Harm Wiertz helpt al 35 jaar mensen aan een job
‘Voorlopig nog niet stoppen met ondernemen’
Met 26 kantoren is Wiertz Company een serieuze en groeiende factor op de flexmarkt. Oprichter Harm Wiertz is intussen al 35 jaar ondernemer in deze branche. De dagelijkse aansturing doet hij zelf niet meer, maar als aandeelhouder en commissaris van dit familiebedrijf is hij nooit ver weg.
Voormalige leraar Harm Wiertz, denkt graag vooruit en wil een koers uitzetten. Impulsieve beslissingen komen bij hem niet zo snel voor. „Ik kijk graag naar de lange termijn”, vertelt hij in zijn smaakvol ingericht kantoor met de toepasselijke naam Wiertz Family Office, van waaruit hij tegenwoordig zijn zaken doet en een mooi uitzicht heeft over Kerkrade en de wijde omgeving. „Natuurlijk leven we nu in een zeer woelige tijd en dat merken we uiteraard in ons bedrijf ook. Juist in de afgelopen tijd bewees de flexbranche haar bestaansrecht en konden werkgevers hierdoor eenvoudig terug-schakelen. Maar we raken niet in paniek. Onze directie, bestaande uit Roger Holtus, Luc Prevoo en Edith Hageman, heeft de zaak goed onder controle. Je maakt goede en minder goede jaren mee, je moet het over een langere periode zien. De afgelopen maanden waren natuurlijk wat minder hoewel op dit moment de vraag naar werk weer volledig op het oude niveau is. Dus die groei komt wel weer. Structureel hebben we in Nederland te maken met een sterke en veerkrachtige economie. De arbeidsmarkt wordt gedomineerd door krapte en dat blijft zo.”Wiertz wijst erop dat alle 26 kantoren in de coronaperiode open zijn gebleven, zij het met gepaste maatregelen. „In januari hebben we nog een nieuw kantoor in Eindhoven geopend, wat onze landelijke ambities aantoont. Als brede dienstverlener op het gebied van mens en werk zijn we al 23 jaar bezig nadat ik zelf eerst twaalf jaar in loondienst binnen de branche actief was. Er is genoeg ervaring en als familiebedrijf kijken we naar de lange termijn en kunnen we onze eigen beslissingen nemen. We zijn niet beursgenoteerd en dat vinden we fijn.”Het onderwijs was aanvankelijk het werkveld voor Harm Wiertz. Toen hij in 1983 en 1984 niet verder kon komen omdat er op dat moment in die branche geen banen voorhanden waren, besloot hij het over een andere boeg te gooien.
Imago
„Destijds zochten ze bij Keser Uitzendgroep een arbeidsbemiddelaar. In die tijd had de uitzendbranche nog niet zo’n best imago. Er waren nog veel koppelbazen actief die zich aan weinig regels hielden. Gelukkig is de branche in de loop der jaren heel volwassen geworden en werken er alleen al in Nederland zo’n drie miljoen flexwerkers. Het is nu allemaal veel beter geregeld en de uitzendbranche heeft een eigen cao. Het mooiste vind ik dat ik in die 35 jaren met ons hele team veel mensen aan een nieuwe job heb kunnen helpen. Dan speel je ook een maatschappelijke rol. Door te werken ontwikkelen mensen hun talenten, verdienen ze geld en krijgen ze identiteit.”Harm Wiertz werkte al elf jaar bij Adecco toen Dionne er kwam solliciteren. „Ik heb haar aangenomen en niet lang erna sprong de vonk over. We concludeerden al snel dat we beter voor onszelf konden beginnen. Want dan kun je toch helemaal je eigen ding doen en de dienstverlening optimaliseren. Op 30 april 1997 richtten we ons bedrijf Wiertz Company op. Tegen de trend in openen we nu nog lokale kantoren, daar waar de grote internationale spelers juist kantoren sluiten. Wij geloven nog steeds dat dit mensenwerk is en ondanks alle moderne communicatietechnieken is het toch van belang dat je iemand in levende lijve ontmoet.”De Zuid-Nederlandse organisatie voor mens en werk heeft nog heel wat ambities. „Er werken binnen onze organisatie dagelijks zo’n 4.000 krachten onder begeleiding van honderd specialisten die aangestuurd worden door het driehoofdig directieteam. Via Noord-Brabant willen we verder het land in en in Duitsland en België zien we ook kansen, evenals in Polen. Met als voorwaarde dat we onze eigen persoonlijke stijl van werken blijven behouden, met respect naar iedereen. In ieder geval houden we niet zo van consolideren maar van groei. We streven op korte termijn naar een jaaromzet van honderd miljoen euro, daarna verder naar een positie in de landelijke top tien. Je moet je altijd een doel stellen, want dan werk je daarnaartoe.”
Maatschappelijk
Harm vindt het goed dat hij en Dionne nu niet meer in de dagelijkse aansturing zitten van Wiertz Company. „We hebben een aantal jaren geleden gekozen voor een professionele governance. Hierdoor kunnen we als bedrijf verdere stappen zetten. Dat vraagt een professionele invulling van de aandeelhouders-, toezichthouders-, en bestuurdersrol. Ik ben nu 59 en het is goed dat ik van afstand kan meekijken. Als commissaris wil ik binnen dit bedrijf nog vijf jaar aanblijven, dan zit ik veertig jaar in de branche. Onze zoon van 22, Niklas, werkt al mee in het bedrijf en start nu met een masteropleiding. Ook de andere twee kinderen, Martijn en Willeke, tonen interesse. We zullen zien. Misschien worden de kinderen straks vooral aandeelhouder binnen ons bedrijf en dat is ook een cruciale rol. Maar we sluiten niet uit dat ze op termijn ook mee gaan besturen. Het is nog te vroeg om daar conclusies over te trekken. Bovendien moeten ze hun eigen keuzes maken.” Ondernemen blijft Harm Wiertz samen met steun en toeverlaat Dionne volop, ook op andere terreinen. Zo is hij medeaandeelhouder van het full service marketingbureau Morres & Company, met zijn vrouw mede-eigenaar van de Kerkraadse lunch- en broodjeszaak Blond to-go en runnen zij samen met andere bestuursleden de Wiertz Foundation voor goede doelen. „Zo hebben we in coronatijd honderdduizend euro gestoken in bedrijven en particulieren die het moeilijk hadden.”Betrokken is Harm Wiertz ook nog als lid van de Raad van Toezicht bij niet-commerciële organisaties zoals onderwijskoepel MosaLira in Maastricht die zich bezighoudt met primair onderwijs, het Huis voor de Kunsten in Roermond en als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij BCO Onderwijsadvies. „Je bent gewend om te ondernemen, dat stopt nooit. Maar je wilt je ook maatschappelijk inzetten. Daarnaast maken we nu ook meer tijd voor de kinderen en voor onze ouders, familie en vrienden. Bij het opbouwen van de zaak was er weinig privétijd. Dat gaat zo, daar moeten we ons niet over beklagen. Dat halen we nu volop in.”