Home > Business > Gemeente Nuth

Gemeente Nuth

De gemeente Nuth heeft zich dynamisch ontwikkeld en wordt tegenwoordig gezien als ‘de poort van Parkstad’. Maar er zijn meer functies en kwaliteiten. Burgemeester Désirée Schmalschläger is inmiddels vijf jaar burgemeester. Tijd voor een tussenbalans en een vooruitblik.

Burgemeesters promoten vaak hun eigen gemeente met hart en ziel. Dat kan zeker gezegd worden van Désirée Schmalschläger, die nu vijf jaar het ambt in Nuth bekleedt. Zij heeft het over niets minder dan ‘het mooiste stukje Nederland’. Met bescheidenheid kom je niet ver, zo is haar adagium, en ze meent het trouwens ook. „Hier begint in feite Zuid-Limburg en iedereen is het erover eens dat je dan in een bijzonder gedeelte van het land komt. Om Nuth kun je eigenlijk niet heen want we liggen heel strategisch langs de A76 en noemen ons dan ook ‘de poort van Parkstad’. Niet alleen het natuurschoon springt eruit, maar kenmerkend zijn ook de hechte gemeenschappen die onze kernen zo leefbaar maken. Neem de vele verenigingen, die zorgen voor een grote saamhorigheid. Dat moeten we ook naar de toekomst toe koesteren. Dat is een taak voor ons allemaal. Daarbij is het belangrijk om het niveau van voorzieningen op peil te houden.”PAARDEN Zij prijst het vele groen in de gemeente, dat zoveel mogelijkheden biedt aan wandelaars, fietsers en niet te vergeten paardrijders. Daarin is Nuth zelfs onderscheidend. „We kunnen met recht zeggen dat we een paardengemeente zijn met veel maneges, fokkerijen en internationale evenementen. En tegenwoordig zelfs met speciale B&B’s met een stal voor je paard. De paardensport heeft een enorme vlucht genomen in onze provincie. Niet alleen in Noord-Limburg maar ook hier in Nuth. Er wordt hier op topniveau gewerkt, zoals bij Eventing Hulsberg, waarbij verschillende facetten van de paardensport, zoals dressuur, springen en cross-country, worden samengebracht. Mede dankzij de nabijheid van ’s werelds grootste evenement, namelijk het CHIO in Aken, worden we extra gestimuleerd. En gelukkig is de paarden-sport ook voor de provincie een belangrijk speerpunt. Het is namelijk een sector die economisch van steeds groter belang wordt. We spelen daar heel bewust op in.”Ook in de toekomstige gemeente Beekdaelen neemt de paardensport een belangrijke plaats in. Op 1 januari 2019 gaan de gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen samen verder. „Dat wordt straks een sterke gemeente met 36.000 inwoners. Een groene long in Zuid-Limburg met volop werkgelegenheid. Veel bedrijvigheid én werkgelegenheid Ik merk dat de meeste bewoners van Nuth nu al gewend zijn aan het idee, terwijl het nog niet eens werkelijkheid is.”

ECONOMIE
De factor werkgelegenheid is wat Nuth betreft al langere tijd een sterke factor. De huidige gemeente telt maar liefst 1600 bedrijven, van kleine eenmanszaken tot grote internationaal opererende bedrijven. „Maar we vergeten de kleinere ondernemingen niet, want samen zorgen die voor héél veel werkgelegenheid. Je staat er vaak versteld van hoe innovatief de meeste bedrijven werken en vanuit een internationaal perspectief. De gunstige ligging langs de A76 helpt daar natuurlijk bij. We zitten op de route Eindhoven – Aken, vlakbij Sittard-Geleen. Je hoeft hier geen ondernemer te vertellen dat de internationale markt belangrijk is. Dat zit in hun DNA. Niet voor niks heeft ons bedrijventerrein De Horzel de prijs gewonnen van het tweede beste bedrijventerrein van Nederland, na Amsterdam. Dat zegt nogal wat. Hier worden net zoveel banen gecreëerd als dat er werkenden zijn. Dus onze werkloosheidscijfers zijn gelukkig erg laag. Als gemeente houden wij ons actief bezig met bedrijvenacquisitie. Waarbij we extra letten op kwaliteit, innovatie, duurzaamheid. Vooral high-tech-bedrijven zijn heel interessant voor ons.”

KASTEEL WIJNANDSRADE
Niet alleen werken maar zeker ook leven is een kernwaarde voor Nuth. „Het gaat om de balans,” zegt Schmalschläger. „In de vijf kernen van Nuth – Vaesrade, Schimmert, Nuth, Wijnandsrade en Hulsberg – merken we dat er nog echte saamhorigheid is. Dat vind ik zo mooi als ik naar al die activiteiten ga, dat de mensen nog echt betrokken zijn bij de gemeenschap. Niet alleen bij de verenigingen zoals harmonieën, schutterijen en toneelverenigingen. Neem nou het mooie kasteel Wijnandsrade. De voormalige eigenaar was door ziekte niet meer in staat het kasteel te beheren. Vanuit de gemeenschap is het initiatief genomen om een stichting op te richten die het kasteel kon kopen. Maar dan natuurlijk wel met de belofte om het ook te onderhouden. Tegenwoordig heeft het verschillende functies: wonen, werken en horeca. Heel belangrijk dat dergelijke parels niet verloren gaan.”

DUURZAAMHEID
Oog voor kwaliteit en duurzaamheid is belangrijk voor de gemeente Nuth, zo verwoordt de burgemeester. „Qua kwaliteit kijken we momenteel samen met IBA Parkstad naar de stationsomgeving, om die te herinrichten. Daar moet een nieuwe, mooie entree van Nuth komen. En op het gebied van duurzaamheid nemen we initiatieven om te komen tot een omslag. We hebben geen keuze. Zowel voor de bedrijven als voor de woningen geldt dat de noodzaak er is om zoveel mogelijk te verduurzamen. Zonnecollectoren, warmte-pompen enzovoorts. We moeten mee, dat begint nu ook wel iedereen te beseffen.”

VEILIGHEID
Schmalschläger kijkt niet weg als het gaat om zaken als veiligheid en criminaliteit. „Dat is helaas een gegeven in deze en veel andere regio’s. Wat me zorgen baart, is dat het voor een behoorlijke groep mensen vrij gewoon is geworden om wat bij te verdienen met hennepplanten bijvoorbeeld, terwijl daar zware criminaliteit achter schuilgaat. Het is niet meer zo dat je een vast groepje hebt dat zich met criminaliteit bezighoudt en de rest van de bevolking niet. Er is ook een grijs gebied gekomen en dat is juist heel verontrustend. We kunnen niet blijven toekijken, maar moeten handelend optreden, om te voorkomen dat de olievlek zich verder verspreidt. Wij treden hierin samen op met heel Zuid-Limburg. We mogen hier niet toegeven. We kennen als gemeente geen pardon. Drugspanden worden meteen gesloten. Ook dat hoort bij de taak van een burgemeester, al ben je liever bezig met het creëren van nieuwe kwaliteiten.”Nuth leunt niet achterover in afwachting van de nieuwe gemeente Beekdaelen, maar timmert nu al samen met Onderbanken en Schinnen middels de investeringsagenda ‘Leven en werken in het landschap’ aan de weg om straks samen het verschil te maken.

Foto’s: Joris Vroemen en Richard Stark

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.