Jekerkwartier: Het verborgen stukje Parijs in Maastricht
Maastricht staat voor dezelfde uitdaging als veel andere populaire bestemmingen in Europa: hoe verdeel je de bezoekersstromen op een manier dat iedereen daar baat bij heeft? Om een antwoord te vinden op deze vraag, werken vijf ‘kwartiermakers’ in het centrum van de Limburgse hoofdstad nauw met elkaar samen. Het laatste deel van een vijfdelige serie: het Jekerkwartier.
Veel Maastrichtenaren beschouwen het als een van de mooiste delen van hun stad: het Jekerkwartier. Een kalm en vredig stukje Maastricht, op nog geen tweehonderd meter van het Vrijthof. Je wandelt er door eeuwenoude straatjes, hoort er – zonder er erg in te hebben – het heerlijk rustgevende kabbelen van de Jeker (een zijriviertje van de Maas) en flaneert er op mooie dagen onder de majestueuze lindebomen in de Grote Looiersstraat. Een plek waar de beroemde Maastrichtse schrijver Fons Olterdissen vanaf zijn sokkel heden en verleden verenigt in een pakkend toneelstuk. Een verborgen stukje Maastricht ook, waar buurtbewoners op mooie avonden hun zilveren bouleballen uit de kast halen voor een ongeëvenaarde pot pétanque.
Quartier Latin
De vergelijkingen met een lieflijk Frans dorpje – of zelfs met een rustige Parijse wijk – zijn er niet voor niets. „Veel mensen rijden honderden kilometers om dit mee te maken”, zegt Gino Frijns, wiens vrouw Angie mede-eigenaresse en gastvrouw is van Restobar Lure in de Grote Looiersstraat. Gino is sinds kort voorzitter van de in (her)oprichting zijnde Ondernemersvereniging Jekerkwartier. „Dit gebied maakt zijn bijnaam ‘Quartier Latin van Maastricht’ meer dan waar. Het lijkt hier stil, maar als je goed om je heen kijkt zie je dat hier de hele dag door volop bedrijvigheid is. Zelfs ‘s avonds is het er nooit verlaten, wat mede komt doordat hier nogal wat gebouwen van de Universiteit Maastricht liggen waardoor dit deel van de stad bruist door de vele studenten die er dagelijks te vinden zijn. Een ander sterk punt is dat deze wijk aan de rand van het prachtige stadspark ligt. Bovendien is er in de buurt volop ruimte om je auto te parkeren. Inwoners en bezoekers van Maastricht zouden eens wat vaker een van de vele kleine straatjes moeten inslaan en zich laten verrassen.”
Gino studeerde rechten in Maastricht en werkt tegenwoordig als Field Sales Manager bij een grote distributeur van bekende drankenmerken uit de spirits-industrie, waar hij de Rayonmanagers aanstuurt die verantwoordelijk zijn voor de Nederlandse Horecamarkt. Dat hij nu één van de vijf kwartiermakers is die samen met Centrummanagement Maastricht werkt aan het toekomstbestendig maken van het centrum van de stad is het gevolg van een bijzonder toeval, stelt hij. „Een tijdje geleden raakte ik op het terras voor onze zaak aan de praat met centrummanager Astrid Verberne, die aan een tafeltje naast me zat. Ik kende Astrid niet, maar toen ik vertelde dat mijn echtgenote mede-eigenaresse van Lure is en hoe deze bijzondere plek in het Jekerkwartier al sinds mijn kindertijd een enorme aantrekkingskracht op mij heeft, voelde zij meteen mijn passie. ‘Ik zou graag willen dat jij de boodschap verder verspreidt’, zei ze. Een aantal afspraken en brainstormen later wist Astrid mij niet alleen te overtuigen, maar had ze het wakkerende kaarsje dat in mij brandde veranderd in een brandend haardvuur!”
Vitaal en leefbaar
Gino, die dagelijks nadenkt over de vele mogelijkheden die het Jekerkwartier ook in commercieel opzicht te bieden heeft, hoefde er dan ook niet te lang over na te denken en greep het voorstel om te helpen het centrum van Maastricht ook de komende decennia vitaal en leefbaar te houden met beide handen aan.
Het ‘Quartier Latin’ van Maastricht huisvest een dikke honderd ondernemingen, variërend van dienstverleners, retailers, galeriehouders en horeca tot creatieve éénpitters. Tijdens een drukbezochte ontbijtsessie in Restobar Lure eind oktober werden een aantal belangrijke stappen gezet. 22 ondernemers meldden zich direct aan als leden voor de nieuwe Ondernemersvereniging Jekerkwartier; in de weken erna volgden er nog eens dertien, waarmee de teller voorlopig op 35 staat. Monique Houbiers van delicatessenzaak Le Salonard en Elisabeth Colson van Elisabeth Deco & Brocante, vormen samen met Gino het stichtingsbestuur. Op 2 januari wordt de oprichtingsakte bij de notaris getekend.
Daarmee heeft het Jekerkwartier na de coronacrisis eindelijk weer een georganiseerd ondernemersverband. „De bewoners in dit gebied zijn van oudsher zeer goed georganiseerd en bovendien erg actief. We gaan er de komende tijd alles aan doen om beide groepen beter met elkaar in contact te brengen.”
Rust bewaren belangrijk
Hoe beter georganiseerd, des te meer mogelijkheden er zijn om de door Centrummanagement Maastricht zo gewenste identiteitsontwikkeling van de vijf kwartieren, en daardoor ook een betere spreiding van bezoekersstromen door het hele centrum (behalve het Jekerkwartier zijn dat: het Sphinxkwartier, Wyck, het Stokstraatkwartier en het kernwinkelgebied) daadwerkelijk te realiseren. Kwalitatief, op zodanige wijze dat niemand zich eraan kan storen. „Het is belangrijk dat de mensen die hier wonen, niet in hun rust belemmerd worden, maar dat we de ziel van het kwartier uitvergroten. Daar liggen veel kansen voor ondernemers. De dorpse sfeer, die je ook vindt in sommige delen van Parijs, maakt dit deel van de stad uniek. De toerist moet zich al ‘verlopen’ om dit deel van de stad te vinden, of de wens hebben om Maastricht ook eens een keer van een andere kant te zien. Daar moeten we naartoe. We willen zowel de Maastrichtenaren als de bezoekers van onze stad laten zien dat het Jekerkwartier het kunstzinnige, authentieke, gastronomische hart van Maastricht is waar historie, creativiteit en hospitality samenkomen Onze leus is dan ook: Vive Le Jeker!”
Zelf komt Gino graag in de Noord-Italiaanse stad Verona, waar hij in 2014 ook getrouwd is met zijn vrouw Angie. „Die stad is qua centrum niet heel veel groter dan de onze en met de rivier de Adige, die net als onze eigen Maas dwars door het centrum loopt, beschouw ik haar toch een beetje als het ‘Maastricht van Italië’. We zijn – net als Verona – chic, zonder bekakt of hautain te zijn. We leveren kwaliteit, maar zijn betaalbaar. En het is hier relatief rustig, terwijl er toch heel veel te doen is. Het zou mooi zijn als meer mensen eens de moeite nemen een blokje om te gaan om de verborgen parels in het Jekerkwartier te ontdekken.”