Home > Business > Hoofdkantoor DSM een cadeautje voor Wyck-Maastricht

Hoofdkantoor DSM een cadeautje voor Wyck-Maastricht

Het Maastrichtse stadsdeel Wyck bereidt zich voor op de komst van DSM. Het gebouw dat er de komende maanden verrijst, wordt het nieuwe hoofdkantoor van DSM en ademt straks de duurzaamheids- en welzijnsboodschap van het internationale bedrijf.

De gevel van de oude ambachtsschool biedt het geheugen gelukkig wat houvast bij het lezen van de architectuurimpressies aan de bouwhekken. Het monumentale schoolgebouw is vrij komen te staan, nu de bioscoop die er tegenaan was gebouwd, is gesloopt. Op de riante bouwkavel, centraal gelegen tussen station Maastricht Centraal en de Wilhelminabrug staat een hoogwerker en rijden grijpers af en aan. Vanaf de straat kijk je op een enorme betonnen plaat die de bovenkant van de bestaande parkeergarage vormt. Tientallen mensen in opvallend werktenue zijn op de bouwplaats in de weer met de meest uiteenlopende bouwwerkzaamheden en materialen. Joris de Beer, vicepresident DSM Nederland en Jaco Meuwissen van 3W real estate, partners in dit project, kijken tevreden naar de voortgang van de werkzaamheden. Ze komen regelmatig een kijkje nemen en bijpraten met de opzichter. „We liggen op schema en verwachten dat het kantoor rond de jaarwisseling 2023-2024 open kan gaan”, vertelt Meuwissen

Monumentaal

Voor die tijd moet er nog veel gebeuren. Op het terrein, dat de vorm van een afgestompte pijlpunt heeft, komt een nieuw, modern gebouw te staan waar het monumentale schoolgebouw aan gekoppeld is. Samen met de gebouwen in de omgeving vormt het monument letterlijk ‘de maat der dingen’. Het ritme van de raampartijen van de ambachtsschool komt terug in de glazen gevel aan de kant van de Wilhelminasingel waar de hoofdentree van het kantoorgebouw komt. De kenmerkende dakpartij van het neo-gebouw torent straks boven de rest van het gebouw uit en de gevel springt zelfs iets naar voren in het ontwerp van het vermaarde architectenbureau Broekbakema. De lange zijde aan de overkant van het perceel gaat de kantoren herbergen. Ook hier is in het ontwerp gekozen voor eenzelfde hoogte en gevelindeling. Omdat ook de kantorenvleugel een glazen gevel heeft en de ruimte ertussen plaats biedt aan een overdekt atrium, met wederom veel glas, wordt ook de achterkant van de ambachtsschool een blikvanger.

Roots

„Het nieuwe kantoor zie ik als een metafoor voor ons bedrijf”, zegt De Beer. „We hebben een bedrijfsgeschiedenis die 150 jaar teruggaat. In de ambachtsschool werden destijds leerlingen opgeleid tot ambachtslieden. Met dit prachtige monument accentueren we ons respect voor onze wortels in onder meer de mijnindustrie. Het nieuwe gedeelte daarentegen straalt transparantie, innovatie en openheid uit. Dat is tekenend voor het ‘nieuwe’ DSM.” De keuze om te blijven in de regio Zuid-Limburg is bewust gemaakt. ,,Maastricht is de hoofdstad van de regio en een belangrijk kenniscentrum, met een braingain, een internationale uitstraling en een sterk profiel in binnen- en buitenland. Ook praktisch gezien zijn we blij met de plek in Wyck. Het nieuwe hoofkantoor komt op een unieke locatie, centraal in de stad, op loopafstand van het station. We gaan onze medewerkers daarom aansporen meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ook de fiets krijgt veel aandacht in ons mobiliteitsplan. In het kantoor komen driehonderd variabele werkplekken. Doordat we hybride werken is er genoeg plek voor de zevenhonderd DSM-medewerkers die in het hoofdkantoor werken.” Op uitnodiging van Jaco Meuwissen praten we op het kantoor van 3W verder over het nieuwe gebouw van DSM. Ook Robert Alberts, directeur van vastgoedontwikkelaar EDGE is present. „3W en EDGE trekken samen op in dit project. Ons bedrijf heeft naam gemaakt met het kantoorgebouw The Edge in Amsterdam dat destijds, in 2014, ongekend duurzaam was.”

