Home > Business > Franse delicatessen en een smile van oor tot oor

Franse delicatessen en een smile van oor tot oor

Auteur: Demy Janssen

Het is een druilerige dinsdagochtend. Ik ben onderweg naar Le Comptoir de Mathilde. Deze Franse delicatessenzaak opende medio april haar deuren in hartje Maastricht. Maastricht is de eerste Nederlandse vestiging van de Franse keten.  Ik heb al eerder kennis mogen maken met de zaak, vandaag ben ik uitgenodigd om meer te weten te komen over hoe het er hier aan toe gaat.

Bij binnenkomst word ik vriendelijk onthaald door Bianca Balmaekers, shop manager van Le Comptoir de Mathilde. Normaal doet ze dat niet, niet direct in ieder geval. ,,We willen onze bezoekers niet direct belagen, we begroeten ze wel altijd en geven ze daarna even de tijd om wat rond te kijken’’, vertelt ze.

Chocolade
,,Wil je chocolade?’’ vraagt Bianca. Ze staat met een grote ‘theedoos’ voor mijn neus. In deze ‘theedoos’ zitten negen verschillende chocolades. Allemaal worden ze verkocht bij Le Comptoir de Mathilde en iedereen die hier de winkel binnenloopt krijgt er daar eentje van aangeboden. ,,En dat is wel erg verleidelijk, al die chocolade binnen handbereik”, zegt Bianca lachend. Ik kies voor de caramel-zout en die is heerlijk!

Terwijl ik met Bianca sta te kletsen komt er een koppel de zaak binnen. Nadat ze even hebben rondgekeken stapt Bianca op hen af. Ook zij krijgen chocolade en vervolgens een uitleg over de jams en spreads. Als ik Bianca hier later naar vraag vertelt ze dat ze het vooral erg belangrijk vindt om het concept van Le Comptoir de Mathilde over te brengen aan de bezoekers van de winkel. ,,Le Comptoir de Mathilde heeft een prachtig concept en verhaal. Ik vind het belangrijk om dat, als de klant interesse heeft, over te brengen. Ik wil de klant graag informeren over wat hij eigenlijk echt koopt, wat voor soort product het is en waar het vandaag komt. Klanten vinden het prachtig om die achterliggende gedachte te kennen en ik vind het leuk om hem over te brengen!’’

Proeven
Bezoekers van de winkel krijgen niet alleen een uitgebreide uitleg over de producten en hun herkomst, ze mogen een deel van de producten ook proeven. Overal in de winkel staan kleine bakjes gevuld met chocolade, mosterds, oliën, spreads en noem maar op. Lepeltjes en stukjes brood maken het mogelijk om deze producten makkelijk tot je te nemen. Het aanbod aan te proeven producten wisselt regelmatig.

    

Interieur
Alle winkels van Le Comptoir de Mathilde zien er overigens ongeveer hetzelfde uit. Voor het decor van de vestiging in Maastricht kwam een Fransman naar de stad om de woorden in Le Comptoir de Mathilde-stijl op de kastjes te verven. De Nederlandse teksten op de muur heeft Bianca zelf vanuit het Frans vertaald. ,,Daar zit wel een avontuur in’’, vertelt ze. ,,Bij Le Comptoir de Mathilde spreekt iedereen Frans en dat resulteert in leuke gesprekken’’

Cadeautjes
Ik kwam hier vandaag om te ervaren hoe het is om te komen shoppen bij Le Comptoir de Mathilde. Het was niet de bedoeling om daadwerkelijk iets te kopen. Aan het einde van mijn bezoekje ga ik toch met een reep chocolade, een trio tapenades en een potje jam naar huis.

In mijn verdediging: het is ook wel erg moeilijk om niet verleid te worden door deze lekkernijen als je er een uurtje naar staat te kijken. Het is maar beter dat ik zelf niet bij Le Comptoir de Mathilde werk, daar zou het concern grote verliezen op draaien. Mijn aankoop wordt ingepakt zoals alle cadeautjes bij Le Comptoir de Mathilde: in cellofaan en met deco die aansluit bij de uitstraling van de zaak. Mocht je voor een luxere aankleding van je cadeau kiezen, dan kun je bij Le Comptoir de Mathilde kiezen voor jute zakjes of houten kistjes. Deze variëren in prijs.

Le Comptoir de Mathilde
Spilstraat 19
6211 CN Maastricht
http://www.lecomptoirdemathilde.com/fr/

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu