Business

Krush-granen gezond en duurzaam

Het idee ontstond in Engeland, waar ze als productontwikkelaar voor Unilever werkte. „Tijdens bezoeken aan fabrieken realiseerde ik me hoeveel voedsel we eigenlijk verspillen”, zegt Heidi Alemans. „Voedsel waar in principe niets mis mee is, maar dat in het productieproces verloren gaat, bijvoorbeeld omdat het een afwijkende vorm heeft. Het gaat al snel om een derde van al het voedsel op de wereld.”

Columbus Trophy

Eenmaal terug in Nederland ontstond het idee om voedsel- producenten te benaderen met het plan om reststromen als- nog geschikt te maken voor menselijke consumptie. Het leidde tot het succesvolle Krush, een Wageningse start-up die afgelopen herfst in Maastricht de Columbus Trophy won. Deze aanmoedigingsprijs voor jonge ondernemers wordt jaarlijks uitgereikt tijdens BBB Maastricht, de oudste horecavakbeurs van Nederland. Dit jaar alweer voor de zeventiende keer. Omdat de beurs in MECC Maastricht als gevolg van de coronacrisis niet kon doorgaan, vond de overhandigingsceremonie plaats tijdens een kleinschalig event, dat digitaal kon worden gevolgd. Krush maakt furore als trendy producent van duurzame ontbijtgranen, gemaakt van ingrediënten die het normaal gesproken niet zouden halen. Verpakkingen met daarop grappig getekende plaatjes van appels, bananen en pinda’s die zo te zien hun hoofd hebben gestoten of op het punt staan een fikse uitglijder te maken, zijn inmiddels een hit in het ontbijtbuffet van een aantal betere hotels in Nederland.

Lekker krokant

Inmiddels legt Krush zich ook toe op de productie van fruit- snacks die worden gemaakt van honderd procent gered fruit. De producten zijn niet alleen duurzaam geproduceerd, ze zijn vaak ook gezonder dan snacks en ontbijtgranen die je in het schap vindt. In veel gevallen bevatten die meer dan tien procent suiker. „Bij KRUSH gebruiken we geen toegevoegde suiker, wel voegen we veel smaakvolle ingrediënten toe en in bescheiden mate fruitstroop, zodat het wel lekker krokant is.” Heidi Alemans streeft ernaar om in 2025 één miljoen kilo voedsel te hebben gered. „Tegen die tijd hoop ik tevens flink te hebben opgeschaald als het gaat om verkoop via de retail. In Nederland, maar ook in Duitsland. Krush is mijn gezonde bijdrage aan een duurzamere wereld.”

krushfood.com

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

,

Krush-granen

Gerelateerd nieuws