Home > Business > Ingrijpend stationsplan Jo Coenen en Luc Soete oogst veel lof

Ingrijpend stationsplan Jo Coenen en Luc Soete oogst veel lof

Het plan van architect Jo Coenen en econoom Luc Soete om het achterste deel van station Maastricht flink op de schop te nemen – onder meer met de aanleg van een ondergrondse spoortunnel van anderhalve kilometer – kan rekenen op brede bijval onder zowel ondernemers als omwonenden. Dat bleek dinsdagavond in Centre Céramique, waar Coenen en Soete op uitnodiging van Ondernemend Wyck en de buurtplatforms Céramique en Wyck een uitgebreide toelichting gaven op hun plan, dat ze presenteren in de vorm van een burgerinitiatief.

Het ingrijpende idee voor een complete make-over van de achterzijde van het station, inclusief het ondergronds leggen van de sporen 4,5 en 6 (bestemd voor treinen van en naar Luik en Heerlen), ontstond zo’n twee jaar terug, bij het gebruikelijke wekelijkse biertje in Café Tribunal met een aantal gelijkgestemden, vertelde architect Coenen.

Hij was zo enthousiast over het prille plan dat hij – nadat hij naar huis was gefietst – het zojuist geopperde idee meteen globaal uitwerkte op een lege envelop. De ruwe schets leidde tot een gedetailleerde ‘masterplanvisie’ (titel: Boven het Spoor) die in november vorig jaar verscheen. Om de bewoners van Maastricht de kans te geven kennis te nemen van het stationsplan, is deze week in de bibliotheek een tentoonstelling ingericht, die tot eind oktober is te zien.

Waar de Maas een natuurlijke levensader voor de stad Maastricht is én grootstedelijke allure met zich meebrengt, veroorzaakt de parallel aan de rivier lopende spoorlijn al sinds mensenheugenis een ‘man-made’ breuk. Deze zorgt voor allerlei belemmeringen, is onpraktisch, brengt onnodige vervuiling met zich mee en levert – onder andere door ouderwetse spoorwegovergangen op twee plaatsen midden in de stad – zelfs gevaar op, is de gedachte achter het plan.

Daarnaast kan een andere inrichting van de ruimte gigantische economische voordelen opleveren, zoals ook gebleken is uit de aanleg van de ‘Groene Loper’ op het ‘dak’ van de vroegere A2. Als het plan van Coenen en Soete (voormalig rector magnificus van de UM) werkelijkheid wordt komt er in totaal zo’n 125.000 vierkante meter ruimte vrij, die kan worden benut voor stedelijke ontwikkeling. ,,De stad is nu gebroken. Als alles goed gaat, kleeft straks alles weer aan elkaar”, aldus Coenen. ,,We brengen mensen bij elkaar.” En econoom Soete, sarcastisch doelend op de zes rangeersporen die er liggen: ,,Een parkeerterrein voor treinen! Midden in de stad! Je kunt er meer geld mee verdienen dan op dit moment gebeurt.”

Een gedeeltelijke ondertunneling van het spoor, het meest in het oog springende deel van het burgerinitiatief, ‘kan bijdragen tot een groener, inclusiever en gezonder Maastricht’, aldus het masterplan. ‘Een nieuwe Europese voorbeeldfunctie voor een stad die dertig jaar geleden aan de wieg stond van de economische en monetaire integratie van Europa’. ,,Wat nu de achterzijde is van het station, wordt straks de voorkant, waar je kunt worden opgehaald en waar bussen en taxi’s klaarstaan,” aldus Soete.

Het ligt voor de hand dat de totstandkoming van het stationsplan – de eerste ramingen gaan uit van zo’n 350 miljoen euro – een zaak van lange adem wordt. Maar toch: als het tij een beetje meezit, zou het allemaal best kunnen meevallen, denken de initiatiefnemers. Op de vraag van de presenator van de avond of Coenen denkt dat hij de officiële ingebruikname van de ingrijpende vernieuwde stationsomgeving nog gaat meemaken, antwoordde de bijna 73-jarige architect, die diverse grote stadsvernieuwingsprojecten op zijn naam heeft staan, volmondig ‘ja’.

Zowel hijzelf als mede-initiatiefnemer Luc Soete gaat de komende tijd de boer op om aan de hand van lezingen, presentaties en discussierondes het toch al aanzienlijke draagvlak voor hun plan nog verder te versterken. Het burgerinitiatief werd dinsdagavond massaal ondertekend.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.