Business

Houben Souren is dagelijks bezig met de toekomst

tekst Maarten van Laarhoven

Het Roermondse bedrijf Houben Souren – gespecialiseerd in alle mogelijke vormen van audiovisuele dienstverlening – kijkt tevreden terug op de afgelopen jaren. Doordat veel ondernemingen anders zijn gaan werken, liggen er volop nieuwe kansen.

Het is maar een kleine uitstalling die bij binnenkomst van het hoofdkantoor van Houben Souren de aandacht trekt, maar de verzameling oude apparaten maakt wel in één klap duidelijk hoe snel de audiovisuele techniek zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld heeft: een klassieke televisieontvanger daterend uit de tijd dat je de omroep nodig had de klok gelijk te zetten, een bandrecorder en niet te vergeten een 8mm filmprojector. Zo een die om de haverklap vastliep. Juist het moment dat het verhaal nét spannend begon te worden. Ook op dat laatste kon je de klok gelijkzetten.

Waar zaken als beeld, geluid en licht tot het einde van de vorige eeuw voornamelijk werden ingezet ter opvulling van iemands vrije tijd, draait tegenwoordig zo’n beetje het hele leven om audiovisuele technieken. Daarbij komt dat alles staat of valt met ICT. ,,Ik mag wel zeggen dat ons werkveld zich de afgelopen jaren flink verlegd heeft”, zegt Etienne Souren (48), directeur-eigenaar van Houben Souren. Dit bedrijf met vestigingen in Roermond, Sittard-Geleen (Brightlands Chemelot Campus) en Maastricht (MECC) is al meer dan twintig jaar een van de grootste Limburgse specialisten als het gaat om oplossingen op audiovisueel terrein. Het bedrijf voorziet zowel in de verhuur van tijdelijke opstellingen als in de verkoop van vaste installaties. ,,Waar we ons vroeger voornamelijk bezighielden met puur audiovisuele zaken, zoals het verzorgen van het projecties, licht, speakers ophangen en versterkers neerzetten, werken we tegenwoordig steeds meer met ICT. Dat betekent dat onze medewerkers ook op dat gebied erg handig moeten zijn.”

Nieuwe vraag

Net als veel andere bedrijven heeft Houben Souren door de coronacrisis een flinke omslag moeten maken. ,,Ik durf wel te zeggen dat dat in ons geval goed heeft uitgepakt, al was het maar omdat we goed waren voorbereid op de vraag die plotseling ontstond vanuit de markt”, zegt Etiënne tijdens een rondleiding door het imposante magazijn. ,,Van oudsher zijn we altijd sterk geweest in het verzorgen van audiovisuele technieken onder andere bij grote zakelijke evenementen. Maar veel evenementen die normaal gesproken fysiek zouden zijn, konden noodgedwongen alleen online worden gehouden. Bij die overgang hebben wij als specialisten op het gebied van beeld, geluid en streaming een belangrijke rol kunnen spelen.”

Niet alleen grote bedrijven die het geld hebben om een eigen studio te laten inrichten; ook veel ondernemingen in het MKB hebben zich de afgelopen tijd als gevolg van de beperkingen gedwongen gezien om op technologisch vlak de bakens te verzetten, aldus Etiënne Souren, die het bedrijf in 2013 overnam van oprichter Pierre Houben.

Zaken als ‘thuiswerken’ en ‘vergaderen of congresseren op afstand’ hebben de afgelopen twee jaar een enorme vlucht genomen. ,,Nog niet zolang geleden waren het vooral grote instellingen, zoals banken en multinationals, die het budget hadden voor het optimaal inrichten van vergaderruimte. Nu zijn de faciliteiten ook beschikbaar voor de doorsnee MKB-er.”

Hoogwaardige afwerking

Al voor een relatief gering bedrag kan een bedrijf beschikken over de mogelijkheid om efficiënt te vergaderen op afstand. ,,Op een zodanige manier dat iedereen goed te zien en te verstaan is. Wij staan tevens garant voor een hoogwaardige afwerking, waar bij een audiovisueel systeem helemaal opgaat in het interieur. Draden, kabels en stopcontacten kunnen in bijna alle gevallen netjes worden weggewerkt. Daarnaast zorgen we voor de juiste verlichting en een goede akoestiek. Klanten tonen zich niet zelden verrast als ze zien wat allemaal kan, zeker als het ook nog past binnen hun budget. Klanten op alle mogelijke manieren verrassen is en blijft wat mij betreft het leukste van het vak.”

Etiënne Souren is ervan overtuigd dat ‘hybride’ evenementen (bijeenkomsten die zowel fysiek als op afstand kunnen worden bijgewoond) nooit meer zullen verdwijnen. ,,Aan het begin van de coronacrisis dachten veel mensen dat het iets van tijdelijke aard zou zijn, maar inmiddels weten ze wel beter. Ook ik ben ervan overtuigd dat het de toekomst is. Dat vertellen we ook aan onze klanten. Misschien dat het thuiswerken de komende tijd weer wat gaat afnemen, maar de combinatie blijft, zeker nu is gebleken dat het in veel gevallen de productiviteit ten goede komt. Of het nu gaat om een toespraak, een vergadering, een concert, een presentatie, een congres of – in de privésfeer – een huwelijk of een begrafenis – vrijwel iedereen gaat er tegenwoordig vanuit dat ze kunnen meekijken, of dat ze het later kunnen terugkijken – waar ter wereld ze zich ook bevinden.”

One of the guys

 Houben Souren mag dan tijdig hebben weten in te spelen op de plotselinge vraag vanuit de markt; het heeft er allerminst voor gezorgd dat de bedrijfsvoering ingewikkelder geworden is.. ,,Integendeel. Ik hoor vaak dat we opvallen, wat vooral komt omdat we op veel plekken in de regio aanwezig zijn. Maar in zekere zin zijn we nog altijd een familiebedrijf: we hebben heel weinig lagen en – als ik dat over mezelf mag zeggen – een directeur-eigenaar die zichzelf ziet als one of the guys.”

Iedereen die bij Houben Souren werkt, heeft een bepaald DNA in zich, in die zin dat ze allemaal iets bijzonder hebben met dit vak. ,,Voor zover ik het kan inschatten, vindt iedereen het gewoon leuk om hier te werken. Voor sommigen is de techniek hun hele leven: de een monteert na thuiskomst nog even een filmpje, de ander doet iets met een drone en weer een ander treedt ’s avonds op als dj. Zelf ben ik ook ooit vanuit mijn hobby in dit vak terechtgekomen.”

Ook oprichter Pierre Houben komt nog wel eens binnenvallen om een kabeltje of een ander onderdeel te halen. ,,Daar kijkt niemand van op. Sterker nog: we vinden het alleen maar leuk. Voor ons gevoel hoort hij er nog altijd bij.”

Noordhoven 17, Roermond (NL) – houbensouren.nl

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

,

Houben Souren

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws