Home > Business > Hoeselt, groene long van Zuid-Limburg

Hoeselt, groene long van Zuid-Limburg

„De onontdekte parel van Haspengouw”, zegt Johan Schoefs over Hoeselt, de gemeente waarvan hij schepen van Toerisme is. Eigen kind, schoon kind, maar het klopt wel dat de gemeente van burgemeester Werner Raskin een aantal bezienswaardigheden heeft die een verplaatsing rechtvaardigen. „En het is een leuke uitvalsbasis voor een verkenning van de euregio Maas-Rijn.”

Werner Raskin groeide op in de Hoeseltse deelgemeente Romershoven. Als twaalfjarige uk sprong hij geregeld op de fiets om de gemeenteraad bij te wonen. „Als ze me vroegen wat ik daar kwam doen, antwoordde ik: ‘Om te zien hoe je burgemeester wordt’. Politiek boeide me van jongs af”, lacht de 59-jarige politicus, die 22 jaar schepen was en inmiddels acht jaar zijn gemeente leidt. In die periode onderging zijn bestuursgebied heel wat veranderingen. „In de huidige legislatuur groeide ons inwonersaantal met 350. Dat is erg veel voor een gemeente van niet eens tienduizend inwoners. Die groei heeft onder meer te maken met de grote variatie in ons woonaanbod, van villa’s en luxe appartementen tot sociale huurwoningen. Tijdens mijn burgemeesterschap werden zeven RUP’s (ruimtelijke uitvoeringsplannen, red.) opgesteld. Slechts één daarvan werd niet goedgekeurd.”

Senioren

„Soms vragen mensen me wat onze gemeente aantrekkelijk maakt. Wel, Hoeselt ligt op een boogscheut van de E313, waardoor grote ondernemingen zoals Atlas Copco, Cordeel, Ranson en Ovidias zich op ons industrieterrein kwamen vestigen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de werkloosheid ver onder het Limburgse gemiddelde ligt en dat de schuld per inwoner amper 325 euro bedraagt. Nochtans zijn de gemeentebelastingen al 21 jaar niet meer gestegen. Om het wonen ook voor het vergrijzende deel van de bevolking aantrekkelijk te houden, staat een nieuw woon-zorgcentrum met honderd kamers en 24 serviceflats op de planning. Het wordt een rusthuis van de nieuwe generatie, dicht bij de sportzone. Daar is voortdurend beweging, zodat de bewoners het gevoel hebben dat ze nog betrokken zijn bij het actieve leven. Wij steken onze senioren niet weg. We investeren ook in de vernieuwing van cultuurcentrum Ter Kommen en een nieuw sportpark met een voetbal- en tenniszone.”

Kluis van Vrijhern

Op toeristisch vlak kan een relatief kleine gemeente niet concurreren met het aanbod van naburige steden als Maastricht, Hasselt, Aken en Luik, maar schepen van Toerisme Johan Schoefs benadrukt dat Hoeselt ondanks zijn kleinschaligheid heel wat te bieden heeft. „Wij hebben acht B&B’s, twee vakantiewoningen en hotel Monte Cristo. Van daaruit kan je niet alleen de regio ontdekken, maar ook onze eigen troeven. Wij durven ons gerust de groene long van Zuid-Limburg te noemen en zetten hoog in op ecotoerisme. De bewegwijzerde fiets- en wandelroutes laten je op verschillende manieren kennismaken met de unieke natuur van de gemeente en met onze bezienswaardigheden. De Kluis van Vrijhern bijvoorbeeld, een exacte kopie van het Heilige Huis van Nazareth in het Italiaanse bedevaartsoord Loreto. Ik denk ook aan het recente kunstwerk #inconcreto van Frits Jeuris, een monumentale sculptuur in de vorm van een hoofd. Je kan er bovenop staan en kijken tot Genk en Tongeren. En nóg twee troeven: de wijndomeinen Vin de Goffin en De Ranker.”

Fusie

Heel wat inwoners vrezen dat de rurale eigenheid van Hoeselt verloren zal gaan door de nakende fusie met Bilzen. „Ik begrijp die bezorgdheid, maar ik zie vooral de voordelen”, benadrukt Werner Raskin. „Om te beginnen is er aan de fusie een overheidsbonus van 23,7 miljoen euro verbonden. Dat stelt ons in staat om de gemeentebelastingen laag te houden. Bovendien kan je in een grotere gemeente – samen tellen we 42.000 inwoners – een betere dienstverlening bieden. Wij hebben in Hoeselt nog een aantal eenmans-diensten. Dat is op termijn niet houdbaar omdat de overheid steeds meer verplichtingen oplegt. Wie had vijf jaar geleden durven denken dat wij trajectcontroles zouden organiseren?”

Jobhopping

„Niet onbelangrijk in dit verhaal: we stappen vrijwillig in de fusie. Dat is heel wat comfortabeler dan wanneer de Vlaamse regering ons daar binnen een x-aantal jaren toe zou verplichten. Ik zie de fusie ook in een bredere context. Pakweg zes jaar geleden waren gemeentelijke fusies in Vlaanderen nauwelijks een gespreksitem, maar in korte tijd is de samenleving enorm veranderd. Denk aan het hedendaagse verschijnsel jobhopping. Dat doet zich niet alleen voor in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheidsdiensten. In kleinere gemeenten zien veel jongeren geen doorgroeimogelijkheden, waardoor ze veel sneller van werk veranderen. Met andere woorden: als je competente mensen wil behouden, moet je groter worden. Ja, het kostte politieke moed om in de fusie te stappen. In de politiek gaat het echter niet om postjes, maar om het welzijn van de bevolking.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.