Maar wel om de mensen die bereid zijn wat te spenderen, langer in de stad te houden en liefst te laten overnachten. „Ik merk het echt aan den lijve dat de zogeheten work and life balance in Maastricht toch echt wel iets beter is dan op veel andere plekken in Nederland en daarbuiten,” vertelt ze in haar ruime, historische kantoorkamer in het hart van Maastricht. „Dat moeten we wel zo zien te houden.
”De Limburgse hoofdstad wordt door veel andere steden in de Euregio gezien als hét succes, als het gaat om vertier, winkelen, sfeer en zo meer. Maar, zo is Mees zich bewust, dat succes kan heel gemakkelijk een keerzijde krijgen, en daar moet voor gewaakt worden.

„Er is ergens een plafond aan het aantal bezoekers dat de stad aan kan. Maastricht moet vooral ook leefbaar blijven voor de bewoners. Sowieso moet de opbrengst van ons als toeristische organisatie op de een of andere manier terugvloeien naar de stad. We gaan geen toegangspoorten aan de buitenranden van de stad zetten, maar je kunt het aanbod wel zo maken, dat we interessanter worden voor degenen die gaan voor kwaliteit. De mensen die alleen komen voor een zakje friet, die gaan we niet weren, maar daar moet de stad het niet van hebben.
”Investeren in doelgroep gerichte marketing betekent duidelijke keuzes maken. Maastricht heeft in het verleden bijvoorbeeld ingezet op de Amerikaanse en Chinese markt. Daarvoor werden internationale reisbeurzen bezocht waar met een standje de charmes van de stad werden uitgedragen. Die tijd is voorbij. „Wij gaan tegenwoordig bewust niet naar dergelijke beurzen toe. Wij richten onze inspanningen vooral op Noordrijn-Westfalen en België. Dichtbij inderdaad. Uit onderzoek is gebleken dat bij-voorbeeld de Duitsers houden van kortere bezoeken van enkele dagen aan een aangename stad in de buurt. Ook veel Belgen kiezen graag voor kwaliteit als ze even tussendoor ertussenuit willen. Dat is voor ons een interessante markt. Natuurlijk, er komen hier aardig wat mensen uit Azië en Amerika. Als historische stad trekken we die mensen bijna vanzelf en liften we mee op de charmes van West-Europa. Maar alleen rondom bijzondere evenementen zoals TEFAF en de André Rieu-concerten doen we er extra inspanningen voor. Dat is interessant omdat je het hier ook over verblijftoerisme hebt, en dat is onze focus.”
Ze zegt het niet met zoveel woorden, maar de mensen met de plastic draagtasjes die een paar uurtjes in korte broek in de stad rondslenteren en met wat snoepgoed weer naar huis gaan, dat is niet de doelgroep van Maastricht Marketing, ook al moeten ook deze mensen hartelijk ontvangen worden.

„Wij werken nauw samen met onze partners, onze leden. Dat zijn veelal de ondernemers van deze stad. Natuurlijk willen zij een goede omzet, maar ook zij zien in dat kwaliteit van belang is om je blijvend te kunnen onderscheiden. Dus moet het aangenaam zijn om hier te komen wonen en te leven. Dan is een juiste balans tussen wonen en toerisme van groot belang. De leefbaarheid in de stad is erg belangrijk. Dan moet je keuzes maken, waarbij voorop staat dat de stad in de eerste plaats van de bewoners is. Als we bijvoorbeeld meer investeren in het culturele aanbod, dan is dat goed voor het vestigingsklimaat en te-gelijkertijd ook voor het meerdaags toerisme. Maastricht moet bijzonder blijven.”
Aangezien de omvang van de stad internationaal gezien relatief klein is, bestaat de behoefte om extra kwaliteit in de buurt te zoeken om de gewenste bezoeker voldoende te kunnen bieden. „Daarom is onze samenwerking met Visit Zuid-Limburg veel sterker geworden, want de combinatie van Maastricht met het Heuvelland is een ijzersterke. Maar we gaan ook een campagne voeren samen met Luik, Hasselt en Aken. Als totale regio heb je veel meer te bieden. Dan is het inderdaad interessant voor die internationale bezoeker om hier een aantal dagen te blijven, want in dit hele gebied vind je veel historie, cultuur en natuur.”Dicht bij huis, of sterker nog, in eigen huis, zou Leontien Mees graag een etage willen vrijmaken voor ‘beleving’. Dat be-zoekers van de stad niet alleen op de begane grond voor allerlei praktische informatie kunnen komen zoals nu, maar dat ze op de eerste etage worden meegevoerd in bijvoorbeeld de stad van het Verdrag van Maastricht, met een mini-expositie.
„Wij hebben ongelooflijk veel troeven hier in deze stad. Maar we mogen ze best nog wat meer uitdragen. Niet alles gaat van-zelf, zelfs niet in Maastricht.”

Kleine Staat 1, Maastricht (NL) – maastricht-marketing.nl

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu