Home > Business > Jean-Claude Juncker: Europa moet Maastricht koesteren

Jean-Claude Juncker: Europa moet Maastricht koesteren

Auteur: Maarten van Laarhoven

Op deze herfstachtige dag in november 2016 heeft hij zonder twijfel de handen vol met de verrassende uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De keuze van het Amerikaanse volk voor Donald Trump als hun leider en tevens de machtigste man ter wereld, is zonder twijfel van grote invloed op de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten. 

Maar gisteravond zat hij nog doodkalm in een fauteuil in het goed beveiligde Berlaymontgebouw in Brussel. Daar gaf hij in alle rust – en met duidelijk plezier – antwoord op tal van vragen over het van het Verdrag van Maastricht en vooral over de impact die dit zo belangrijke document de afgelopen jaren heeft gehad op de ontwikkelingen in Europa.

De Luxemburgse politicus Jean-Claude Juncker, oud-premier van Luxemburg en sinds 2014 voorzitter van de Europese Commissie, is niet alleen een hartstochtelijk Europeaan, hij is ook een groot liefhebber van de stad Maastricht, waar in februari 1992 het beroemde (en beruchte) Verdrag van Maastricht getekend werd. Jucker komt er veelvuldig is een groot liefhebber van de lokale gastronomie.

Met het Limburgs heeft hij geen enkele moeite. Hij kan iedereen aanspreken in zijn moedertaal (het Letzeburgs) en snapt precies wat er gezegd wordt als hij in het Limburgs antwoord krijgt. Dat is het mooie van Europa, aldus Juncker: er zijn natuurlijk cultuurverschillen, maar men begrijpt elkaar.

Chapeau-redacteuren Jo Cortenraedt en Maarten van Laarhoven (ondersteund door cameraman Ben Brack) spraken de baas van de Europese Commissie gisteren in het kader van het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht, waarbij in februari 2007 uitgebreid wordt stilgestaan.

Het vraaggesprek met Juncker  vond plaats in het kader van een serie interviews met onder meer betrokken van destijds en politici en wetenschappers die in het huidige Europa de toon aangeven. Het materiaal wordt verwerkt in onder meer een boek en een televisiedocumentaire die in de laatste week van januari 2017 zullen verschijnen.

Voordat het drietal werd toegelaten in het heiligdom van de Europese Commissie, bracht het ook een bezoek aan de voormalige minister-president Herman van Rompuy, tevens oud-voorzitter van de Europese Raad.  

Foto’s Ben Brack

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.