Business

Jubilarissen Intergarde en Fortas: samen inspelen op veranderende markt

Auteur: Maarten van laarhoven

Intergarde en Fortas. Twee namen die klinken als een klok. Intergarde is een oudgediende. De onderneming bestaat dit jaar precies een halve eeuw. „Al die tijd zijn we een betrouwbare partner voor bedrijven en overheden als het gaat om beveiliging,” zegt directeur Joost van den Boorn. Fortas – in 2012 voortgekomen uit een joint venture tussen Intergarde en de Brabantse beveiliger Nimo Security – is een relatieve nieuwkomer. Het dynamische bedrijf, dat kantoor houdt in hetzelfde gebouw als Intergarde, mag dit jaar vijf kaarsjes uitblazen.

Toch zegt ‘jong’ in dit geval niet alles. Net als ‘grote broer’ Intergarde (dat voorziet in alle mogelijke takken van beveiliging) maakt Fortas een razendsnelle ontwikkeling door. Het bedrijf specialiseert zich onder andere in toenemende mate in de steeds complexer wordende beveiliging van grote evenementen. Voorbeelden daarvan zijn de concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht, waar zich elke avond opnieuw zo’n tienduizend mensen verzamelen, en de Ridderronde, de Maastrichtse wielerklassieker over de kasseien van de stad, die elk jaar wordt verreden kort na afloop van de Tour de France. Ook de Elfdevaandeelfde, de traditionele opening van het carnavalsseizoen in november is een voorbeeld van zo’n megaklus. „Evenementenbeveiliging is een complex proces, omdat er – zeker tegenwoordig − met veel aspecten rekening moet worden gehouden,” aldus Van den Boorn. „Dat vergt specialistische kennis die niet elk beveiligingsbedrijf kan bieden.” 

Efficiencyslag
Dat beide ondernemingen (samen bieden ze werk aan zo’n zeshonderd mensen, wat neerkomt op 475 fte) uitstekend floreren komt deels doordat de afgelopen jaren slim is ingespeeld op de ontwikkelingen. De afgelopen jaren is alles op alles gezet om voorop te kunnen blijven lopen. „Door onze krachten te bundelen hebben we een flinke efficiencyslag gemaakt,” schetst Fortas-directeur Alex Hermans. „Dat is belangrijk bij een stijgende vraag naar flexibiliteit vanuit de klant. Want ook die ontwikkeling zien we: ingegeven door de maatschappelijke ontwikkelingen en de actualiteit stellen opdrachtgevers steeds hogere eisen op het gebied van kwaliteit, flexibiliteit en continuïteit.”

Nieuwe technieken
Vijftig jaar Intergarde en vijf jaar Fortas. Voor het grootste beveiligingsbedrijf van Limburg is het niet zozeer een gelegenheid om uitbundig feest te vieren, als wel een mooi moment om de balans op te maken en de blik te richten op de toekomst, vinden de beide directeuren. „Als je alleen al heel zuiver kijkt naar de ontwikkelingen mag je stellen dat er binnen de beveiliging de afgelopen vijf jaar meer gebeurd is dan in de vijftig jaar daar-voor,” aldus Van den Boorn. „Nieuwe technieken hebben hun intrede gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van camera-bewaking en ICT. Dat is een ontwikkeling die voorlopig niet zal stoppen. Sterker nog: het gaat allemaal razendsnel. Door goed samen te werken blijven we voorop lopen en kunnen we goedkoper en vooral efficiënter werken.”

Softskills
Niet alleen de techniek is veranderd, ook het dienstenpakket is uitgebreid. „Daarnaast worden door maatschappelijke ontwikkelingen andere eisen gesteld aan beveiligingsbedrijven,” aldus Hermans. „Het vak van beveiliger is een stuk veeleisender dan vroeger. Onze mensen krijgen niet alleen te maken met alle mogelijke omstandigheden, maar ook met allerlei soorten mensen. Ze moeten snel kunnen inspelen op bijzondere situaties en dienen in toenemende mate te beschikken over de juiste softskills, vult Van den Boorn aan. ,,Daarmee bedoel ik onder meer persoonlijke, sociale en intellectuele vaardigheden. De beveiliger van tegenwoordig moet hulp, assistentie en vooral ook service kunnen bieden waar dat nodig is. Hij moet soepel kunnen communiceren met het publiek, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Gastheerschap en sfeerbeheer worden in de toekomst nog belangrijker. Daarbij is het extra handig als ze meerdere talen machtig zijn.”

Sinds 2011 heeft Intergarde tevens een belang in Polygarde, het beveiligingsbedrijf van de Maastrichtse Toeleveringsbedrijven (MTB). Door deze joint venture is het bedrijf zeer actief als het gaat om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. „Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden via Polygarde opgeleid tot beveiliger of verkeersregelaar en zijn snel inzetbaar,” zegt Van den Boorn. „Door deze samenwerking worden we steeds interessanter voor opdrachtgevers en hebben we bij bijvoorbeeld aanbestedingen een sterke troef in handen.”

De beide directeuren zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. „De ontwikkelingen gaan razendsnel. We willen blijven groeien, dus we blijven alles in de gaten houden.”

 

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws