Home > Business > Frank Mimpen, commercieel directeur MECC Maastricht over de coronacrisis

Frank Mimpen, commercieel directeur MECC Maastricht over de coronacrisis

Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Het is geen gemakkelijke tijd. Chapeau Magazine spreekt nu en de komende weken met ondernemers en andere relaties over de manier waarop zij met de corona-crisis omgaan. Over hoe ze het aanpakken en hoe ze – ondanks alle onzekerheid – positief blijven. Vandaag Frank Mimpen, commercieel directeur van MECC Maastricht.

,,Je wilt een positief bericht? Nou het goede nieuws is dat we in 2021 een fantastisch jaar gaan draaien”, klinkt het opgewekt door de telefoon. Net als vrijwel iedere manager heeft ook Frank Mimpen, commercieel directeur van MECC Maastricht, zijn handen vol aan het nemen van beslissingen om zijn organisatie goed door de coronacrisis heen te loodsen. Maar daarnaast gaat ook al het andere werk door. Organisaties van beurzen en congressen schuiven hun bijeenkomsten op naar later dit jaar en ook de acquisitie ligt niet stil. Het maakt dat er achter de schermen hard gewerkt wordt.

Het Maastrichtse congrescentrum (de evenementenhallen zijn wel geopend) een groot deel van het jaar dicht is in verband met een ingrijpende verbouwing en uitbreiding. ,,We waren er al vanuit gegaan dat we dit jaar verlies zouden draaien en dat verlies wordt nu veel groter. Daar staat tegenover dat we in overleg met onze klanten veel evenementen naar volgend jaar hebben kunnen verplaatsen. Het volgend jaar wordt voor ons het jaar van de wederopstanding. De verbouwing is dan klaar en we kunnen van start met een goedgevulde agenda.”

De afgelopen weken heeft MECC Maastricht alles in gereedheid gebracht om in geval van nood coronapatiënten te kunnen opvangen. Mimpen: ,,Wij zijn blij dat wij onze maatschappelijke verantwoording hebben kunnen nemen in het mee helpen opzetten en faciliteren van de MUMC+ zorglocatie in MECC Maastricht en daarmee een essentiële schakel vormen in de strijd tegen corona.”

Daarnaast is het gelukt een aantal evenementen te verplaatsen naar komend najaar, aldus Mimpen. ,,Vooralsnog gaan we ervan uit dat tegen die tijd de overheidsmaatregelen weer voor een belangrijk deel versoepeld zijn. We zullen per geval moeten kijken hoe we het zo kunnen regelen dat de risico’s minimaal zijn. Ook wij ontkomen er niet aan ons te oriënteren op de 1,5 metereconomie die wellicht gaat komen. Daar zijn we op dit moment – net als eigenlijk iedereen – volop mee bezig. Concreet kan dat betekenen dat we ruimtes anders moeten indelen of dat er minder mensen in een ruimte kunnen. Of een evenement in zo’n geval nog rendabel is? Dat is een goede vraag, de organisatoren zullen samen met ons die afweging moeten maken.”

Lege beurshallen, onbemande vergaderruimtes en uitgestorven parkeerplaatsen. Als een grote organisatie als MECC Maastricht stilvalt, dan is dat duidelijk merkbaar, ook in de stad waar congresgangers tussen de bedrijven door verblijven. ,,Daarnaast is het bijna per definitie zo dat een branche als de onze het eerste wordt getroffen door een crisis als deze en er als laatste weer uitkomt – kijk maar naar TEFAF die dit jaar voortijdig werd beëindigd. Het heeft natuurlijk allemaal te maken met het feit dat we ons goeddeels focussen op internationale beurzen en congressen.”

Voor september staat APEX op het programma, een internationale vakbeurs voor hoogwerkers. ,,We zijn als MECC Maastricht enorm trots dat we die opnieuw hebben kunnen binnenhalen. De beurs trekt onder normale omstandigheden zo’n 5000 bezoekers, onder wie veel Amerikanen. De vraag op dit moment is natuurlijk wat die gaan doen. Hebben ze wel zin om weer in het vliegtuig te stappen? De Verenigde Staten zitten op dit moment midden in de coronacrisis; het land wordt hard getroffen. Zo’n beetje alles ligt er stil. Maar de airlines zullen op een bepaald moment weer moeten opstarten.”

Voor BBB Maastricht – deze vooraanstaande horecabeurs vindt traditioneel plaats in oktober – is deze crisis een unieke kans om een belofte waar te maken, aldus Frank Mimpen. ,,Het uitgangspunt dat we willen laten zien is dat we er zijn voor de horecaondernemer en dat we niet alleen een horecabeurs zijn, maar ook een platform waar ondernemers daadwerkelijk iets aan hebben. We helpen ondernemers waar we kunnen en proberen hen zo goed mogelijk bij te staan in hun ondernemerschap.”

Toevallig is vorig jaar op de 65ste editie van BBB Maastricht veel aandacht uitgegaan naar onderwerpen waar gelet op de coronacrisis de hele branche mee bezig is, aldus Mimpen. ,,Verduurzaming, nieuwe manieren om je bedrijf in te richten, technische innovaties en niet te vergeten het ontwikkelen van creatieve modellen om de horeca toekomstbestendig te maken. Als je kijkt naar wat ons nu allemaal overkomt, en wat dat al op korte termijn allemaal voor gevolgen heeft voor de horeca, sluit ik niet uit dat de beurs van dit jaar weleens de belangrijkste beurs uit de geschiedenis van de BBB kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat de komende tijd allerlei frisse, veelbelovende ideeën ontstaan, waar we tegen die tijd meer van gaan horen. Inspirerende lezingen, interessante sprekers. Iedereen is op zoek naar antwoorden op vragen. Hoe ziet de wereld er straks uit? Hoe gaan we om met afstand? Eén ding is zeker: in de horeca gaat van alles veranderen. Het wordt nooit meer hetzelfde. Maar dat gegeven schept ook nieuwe kansen. Ook daar zetten we op dit moment vol op in.”

MECC Maastricht staat er voorlopig een heel stuk beter voor dan andere organisaties die draaien op het organiseren van evenementen, aldus Mimpen. ,,Omdat ze seizoensgebonden zijn, maar ook omdat volkomen onduidelijk is wat hun boven het hoofd hangt. Ik hoorde vanmorgen iemand op de radio van Mojo (organisator van concerten, festivals en evenementen, red.) dat de 1,5 metereconomie voor dit deel van de evenementenmarkt helemaal geen optie is. Afstand bewaren tijdens festivals en in concertzalen en theaters? Hoe ga je dat doen? Afgezien van het feit dat het simpelweg niet te controleren valt, zijn concerten en andere evenementen met weinig publiek gewoonweg niet te exploiteren. Dat probleem hebben we als MECC Maastricht gelukkig niet.”

Werken op afstand werpt ook in het geval van MECC Maastricht zijn vruchten af. ,,Bij ons is in principe iedereen aan het werk”, aldus Mimpen. ,,In de meeste gevallen werken onze medewerkers vanuit huis. Als het echt niet anders kan, komen ze naar het MECC. Gemiddeld zijn we daar met zeven mensen. Het is een enorme oppervlakte, dus je loopt elkaar zeker niet in de weg.”

Zelfs in deze tijden zijn er nog altijd klanten die een bezichtiging of een rondleiding willen, aldus de commercieel directeur van MECC Maastricht. ,,Gelukkig maar! Vergis je trouwens niet: het lijkt misschien alsof de hele zaak op slot zit, maar veel bedrijven en andere organisaties zijn bezig met het maken van plannen voor de langere termijn. Er wordt gewoon doorgewerkt, zij het op een iets andere manier. Voor ons betekent dit dat we volgend jaar met een geweldig goed gevulde agenda zitten. En dat kan eigenlijk alleen maar beter worden. Zoals ik al zei: 2021 wordt een topjaar.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu