Home > Business > Gezonde leefstijl essentieel voor geestelijke gezondheid

Gezonde leefstijl essentieel voor geestelijke gezondheid

Auteur: Ludo Diels

Aan energie heeft het nieuwe hoofd van de afdeling Psychiatrie en de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie binnen Maastricht UMC+ geen gebrek. Bart Rutten (43) is als hoogleraar in de Neurowetenschappen van Psychische Stoornissen en als psychiater al enige tijd ver-bonden aan Universiteit Maastricht. Ondanks de toegenomen managementdruk die zijn bevordering sinds december 2017 met zich meebrengt, wil hij ook patiëntenzorg blijven doen. „Het is belangrijk om voeling te houden met patiënten. Dát is uiteindelijk toch de reden waarom ik doe wat ik doe.”
Prof. Dr. Bart Rutten is een teamplayer, iemand die soepel verbindingen legt met collega’s en de samenleving. Vakinhoudelijk wordt hij gedreven om ook de sociale kant van de geestelijke gezondheidszorg te bevorderen en hierdoor concreet iets te betekenen voor de regio.
Rutten weet waar hij vandaan komt, is gemakkelijk in de omgang. Een charismatische persoon, dat ook. Gaat zelf koffie voor zijn gasten halen en is voor iedereen benaderbaar. Desondanks lijkt zijn leven er − zo op het eerste oog − niet gemakkelijker op geworden. Zijn toch al omvangrijke takengebied is door zijn nieuwe functie in ieder geval groter geworden. „Mijn functie is over twee domeinen verdeeld: onderwijs en onderzoek aan één kant en aan de andere zijde van het spectrum bevindt zich de psychiatrie-afdeling van Maastricht UMC+. De vakgroep en de afdeling maken zich tegelijkertijd op voor een herijkingsslag in visie en aanpak. Het is daarbij wel zaak dat we vaart houden. De urgentie is immers groot. Ik zie de problemen van de geestelijke gezondheidszorg in de regio de laatste tijd helaas eerder toenemen dan afnemen.”

MAASTRICHT UMC+
Hij is ambitieus en beseft dat er een grote verantwoordelijkheid op de schouders van hem en zijn team rust. Bart Rutten kent dankzij zijn jarenlange ervaring de complexiteit van de geestelijke gezondheidszorg. „We voelen ons ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de (geestelijke) gezondheid van de regio. In die zin past onze ambitie naad-loos binnen de visie van het Maastricht UMC+, waarbij ‘heel de mens’ onze aandacht verdient. Elk mens is immers meer dan zijn ziekte. We werken daarom ook transdiagnostisch, over disciplinaire afbakeningen heen. Er bestaat een overlap met andere disciplines. Het is verder goed dat we aansluiten bij andere aandachtsgebieden die Maastricht UMC+ als prioritair heeft benoemd. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan samenwerking binnen de afdelingen van het Hersen+Zenuw Centrum waarin de aandacht uitgaat naar neurologische en psychische aandoeningen.” Hij zoekt verdere verdieping in de samenwerking met medische disciplines als de interne geneeskunde, oncologie en cardiologie. Ook is er een groeiende verbinding in onderzoek en klinische zorg met onderzoekers en psychologen van de faculteit Psychologie en Neuroscience van de UM. Zo heeft deze verbinding en samenwerking tussen faculteiten ook geleid tot de oprichting van het cross-facultaire Centrum voor Integratieve Neurowetenschappen dat op 19 maart is geopend.

PLATFORM
De laatste jaren is de medische wetenschap er steeds meer van doordrongen dat preventie van ziekten en het bewaren van een goede gezondheid prevaleren boven het vinden van een wondermiddel dat ziekten geneest. Juist daarom zetten Bart Rutten en zijn team in op projecten die de bewustwording van burgers voor de geestelijke kwetsbaarheid en veerkracht vooropstellen. „We zijn ons ervan bewust dat een gezonde levensstijl ook essentieel is voor het behoud van de geestelijke gezondheid, zeker wanneer onze gezondheid wordt uitgedaagd door ernstige tegen-slagen en trauma’s. Emotionele ervaringen hebben ook een duidelijke relatie met biologische mechanismen die we de laatste jaren steeds beter beginnen te begrijpen. We doen daar binnen ons team op allerlei gebieden baanbrekend onderzoek naar. Samen met Health Foundation Limburg heb ik een groep samengesteld voor het Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Op tal van manieren blijven we voeling houden met de samenleving. Zo heeft professor Van Amelsvoort van onze vakgroep ook het @ease-platform opgezet dat jongeren in de regio sneller en effectiever te hulp kan schieten wanneer zich problemen aandienen. In feite brengen we vraag en aanbod van competente zorg dichter bij elkaar. Maar ook internationaal zijn we met een sterk onderzoeks-netwerk verbonden.”

FORTUNA EN PINKPOP
Bart Rutten gaat letterlijk geen stormbaan uit de weg om zijn missie te volbrengen. Met zijn samengestelde Jonge brein onderzoekfonds Limburg-team deed hij mee aan Venlo Stormt waarbij een hindernisbaan moest worden bedwongen. „Het is belangrijk om de samenleving ervan te doordringen dat de noodzaak groot is, dat een gezonde levensstijl op de lange termijn vruchten draagt en dat je dit het beste samen met anderen kunt bereiken. Gelukkig ben ik zelf ook sportief. Ik ren elke week en heb onlangs een racefiets gekocht. In juni ben ik tien jaar getrouwd. Dan ga ik samen met mijn vrouw, die als oncoloog in Venlo werkt, drie dagen klimmen in de Alpen. Maar ik ben ook een Bourgondiër en family man die graag uiteten gaat en leuke dingen doet met onze drie kinderen. Als oud-Sittardenaar juich ik de promotie van Fortuna toe. En dit jaar ga ik ook weer samen met een vriendenclub naar Pinkpop. Ik zoek steeds de balans tussen privé en werk. Dankzij een goed thuisfront en enig organisatietalent lukt me dat aardig.” 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie: Richard Stark

____________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu