Business|Travel

Grote Belgische belangstelling voor Nederlands onroerend goed

Auteur: Maarten van Laarhoven

Ondanks de vaak wat grijze voorspellingen van economen, is het begin van een nieuw jaar voor veel mensen een goede reden om vol optimisme naar de toekomst te kijken. En dat is maar goed ook. Want voor degenen die zich niet laten leiden door de stroom aan berichten die impliceren dat het niet goed gaat, maar daarentegen hun eigen plan trekken, ligt er meer in het verschiet dan je op het eerste gezicht zou denken.  

Zo kan het, gezien de huidige lage rentestand, weer aantrekkelijk zijn om te beleggen in onroerend goed. Voor Belgische particulieren en ondernemers op de Nederlandse vastgoedmarkt geldt dit laatste overigens al een hele poos, zegt directeur Ron Weyzen van Soeverein IFS, een financieel dienstverlener in Maastricht die onder meer gespecialiseerd is in grensoverschrijdend kapitaalverkeer. ,,De laatste jaren zien we vooral een toename van Belgische investeerders in Nederlands onroerend goed. Zowel particuliere investeerders in zogenaamde opbrengstpanden, als ondernemers. De Belgische term opbrengstpand valt te vertalen in verhuurd of te verhuren onroerend goed.”

Ruimere financieringsmogelijkheden                                                                   
Het betreft voornamelijk woningen en woonhuizen die zijn opgesplitst in studentenkamers, zo legt Weyzen uit, maar in sommige gevallen gaat het ook om combinatiepanden die dienst doen als woonhuis, maar daarnaast een kantoor- of winkelfunctie hebben. ,,Daarnaast is er een grote interesse voor onroerend goed met een recreatiefunctie, zoals vakantiewoningen en vakantieappartementen.”

Dat steeds meer buitenlandse investeerders beleggen in Nederlands onroerend goed (waaronder dus ook een groeiend aantal Belgische particulieren en ondernemers) heeft deels te maken met ruimere mogelijkheden om grensoverschrijdend te financieren in combinatie met hogere opbrengsten dan voorheen, zeker als je deze opbrengsten afzet tegen de investeringen die moeten worden gedaan. Simpel gezegd: de huren zijn relatief hoger en bestendiger (omdat er bijvoorbeeld sprake is van een lager leegstandsrisico en beleggingspanden in Nederland veelal beter onderhouden zijn) terwijl de aanvangsinvestering voorlopig lager uitvalt. De lage rente maakt een positieve hefboom voor de investeerder perfect mogelijk. Kijk je naar Limburg, dan is vooral Maastricht gewild”, aldus Weyzen, wiens kantoor niet alleen een veelgevraagd adviseur op dit gebied is, maar de Belgische belegger tevens bij de hand neemt, ook als het gaat om financiering.

Geen zorgen over praktische problemen
Een interessant verhaal – zeker voor Belgen die er geen heil meer inzien hun vaak met hard werken opgebouwde kapitalen in ruil voor een fooi te stallen op een spaarrekening – maar zoals vaak is de praktijk een stuk weerbarstiger. Ook al omdat je als belegger uit een dichtbij gelegen stuk buitenland stuit op praktische regels die voor Nederlanders vaak al taaie kost zijn, en waar je als Belg normaal gesproken bij aanvang al helemaal geen rekening mee houdt. Zoals  de aanvraag omgevings- en gebruiksvergunningen. Daarbij komt dat elke stad in Nederland – dus zeker ook in Nederlands-Limburg – zijn eigen specifieke zaken heeft waarmee rekening moet worden gehouden.

Een extra belemmering is dat je als buitenlandse belegger onvermijdelijk te maken krijgt met fiscaliteiten die in veel gevallen een deskundige blik vereisen. Want hoe verwerk je als Belgische ondernemer de Nederlandse huuropbrengsten in de boeken? En bij welke instantie moet je aangifte doen. Ook voor dit soort zaken ligt een oplossing binnen handbereik, namelijk MAG Maastricht. Dit kantoor in de loop der jaren een grote reputatie opgebouwd als het gaat om de fiscale aspecten die komen kijken bij grenzeloos ondernemen, én om belastingtechnische vraagstukken waarvoor particulieren zich gesteld zien wanneer ze de grens oversteken. Zo kun je je afvragen of het verstandig is om als particulier in een pand te beleggen of dat je dat juist moet doen in de vorm van een vennootschap. Daarnaast is het heel wel mogelijk dat er alternatieve structuren bestaan die belastingvoordelen opleveren, aldus Marcel Coenen van MAG Maastricht.

Boeiende presentatie
Dat er nogal wat Belgen zijn die overwegen hun kapitaal verder aan te laten groeien in Nederland, bleek een paar maanden geleden tijdens een kennismakingslunch in het Officenter in Hasselt, waar de specialisten van MAG Maastricht (Marcel Coenen), Soeverein IFS  (Ron Weyzen) en administratiekantoor Certafin uit Genk (Laurent Theuwis) de tientallen geïnteresseerden in een uitgebreide presentatie wezen op de vele mogelijkheden die er zijn om met een lage rentestand toch een aardig rendement te boeken. Het kan niet anders of het was een zeer onderhoudende middag. ,,Het aanwezige publiek was van de eerste tot de laatste minuut geboeid”, zo meldt een van de aanwezige ondernemers.

Niet zo vreemd dus dat bijeenkomsten als deze ook in 2017 op de agenda staan.

Wie nu al meer informatie wenst over de mogelijkheden om – als particulier of ondernemer – grensoverschrijdend te beleggen kan zonder aarzeling contact opnemen.

MAG Maastricht: www.maggroep.eu
Soeverein IFS: www.soeverein-ifs.eu
Certafin: www.certafin.be

Foto Luc Hommes

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business, Travel

Gerelateerd nieuws