Business|Travel

Lagotronics Projects geeft pretparken een boost

Auteur: Jos Cortenraad


Wanneer en tijdens welk programma brak Gerard Joling definitief door? Een mooie vraag misschien bij ‘Eén-tegen-honderd’ die ongetwijfeld veel afvallers oplevert. Het is immers al dertig jaar geleden en wie herinnert zich nu nog de Soundmixshow? Mark Beumers ook niet. De CEO van Lagotronic Projects in Venlo was in 1985 nog maar een jochie van zeven. Maar het antwoord kan hij dromen. “Omdat in die uitzending het decor was afgezet met honderden dynamische lichtbuisjes. Destijds een absolute noviteit, ontworpen en geleverd door Lagotronics. En voor een groot deel de basis voor de onderneming zoals die er nu staat.”

Revolutie

Met de lichtbuisjes namelijk zette Lagotronics een voet tussen de deur in Hilversum. Vele jaren werden vanuit Venlo de decorverlichtingen met besturingen geleverd voor tientallen programma’s en shows. Eerst met de traditionele gloeilampen en eenvoudige schakelborden, later met computergestuurde led-systemen en speltechniek. “Zo hebben wij de eerste systemen ontwikkeld waarmee het studiopubliek kon stemmen of kandidaten antwoorden konden geven. En deze stemsystemen, beeldschermen, het geluid en licht, koppelden wij aan elkaar.”

Anno 2015 richt Lagotronics Projects zich vooral op andere zaken, zeker na de overname van de lichtactiviteiten door een Duitse onderneming. “Maar we zijn niet weg uit de studio’s,” benadrukt Mark Beumers. “We koppelen nog steeds alles aan elkaar: beeldschermen, geluid, muziek, licht. Tegenwoordig doen we echter veel meer.”

Museumplein

Audiovisuele systemen bijvoorbeeld voor evenementen of bij bedrijven die via beeldschermen hun mensen en/of klanten willen informeren. Meest recente voorbeeld is het gloednieuwe Museumplein Limburg in Kerkrade (tot voor kort Continium geheten). “Hier hebben we alle audiovisuele systemen mogen leveren. Een prachtige klus. Enorme wanden met videoschermen in de hoogste resolutie. Met 200 aanraakpunten waarmee het publiek informatie tevoorschijn kan toveren. Spectaculair is het balkon van tien meter hoog van waaruit je vanuit een ruimteschip naar de aarde kijkt. Daar zijn we wel trots op.”

Pretparken

Derde en inmiddels grootste pijler onder het bedrijf zijn de interactieve systemen voor pretparken. “Pretparken staan telkens voor de opgave om nieuwe attracties te bedenken en te bouwen. Dat zijn forse investeringen. Je kunt een attractie ook aanpassen en interactief maken. Goedkoper en zeker niet minder spectaculair.”

Ter illustratie start Mark Beumers een filmpje uit een Duits pretpark waarin kinderen vanuit een treintje met een soort fotocamera allerlei effecten kunnen oproepen. Namaakdieren gaan bewegen en geluid maken, de lichtkleur verandert, schermen floepen aan. “Dat maakt het ritje ineens heel spannend. De deelnemers kunnen zelf iets doen. Dit systeem is eindeloos uit te breiden met interactieve elementen, opdrachten, spelletjes, enzovoort. We leveren wereldwijd onze systemen. Voorbeelden? We hebben onder andere een park in Mexico-Stad ingericht, meerdere in China, enkele in Duitsland, Denemarken en Italië. Ook in Toverland vind je Lagotronics Projects. Dit is slechts een greep uit onze projecten. Deze business gaat momenteel heel hard. Het jonge publiek wil beleving, interactiviteit, actie. En zo levensecht mogelijk. Daarom werken we veel met 3D-schermen en ontwikkelen we zelf games. Sneeuwballen schieten bijvoorbeeld met een sneeuwkanon of al swipend over een scherm. Je kunt heel precies mikken en de tegenstander proberen te raken.”

Interactief

Met de interactieve games en systemen wil Lagotronics Projects de komende jaren de wereld veroveren. “In de pretparkenmarkt hebben we al een zeer goede positie. We willen echter breder kijken. Daarom hebben we ook een compacte gamecabine ontwikkeld. Geschikt voor plekken waar veel mensen komen en entertainment zoeken. Bijvoorbeeld winkelcentra en museums. Maar ook de taxfree zones van vliegvelden zijn een optie. Je kunt er interactieve speurtochten, aanbiedingen en beloningen aan koppelen. Een methode om de leegloop van winkelcentra te stoppen en er voor de bezoeker weer een leuk ‘dagje uit’ van te maken.”

Armslag

Om hardware en software voor deze zogenaamde GameCabIN te ontwikkelen heeft Lagotronics Projects met succes een beroep gedaan op LimburgMakers. “Innovaties zijn niet alleen kostbaar, ze zijn ook tijdrovend. En je hebt er de juiste mensen voor nodig die dat kunnen. Ons werk is zó specifiek dat de technische aspecten intern worden aangeleerd. Gelukkig willen ook veel studenten bij ons stage lopen. En een aantal van hen komt na de stage bij ons in dienst. We moeten blijven innoveren, nieuwe games neerzetten, en de kwaliteit telkens verhogen. Een bijdrage uit LimburgMakers geeft net wat meer armslag.”

Cha 151019 3741

www.lagotronicsprojects.com

www.liof.nl

Fotografie: Sergé Technau

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws