Home > Business > Giels Business > Met een nieuwe steunoperatie klaar voor een verantwoorde herstart

Met een nieuwe steunoperatie klaar voor een verantwoorde herstart

Als voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) zit ik alles behalve stil tijdens deze coronacrisis. Wij zijn een zelfstandige vereniging, aangesloten bij de landelijke werkgeverskoepel VNO-NCW. Als zodanig maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van VNO-NCW en kunnen wij vanuit Limburg direct invloed uitoefenen op de besluitvorming in Den Haag.

Als ondernemer, met een breed netwerk, ervaar ik de economische gevolgen van de coronacrisis van kort bij. Limburg wordt zeer stevig getroffen, zowel in het aantal mensen die ziek zijn geworden als ook als het gaat om de economische gevolgen. Met name de horeca, de evenementenbranche en de toeristische sector zijn stevig vertegenwoordigd in Limburg en krijgen grote klappen te verduren. We hebben in no-time een pakket aan noodmaatregelen bepleit bij het kabinet en zij hebben daar in absoluut recordtempo gehoor aan gegeven. Ik noem o.a. de TOZO, 1.500 euro per maand uitkering voor zelfstandigen gedurende 3 maanden, de TOGS, 4.000 euro voor ZZP’ers eenmalig, de NOW, tegemoetkoming van loonkosten voor ondernemers met personeel die gedurende 3 maanden meer dan 20% omzetverlies lijden, de COL, een sinds 29 april beschikbare leenfaciliteit van 50.000 euro oplopende tot 2 mln euro van de overheid. Daarnaast hoeft het bedrijfsleven (voorlopig 3 maanden) geen belasting af te dragen aan de overheid. Je kunt dus niet zeggen dat de overheid op zijn handen is blijven zitten. De uitvoering van al deze regelingen ligt bij Gemeenten en UWV en dat verloopt in het algemeen zeer voortvarend. Er zijn ondernemers die mij bellen met de boodschap:” ik heb op maandag de regeling aangevraagd en had op woensdag het geld op de bank staan”. Chapeau hiervoor.

Ook in Limburg wordt een beroep gedaan op de Provincie en op de Gemeenten. Allereerst kunnen deze lokale overheden in deze crisistijd vervroegd opdrachten uitzetten en gunnen, ze kunnen lokale lasten versoepelen en vergunningen versnellen en afgeven, maar ze kunnen ook de betaaltermijn aan leveranciers verkorten.

Daarnaast vraagt de Cultuursector speciale aandacht, van met name de Provincie. Zij staan ook al sinds begin half maart op “uit” terwijl de vaste kosten gewoon doorlopen. Het kabinet heeft 300 mln euro beschikbaar gesteld, maar dat is slechts een goed begin. Vanuit de Provincie wordt gekeken naar de mogelijkheden om de Limburgse Cultuursector een hart onder de riem te steken. Veel Limburgse bedrijven ondersteunen de Cultuur-en Sportsector door middel van sponsoring. In deze tijd is het risico groot dat er op dit soort “luxe” het eerst bezuinigd gaat worden. Als een bedrijf noodsteun krijgt en daarnaast misschien ook nog mensen moet ontslaan, dan wordt men terughoudend als het gaat om sponsoring. Toch zijn we gebaad bij een breed aanbod vanuit de culturele sector want dat maakt Limburg aantrekkelijk om er te wonen maar we zijn tevens gebaad bij goed functionerende sportclubs die bijdragen aan een gezonde leefstijl en dus aan gezonde burgers.

Hoe nu verder? LWV/VNO-NCW zal zich de komende weken sterk maken voor een NOW 2.0. waarbij omzetderving een bepalendere factor gaat worden als het gaat om compensatie, meer dan puur de loonkosten. Het is gebleken dat  loonkostensubsidie absoluut onvoldoende is om bedrijven te redden van de ondergang. Daarnaast is het belangrijk dat investeringsplannen naar voren worden getrokken zodat de bouw, de installatiebranche en alle andere toeleveringsbedrijven weer een gevulde orderportefeuille gaan krijgen na de bouwvakvakantie. Tot slot, we hebben voor meer dan 50 branches herstartprotocollen klaarliggen, die goedgekeurd zijn en voldoen aan de anderhalve meter economie. Dit moet ons het vertrouwen geven dat we weer, verantwoord, zouden moeten kunnen herstarten.

Blijf gezond en aan het werk!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.