Business

Kruisherenhotel uitgebreid met vijftig kamers en een luxe-restaurant

tekst Maarten van Laarhoven

Het luxueuze Kruisherenhotel Maastricht in hartje binnenstad krijgt binnen enkele jaren een forse uitbreiding. De naast het hotel gelegen ‘Sociëteit De Stuers’ (in de volksmond het Stuers-gebouw; op dit moment nog onderdeel van het Maastricht Institute of Arts) wordt door middel van een spectaculaire glazen loopbrug bij het hotel betrokken. Dat heeft Oostwegel Collection, de eigenaar van Kruisherenhotel Maastricht vandaag officieel bekendgemaakt.

In het uit 1903 daterende rijksmonument plus de voorziene extra nieuwbouw komen onder andere vijftig extra kamers op ‘vijfsterren-niveau’, een hoogwaardig fine casual-restaurant en een multifunctionele ruimte voor exposities en bijeenkomsten tot 150 gasten. Daarnaast verhuist ook het hoofdkantoor van Oostwegel Collection naar deze nieuwe locatie.

De voorbereidingen voor het project zijn in volle gang. Naar verwachting kan in september 2023 worden gestart met de bouwwerkzaamheden. De uitbreiding van het Kruisherenhotel zou dan in 2025 de eerste gasten kunnen ontvangen.

Voor het ontwerp van het nieuwe deel heeft Oostwegel Collection de wereldberoemde architect Francine Houben in de arm genomen. Zij tekenende eerder voor het spectaculaire paviljoen bij Château St. Gerlach in Houthem.

Volgens het hotelbedrijf levert de uitbreiding van het Kruisherenhotel ‘een nieuw stuk stad op, midden in het centrum, dat een grote aantrekkingskracht uitoefent op mensen uit de hele wereld.‘ Het wordt tevens een plek waar Maastrichtenaren zelf graag komen, zo luidt de belofte.

Camille Oostwegel, eigenaar en algemeen directeur van Oostwegel Collection, heeft enige tijd geleden reeds een koopovereenkomst getekend met Zuyd Hogeschool om ‘Sociëteit De Stuers’ over te nemen. Het Stuers-gebouw  is van groot cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een culturele, sociale en typologische ontwikkeling en vanwege de innovatieve waarde.

De uit Sittard afkomstige Francine Houben heeft een bijzondere relatie met de plek, aangezien ze begin jaren ‘90 de woningen aan het Herdenkingsplein ontworpen heeft. In de loop der jaren heeft ze als architect naam gemaakt met prijswinnende projecten in onder andere New York, Kaohsiung (Taiwan), Birmingham, Delft en het St. Gerlach Paviljoen in Houthem-St. Gerlach. Ook SATIJNplus Architecten in Born wordt als lokale partner en restauratiearchitect bij de uitvoering van het bijzondere plan betrokken.

Francine Houben zegt ervan te dromen om samen met het Kruisherenhotel en het Maastricht Institute of Arts het gebied rond de Kommel een kwaliteitsimpuls te geven. ,,Zodat een levendig gebied ontstaat, waar zowel bewoners als bezoekers van Maastricht zich direct thuis voelen. Een nieuw stuk stad dat is geïnspireerd door de kwaliteiten van de historische omgeving met haar pleinen en binnenhoven. Het gevoel van een erf en dat midden in het bruisende hart van de stad!”

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

Gerelateerd nieuws