Leefomgeving

3W is lokaal goed ingevoerd en heeft bijvoorbeeld het concept van het Center Court op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen voor DSM ontwikkeld. „De opgedane kennis wordt in het Wyck-project benut. Zo is het maatschappelijk proces bijvoorbeeld bijzonder zorgvuldig doorlopen met veel aandacht voor de communicatie met buurtbewoners. Het is een project van enkele jaren dat impact heeft op hun leefomgeving en dus hebben ze ruim inspraak gekregen tijdens informatieavonden en via de website. Hun ideeën hebben bijvoorbeeld geresulteerd in meer groen in de omgeving van het gebouw”, aldus Meuwissen. Alberts vult aan: „We hebben onze denkkracht volledig ingezet om aan het wensenpakket van DSM op het gebied van duurzaamheid en welzijn te voldoen. Vanuit die uitdaging wordt het hoogst haalbare op het gebied van duurzaamheid en gezondheid hier gerealiseerd voor bewoners en medewerkers. Het gebouw was een bastion met muren vanwege de functie als bioscoop. Straks kijk je naar een open gebouw dat goed aansluit bij de buurt. Er ontstaat een verbinding tussen wat binnen en buiten het gebouw gebeurt. Deze plek krijgt zo extra veel betekenis voor Maastricht.”

Duurzaam

Meuwissen: „Feitelijk hergebruiken we een gebouw dat zijn economische levensduur al heeft gehad. Veel duurzamer kun je niet zijn! Het hele nieuwe gebouw wordt ‘Paris proof’ conform de klimaatafspraken die daar gemaakt zijn. We spreken hier van een unicum: ook het monument wordt volledig verduurzaamd.” Het kantoor is van het gas af maar, omdat op deze locatie geen warmte-koude opslag of restwarmte gebuikt kon worden, zijn andere technische hoogstandjes toegepast. Door een speciale printtechniek is het mogelijk gebleken in vijf gevels van het gebouw zonnepanelen te verwerken zonder dat het aan de buitenkant opvalt. En ook de auto’s staan onder het gebouw in een volledig geëlektrificeerde parkeergarage. Het gebouw mag bij opening het ‘WELL-label’ voeren, een internationale certificering die een aangename en gezonde werkomgeving garandeert. Het past helemaal bij een bedrijf als DSM dat zich volledig richt op gezondheid, voeding en biowetenschappen. „We willen dat in het gebouw laten terugkomen”, zegt Alberts

Daglicht

„Dat begint met de keuze voor materialen in het gebouw. De vloerbedekking en de wandafwerking bijvoorbeeld veroorzaken geen toxische uitstoot. In het gebouw is het aangenaam werken door de aanwezigheid van heel veel daglicht. Het vervangt de overdaad aan kunstlicht dat we van veel kantoren kennen. Maar er is ook een lichtarchitect in de arm genomen om een gedetailleerd lichtplan te maken. Want het gebouw moet licht zijn maar ook warmte uitstralen.” Ook de klimaatbeheersing is, dankzij allerlei ingebouwde sensoren, state of the art. Een adviseur in groen tot slot heeft planten geselecteerd die een gezonder werkklimaat garanderen. Water geven gaat daarbij niet met een gieter maar via een smart hydrateringssysteem dat de behoefte van de planten ‘kent’. „Een thuisgevoel; dat is wat we nastreven in dit kantoor van DSM”, zegt De Beer. „Onze medewerkers vinden hier straks een prettige en warme werkplek. In een sfeer die op een grand café lijkt: vriendelijk en uitnodigend. Ook ‘mensen van buiten’ die in ons atrium ideeën willen uitwisselen met collega’s zijn welkom. De transparantie van het gebouw geeft het gevoel: hier wil ik naar binnen! Het nieuwe hoof

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.