Home > Business > La Butte aux Bois viert honderdjarig bestaan

La Butte aux Bois viert honderdjarig bestaan

Domein La Butte Aux Bois in Lanaken bestaat honderd jaar. Dat wordt het hele jaar door gevierd met allerlei evenementen. Met onder meer tweesterrenrestaurant Ralf Berendsen, een high-end spa en een hotel met de classificatie vijf sterren superior is het een van de meest exquise horecalocaties van de euregio Maas-Rijn.

A century of elegance, let’s celebrate. Onder dat motto viert La Butte aux Bois (‘het heuveltje in de bossen’) zijn eeuwfeest. General manager Mark Schellingerhout (34) gidst ons doorheen het programma. Maar eerst een stukje historie. In het begin van de twintigste eeuw vestigde de in Brussel geboren ridder Edouard Lagasse de Locht zich als jonge ingenieur in Maastricht voor de ontwikkeling van buurttramlijnen. In 1924 liet hij in het naburige Lanaken een landhuis in Engelse countrystijl optrekken.

Arcadisch

In 1969 werd het om gelijkaardige redenen gekocht door de Nederlander Carel Bullens, die in Eindhoven een bedrijf had dat wielen voor kinderwagens maakte. In het kader van de reconversie na de sluiting van de Nederlands-Limburgse mijnen werd zijn onderneming door de industriële reus DSM overgenomen en verplaatst naar Kerkrade voor de tewerkstelling van ex-mijnwerkers. Omdat hij de heropstart een tijd zou begeleiden, zocht hij woongelegenheid in de omgeving. Zijn oog viel op La Butte aux Bois. In 1986 transformeerde hij zijn arcadische verblijfplaats tot een hotel-restaurant annex feestzaal. De exploitatie kwam in handen van zijn echtgenote en hun zoon Eric. Vier jaar geleden werd Jochen Leën de derde eigenaar.

La Brutte

Verjonging

„Sindsdien werden heel wat vernieuwingen gerealiseerd en dat wordt geapprecieerd”, zegt Mark Schellingerhout. „Met onder meer Bistrôt Le Ciel en de vernieuwde bar heeft Jochen een moderner kader gecreëerd. Ik weet niet of het alleen daarmee te maken heeft, maar we zien alleszins een enorme verjonging van ons gastenbestand. Vroeger was de categorie 60- plus het best vertegenwoordigd, nu is dat de leeftijdsgroep 30 tot 50 jaar. Opvallend daarbij is dat vooral de verblijfstoerist de weg naar ons vindt. Die is best bereid wat geld te spenderen als hij daarvoor kwaliteit in de plaats krijgt. Liever één keer uitstekend lunchen, dineren, overnachten of wellnessen dan twee keer gewoon goed, dat lijkt de insteek. Om het een beetje populistisch uit te drukken: mensen komen niet naar ons omdat ze geen zin hebben om te koken, maar omdat ze de drukte even willen ontvluchten om te genieten van de rust. Hier is altijd beweging, maar zonder dat je het merkt.

Traditie

Mark Schellingerhout benadrukt dat La Butte aux Bois ondanks alle innovaties vasthoudt aan de traditie van het huis. „Een van onze kernwaarden is spontaan en authentiek gastheerschap. Wij proberen iedereen een gevoel van thuiskomen te geven. Heel wat van onze trouwe gasten noemt niet de naam van het hotel als ze komen logeren, maar van een medewerker. Ze gaan niet naar La Butte aux Bois, maar naar – ik zeg maar wat – Loek of David. Die individuele benadering vinden wij essentieel. Je kunt dat niet zomaar aanleren, je moet het aanvoelen. Nieuwe medewerkers krijgen die normen mee van hun oudere collega’s. Sommigen hebben zelfs nog samengewerkt met mevrouw Bullens. Ik kan er een beetje over meepraten omdat ik hier met een korte tussenpoos al sinds 2012 werk.”

Mark Schellingerhout La Butte Aux Bois

Make a Wish

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag biedt La Butte aux Bois een speciaal kamertarief aan vanaf honderd euro per nacht. Iedere tweede zondag van de maand staat ook een jubileumeditie van de populaire brunch op het programma. Daarnaast worden wijnpakketten te koop aangeboden. Een deel van de opbrengst gaat naar Make a Wish Foundation, een internationale non-profitorganisatie die wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervult. Hoogtepunt van het feestjaar wordt een gala-avond op 14 oktober. Ook daarvan gaat een deel van de opbrengst naar Make a Wish.

TEFAF

Dit jaar vindt kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht plaats van 9 tot 14 maart. Binnen- en buitenlandse bezoekers staan naar gewoonte te drommen voor een hotelkamer in La Butte aux Bois. „Omdat we lang niet op alle verzoeken kunnen ingaan, hebben we een wachtlijst moeten aanleggen”, zegt Mark Schellingerhout. Jochen Leën maakt van de gelegenheid gebruik om een deel van zijn uitgebreide collectie mineralen, fossielen, meteorieten, edelstenen en dinoskeletten te exposeren.

Paalsteenlaan 90, Lanaken (BE) – labutteauxbois.be

La Butte Aux Bois Lanaken
show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.