Business

Koning laat politiek voor wat ze is en opent nieuwe wasserij Nedlin

tekst Maarten van Laarhoven
, fotografie Jordi Huisman

Wie gedacht had dat koning Willem-Alexander deze week in zijn thuisstad Den Haag aan de buis gekluisterd zou zitten om de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer te volgen, heeft het mis. De majesteit gaf er deze donderdag de voorkeur aan af te reizen naar het zuiden van het land, om in Stein de nieuwe kledingwasserij van Nedlin Healthcare officieel te openen.

De nieuwe, circulaire wasserij op Business Park Stein geldt als de modernste en duurzaamste van Europa en staat daarnaast te boek als een van de meest efficiënte ter wereld. Elke dag opnieuw wordt in de immense hal zo’n 70.000 kilo was verwerkt, wat neerkomt op zo’n 60.000 kledingstukken, variërend van doktersjassen tot verpleegstersuniformen. Alle schone was wordt gestreken, gevouwen en op een efficiënte manier gesorteerd, zodat personeel in ziekenhuizen op elk moment van de dag zonder enig omkijken kan beschikken over de juiste kleding.

Voor de komende jaren houdt Nedlin rekening met een aanzienlijke groei, zo viel donderdagmorgen te beluisteren. Als het nodig is, is het hypermoderne bedrijf in staat om alleen al in dit deel van het bedrijf de productie op te schalen naar zo’n 120.000 kilo was per dag.

Door haar efficiënte werkwijze draagt Nedlin voor een belangrijk deel bij aan het in de hand houden van de zorgkosten, wat in de huidige tijd voor veel zorginstellingen – niet alleen in heel Nederland, maar ook in België – een aantrekkelijke gedachte is.

 

Om half twaalf, en daarmee geen minuut later dan gepland, reed de zwarte Mercedes met daarin de koning het terrein op. Daar werd hij ontvangen door gouverneur Emile Roemer en burgemeester Marion Leurs-Mordang van de gemeente Stein. Ook de huidige eigenaren van het bedrijf, de broers Luuk en Stef de Win, stonden klaar om de koning vriendelijk de hand te schudden.

 

Binnen waren enkele honderden genodigden – met name partners en leveranciers – er getuige van hoe Willem-Alexander als een echte ervaringsdeskundige de openingshandeling verrichtte. Met één druk op een knop stelde hij een installatie in werking die, vergezeld van het nodige lawaai, lange, witte stroken papier door de lucht liet dwarrelen. Dagvoorzitter Sander Kleikers grapte vlak voor het moment suprême nog dat hij even het gevoel had dat hij in een programma van Linda de Mol beland was.

 

Familiebedrijf Nedlin werd in 1952 opgericht door Jan de Win, de grootvader van de huidige directeuren. Begonnen als een kleinschalige wasserette in Hoensbroek is de onderneming in ruim zeventig jaar uitgegroeid tot een gewaardeerde en betrouwbare partner van honderden bedrijven, waaronder behalve ziekenhuizen en andere zorginstellingen ook hotels en ondernemingen in de industriële sector.

 

Nedlin (420 medewerkers en een jaaromzet van circa 40 miljoen euro) geldt als een schoolvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid. In 2021 werden Luuk en Stef de Win vanwege hun inspanningen voor een beter milieu uitgeroepen tot ondernemers van het jaar. In de nieuwe wasserij vindt tachtig procent van de uitstoot van het bedrijf plaats binnen de vier muren van het gebouw.

 

De nieuwe wasserij voor kleding voor de gezondheidszorg beschikt over een eigen centrale waterzuivering en loost dus geen afvalwater op het riool. Luuk de Win vertelde dat de totstandkoming van de nieuwe installatie heel wat voeten in aarde had gehad. Het idee ontstond zes jaar geleden op de tekentafel, maar in de coronaperiode besloot de familie met het oog op een gezonde toekomst de versnelling in te zetten.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws