Business

Hulp bij aanvraag Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)

Om ondernemers die financiële nadelen ervaren door toedoen van de coronacrisis, heeft het
kabinet de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) uitgebracht. Deze
eenmalige gift van 4.000 euro kan inmiddels worden aangevraagd, maar de praktijk leert echter dat dit niet altijd vlekkeloos verloopt en de beperkingen van de maatregelen worden steeds
duidelijker.

SBI-code
Of een ondernemer voor de TOGS in aanmerking komt hangt af van de SBI-code, zoals die bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. De SBI code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De codes kunnen echter afwijken van de daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten. Verder zijn veel SBI-codes niet opgenomen in de regeling, ondanks dat deze bedrijven financiële schade ervaren. Het kabinet heeft de lijst met betreffende SBI-codes ook al meerdere keren uitgebreid, maar deze lijkt nog altijd niet compleet. Het blijft wachten op een verdere uitbreiding of een gehele afschaffing van deze voorwaarde.

Vaste lasten en omzetverlies
De TOGS van 4.000 euro wordt enkel toegekend als een ondernemer in de periode van 16 maart tot en met 15 juni een omzetverlies verwacht van ten minste 4.000 euro. De vergoeding is een tegemoetkoming op het verzoek van het kabinet aan ondernemers om alle vaste lasten te blijven betalen. De ondernemer moet dan ook verklaren dat in deze periode ten minste 4.000 euro aan vaste lasten worden verwacht. Een ondernemer met lagere vaste lasten heeft dus geen recht op TOGS, maar moet wel de vaste lasten blijven betalen. Ondernemers met hogere vaste lasten krijgen slechts 4.000 euro ter compensatie.

Vestigingsadres
Het kabinet heeft de kostenvergoeding voornamelijk opgezet ter vergoeding van huurkosten. Eén van de voorwaarden is immers dat de vestiging van de onderneming niet gelijk mag zijn aan het woonadres van de ondernemer, tenzij de vestiging fysiek is afgescheiden van de woning en een eigen toegang heeft. Een ondernemer met een zaak aan huis komt dus niet in aanmerking voor de TOGS en een ondernemer met een zaak op een ander adres wel. Deze voorwaarde lijkt dan ook erg vreemd, want wat is het verschil tussen een ondernemer die boven de winkel woont en een ondernemer die een afzonderlijk winkelpand heeft? Ondernemers met een zaak aan huis kunnen evengoed vaste lasten hebben, zoals energiekosten, abonnementen, leasekosten en rentes. Hoe moeten zij met een omzetverlies en geen tegemoetkoming de vaste lasten blijven betalen? Enkel horecaondernemers en ambulante handel zijn tot nu toe uitgezonderd van deze voorwaarde. Het zou beter zijn dat deze voorwaarde in haar geheel zou worden afgeschaft.

Versoepeling
Dat het kabinet de economie stimuleert door middel van een pakket noodmaatregelen kunnen wij enkel toejuichen. In de praktijk worden de beperkingen echter steeds pijnlijker duidelijk. Wij hopen dan ook dat het kabinet snel met een uitbreiding en versoepeling van de regelingen komt, zodat alle ondernemers die financiële schade ervaren ten gevolge van de coronacrisis hier een beroep op kunnen doen. Baat accountants & adviseurs houdt de ontwikkelingen omtrent de noodmaatregelen nauwlettend in de gaten en publiceert regelmatig nieuwsberichten op de website (www.baat.nl/corona-updates).

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws