Business

Hogeschool PXL Hasselt ook bij Nederlandse studenten geliefd

Een flamboyante hogeschool, zo noemt Ben Lambrechts de instelling waarvan hij al jaren algemeen directeur is. En die typering past ook wel bij zijn eigen persoon. Enthousiast en als het moet op de barricaden. Maar geen revolutie, eerder een evolutie, zo luidt zijn devies.

Hij noemt enkele punten waarop PXL de focus legt. „We werken heel nauw samen met de samenleving waarin onze studenten straks terechtkomen. Dus ook met het bedrijfsleven dat we nauw bij ons onderwijssysteem betrekken. De bedrijfsmensen komen naar onze school en wij gaan naar hen. En ook heel belangrijk, onze persoonlijke benadering naar de student. We kijken naar wie je bent en wat het beste voor je is. En ook, we waren al heel vroeg bezig met digitale lessen, op afstand dus, maar we hebben tegelijkertijd altijd het fysieke contact vastgehouden, juist voor die persoonlijke begeleiding.”

Met meer dan veertig afstudeerrichtingen biedt PXL een grote keuze, die geënt is op de behoeften in de maatschappij. Zo telt bijvoorbeeld de nog vrij jonge studierichting Toegepaste psychologie al meer dan 550 studenten.

Hogeschool PXL Hasselt

Rond de tien procent van de leerlingen komt uit het buitenland, onder wie bijna vijfhonderd Nederlanders. Een van hen is Didier Cortenraedt, die aan zijn tweede jaar op PXL bezig is, maar niet in de aanvankelijk door hem gekozen richting. „Nee, ik koos eerst voor de marketingopleiding, maar ontdekte in de loop van het jaar dat die richting toch minder goed bij me paste. Gelukkig bleken er nog genoeg mogelijkheden om van richting te veranderen en daar werd ik ook goed in geadviseerd. Sinds het begin van dit studiejaar doe ik Accountancy. Een heel andere richting, maar ik merk dat mijn interesse en aanleg daar meer liggen.”

Ben Lambrechts voorziet veel jobaanbiedingen voor afgestudeerden van deze richting. „Daar is een gebrek aan, dus daar liggen veel kansen. En omdat wij zo nauw samenwerken met het bedrijfsleven, weet men onze studenten ook vlug te vinden. Al benadruk ik wel altijd dat het verstandig is om eerst je diploma te behalen, alvorens je echt aan de slag gaat op de markt. Want daar heb je ook hard je best voor gedaan.”

Voor studenten die vanuit Nederland bij PXL gaan studeren, geldt dat een vwo-opleiding een goede basis is om binnen te komen. Lambrechts wijst ook op een aantal praktische voordelen. „Het zoeken van een ‘kot’ gaat hier gemakkelijker dan in Nederland en de kosten liggen ook lager, mede dankzij de inspanning van onze partner Xior. Het aantal leerlingen per klas is ook relatief laag, waardoor je veel persoonlijke begeleiding krijgt. En typisch Belgisch misschien, onze catering hier is absoluut in orde.” Iets dat Didier Cortenraedt volmondig kan beamen.

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws