Hoe succesvol beleggen als ondernemer
Je eigen bedrijf oprichten, beheren en zien floreren is heerlijk. Je bent je eigen baas, je bepaalt je eigen uren en de inhoud van je werk én je haalt er doorgaans meer voldoening uit dan wanneer je werkt voor iemand anders.
Maar als ondernemer kom je ook voor uitdagingen te staan waar een werknemer meestal niet aan hoeft te denken. Je moet bijvoorbeeld zelf je pensioen regelen. Zorgen dat je genoeg geld gespaard hebt bijvoorbeeld, of genoeg passief inkomen binnenhalen om de rest van je leven comfortabel te leven.
Als dat eenmaal lukt, kun je je volledig richten op het zo succesvol mogelijk maken van je bedrijf, zodat je er de rest van je leven een inkomen uit kan halen.
Een andere (en complementaire) optie is al het geld dat je verdient beleggen. Zo kan je ofwel een extra bron van inkomen voor je bedrijf creëren (voor het geval dat zich een slecht jaar voordoet) óf een mooi spaarpotje aanleggen voor je eigen pensioen.
In dit artikel geven we je enkele tips hoe je als ondernemer succesvol kunt beleggen.
- Begin klein, maar beleg regelmatig
Om succesvol te beleggen, hoef je geen miljoenen euro’s per jaar in aandelen, fondsen of wat dan ook te steken. Als nieuwe belegger kan je zeker beginnen met simpelweg 100 euro per maand opzij te zetten en dat verstandig te beleggen.
Regelmatig en consistent een bepaald bedrag beleggen is belangrijker dan af en toe een groot bedrag te investeren. Bij dat laatste kun je immers de pech hebben dat je net inkoopt op een moment dat een aandeel op zijn hoogst staat, zodat je belegging kort erna reeds veel minder waard is.
Als je regelmatig belegt daarentegen, ben je minder afhankelijk van pieken en dalen in de markt en dat levert je op lange termijn een superieur resultaat op.
- Beleg op lange termijn
Succesvol beleggen is doorgaans niet iets dat je even in een paar maanden doet. Als je echt blijvend en betrouwbaar succes wil hebben met investeren, moet je dat op lange termijn doen. Denk eerder in decennia dan in maanden. Dat komt door het krachtige principe van rente op rente, compound interest: als je belegt, krijg je (hopelijk) rendement. Als je die rente opnieuw investeert, zal je het jaar erna ook rente krijgen op de rente van het jaar ervoor.
Kort voorbeeld: je belegt 100 euro en haalt hier 10 procent rendement op. Na een jaar heb je dus 110 euro. Hier krijg je dan alweer 10 procent rente op (11 euro), wat je totale vermogen 121 euro maakt. In de beginjaren zal het resultaat hiervan niet zeer indrukwekkend zijn, maar na 3 decennia zal je met een dergelijk principe je vermogen x17 zien gaan.
- Diversificatie
Je kan in een heleboel zaken beleggen: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s, cryptocurrency, goud, vastgoed, enzovoort.
Er is geen ‘beste beleggingsinstrument’. Ze hebben allemaal voor- en nadelen en verschillende verhoudingen tussen risico en rendement.
Veruit de beste strategie om succesvol te beleggen (in het algemeen en als ondernemer) is een divers portfolio van een heleboel beleggingsinstrumenten aanleggen, verspreid over verschillende sectoren en geografische locaties.
Stop niet al je eitjes in één mand, want als die mand ooit breekt, verlies je al je geld. Het is een veel beter idee om je eitjes te verdelen over meerdere mandjes.
Als een bepaalde sector het dan eens slecht doet, verlies je inderdaad (tijdelijk) een deel van je belegging, maar omdat je gediversifieerd bent in een heleboel andere sectoren, worden je risico en verlies geminimaliseerd.
- Stel een beleggingsplan op
Nu duidelijk is dat je moet beleggen in een variatie van beleggingsinstrumenten, komt onvermijdelijk de vraag naar voren: in wat, en hoeveel geld moet je in elk onderdeel van je portfolio steken?
Wat voor jou de beste optie is om in te investeren hangt onder andere af van je voorkeur, je leeftijd, je risicotolerantie, de verwachte winst, beleggingsdoelen.
We kunnen dus geen one size fits all voorstellen, maar wat je sowieso moet doen is een beleggingsplan opstellen: duidelijk stellen wat jouw doelen zijn met je beleggingen (bijvoorbeeld een vast bedrag bezitten, of een passief inkomen halen van een bepaald bedrag per maand) en op welke leeftijd je die wilt behalen.
Hiermee kun je dan berekenen hoeveel je per jaar/maand moet investeren en welk rendement je nodig hebt. Met deze cijfers kun je dan gaan kijken welke vormen van beleggen interessant zijn voor jou.
Heb je een agressieve aanpak nodig om jouw beleggingsdoelen te halen? Dan moet je naar de meer profijtige (maar vaak meer risicovolle) methodes zoals aandelen of cryptocurrency kijken. Als je deze keuze eenmaal hebt gemaakt, kun je gaan kijken bij welke bank of online beleggingsplatform je gaat beleggen voor je aandelen, of wat de beste crypto broker is. Cryptocurrency wordt tegenwoordig niet alleen steeds populairder onder particuliere beleggers, ook bekende ondernemers zien toekomst in cryptovaluta. Denk aan Elon Musk en Jack Dorsey, CEO van Twitter, die zwaar investeerden in bitcoin.
Als je daarentegen genoeg hebt aan een conservatieve aanpak, kun je bijvoorbeeld obligaties of goud overwegen.
En zodra je een investeringsplan hebt, is het gewoon een kwestie van je hieraan te houden.
- Minimaliseer belastingen en kosten
Als ondernemer heb je heel wat voordelen bij het beleggen waar gewone werknemers doorgaans niet over beschikken. Zo kun je bijvoorbeeld je boekhouder om advies vragen om fiscaal zo efficiënt mogelijk te investeren.
Dat is immers van cruciaal belang, want om succesvol te beleggen zul je er alles aan moeten doen om je belastingen en kosten zoveel mogelijk te drukken.
Op lange termijn kunnen kleine kosten, ook wegens het effect van compound interest, je zeer veel van je potentiële winst afnemen, 30 tot wel 50 procent!
- Hou het hoofd koel
Het is een feit dat je gedurende je beleggingsavonturen op een gegeven moment geld zult verliezen. Als je belegt op lange termijn, zul je sowieso door pieken en dalen van de markt gaan. Ook zul je je er mentaal op moeten voorbereiden dat zich af en toe een crisis of recessie voordoet.
Veel mensen begaan de fout dat ze beleggen met hun emoties. Als de markt in een dipje verzeilt, raken ze in paniek en verkopen ze hun beleggingen, doorgaans tegen een lagere prijs dan ze die gekocht hadden. Dat is immers beter dan wachten tot ze nog verder zakken, toch? Niet echt, want op lange termijn stijgt de markt altijd opnieuw.
Als je gewoon aan je beleggingen vasthoudt op lange termijn, profiteer je van het feit dat de markt zich uiteindelijk zal herstellen. Je moet dus je hoofd altijd koel houden en rationeel, niet emotioneel, beleggen.
Je hebt een beleggingsplan en een divers portfolio opgesteld, dus hou je hieraan. Zo kan je succesvol beleggen als ondernemer.