Business

Galerist Rob van Rijn draagt stokje over aan Artichoque

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Jeroen Jorissen

Met het vertrek van galerie Rob van Rijn uit de Bredestraat komt er een einde aan twee generaties Van Rijn, die via hun galeries een belangrijke rol hebben gespeeld in de kunstwereld in Maastricht en daarbuiten.

Allereerst Jacques van Rijn die geldt als een van de oprichters van de kunstbeurs Pictura, die nadien overging in de wereldberoemde TEFAF. En nadien zijn zoon Rob, die dertig jaar lang in zijn galerie aan de Bredestraat tal van bekende kunstenaars presenteerde, van Aad de Haas tot Arthur Spronken, van Ger Lataster tot Pieter Defesche.

Rob van Rijn gaat zijn activiteiten langzaam afbouwen. Vier van de vijf toonzalen zullen vanaf het voorjaar maart met kunst worden gevuld door Artichoque. De vijfde zaal blijft nog voorbehouden aan Rob van Rijn, zowel als toonruimte alsook als kantoor.

„Een leven zonder kunst is voor mij geen optie, dus de kern van mijn collectie kan op afspraak hier nog wel bezichtigd worden. Ik blijf ook actief met taxaties en het geven van advies. Maar ik stop als galeriehouder, zonder dat ik nou al echt met pensioen ga.”

Rob van Rijn & Artichoque

Historisch pand

Erik Stroink van Artichoque Art Gallery is blij met de verhuizing naar de Bredestraat. „Het is een historisch pand met een gunstige ligging. En ik ben klaar voor een volgende stap met mijn galerie. Wij vertegenwoordigen met name regionale kunstenaars en jong talent van de kunstacademie. Maar op deze plek kan ik ook een paar treden hoger gaan, het biedt meer mogelijkheden.”

Officieel is de nieuwe start op 1 april gepland, maar in maart tijdens kunstbeurs TEFAF organiseren Rob van Rijn en Erik Stroink samen een expositie van het bekende Limburgse kunstenaarsduo Les Deux Garçons. Een gezamenlijke expositie als symbolisch moment voor de sleuteloverdracht.

Eigentijds

„De galeriewereld is flink veranderd”, constateert Rob van Rijn. „Vroeger waren vernissages heel belangrijk, dat is nu minder geworden. De opkomst van internet en social media is daar debet aan. Ik ben eerlijk gezegd meer van de ‘old school’. Het contact met de kunstenaars – voor zover in leven – en met de klanten heeft me enorm geboeid, en het is een geschenk dat je elke dag met kunst mag omgaan. Met de komst van Erik zal de galerie een ander, meer eigentijds karakter krijgen. Maar het zal altijd om de liefde voor de kunst blijven gaan, dat is een plezierige gedachte.”

Meer eigentijds, dat wordt door Erik Stroink beaamd. „Mijn achtergrond is die van marketing en evenementen, dus we zullen meer naar buiten gaan treden. Ik geloof in de potentie van Maastricht als cultuurstad. Niet alleen vanwege TEFAF, maar ook vanwege de aanwezigheid van alle andere culturele instellingen en galeries. Het is een stad die volop in beweging is, daar kunnen we vanaf deze plek hopelijk iets moois aan toevoegen.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws