Financieel én maatschappelijk rendement moeten hand in hand gaan
Als je vermogend bent, wil je met je geld goede dingen doen. Ook op de lange termijn. Daarbij speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Als meest duurzame bank van Nederland laat de Rabobank je kapitaal zo renderen dat jij én de generaties die na je komen er met een goed gevoel van kunnen genieten.
„Quick wins, snelle deals, daar zijn we niet van”, vertelt Erik Janssen. Erik is net als zijn collega Roland Jung vermogensmanager voor de Zuid-Limburgse Rabobanken. Ook Ruud Madou en Frank Eggen zijn onderdeel van het team. In Noord-Limburg is een gelijkwaardig team vermogensmanagers actief. Erik: „Wij kiezen voor bestendigheid, voor de lange termijn. Onze klanten hebben door hard werken vermogen opgebouwd, of ze beschikken over een familiekapitaal. Dat willen ze zorgvuldig beheren en laten groeien. Wij onderzoeken samen met hen hoe dat op de beste manier kan.” Roland: „Als vermogensmanagers zijn wij generalisten, we kijken heel breed. De wens van de klant is ons vertrekpunt. Beleggen is één manier om dat doel te bereiken. Misschien vindt iemand het ook leuk om een deel van zijn vermogen te investeren in een startend bedrijf. Of in een bedrijf in de regio. Dat kan. De Rabobank steekt veel energie in het bij elkaar brengen van vermogende particulieren en start ups en scale ups die investeerders nodig hebben. Het is heel bevredigend om met jouw geld bij te dragen aan het succes van een ander. Dat is toch anders dan wanneer je belegt in een anoniem fonds. Anderen vinden het bijvoorbeeld prettig om bijvoorbeeld via Habitat te investeren in bouwprojecten in ontwikkelingslanden. Onze bank heeft een Charity Desk die mensen begeleidt als ze goede doelen willen steunen of zelf een stichting op willen richten.”

Van links naar rechts: Eric Janssen, Roland Jung, Frank Eggen en Ruud Madou.
Een privilege dat rust geeft
Erik: „We inventariseren samen welk bedrag je voor een lan- gere periode kunt missen én we bepalen wanneer je weer over het geld wilt kunnen beschikken. Ook bekijken we welk risicoprofiel bij jou past.” Roland: „Klanten met een vrij vermo- gen boven € 500.000,- bieden we als privilege de diensten van een van onze financieel planners aan. Die brengt je totale financiële situatie in kaart en kijkt naar de eventuele juridische en fiscale aspecten. Op basis daarvan maken zij dan een persoonlijk strategisch financieel plan, eventueel inclusief een schenkingsplan of een testament.” Erik: „Je weet dan dat jouw vermogen toereikend is voor jouw levensstijl en jouw wensen. Zo’n plan geeft rust, het is een stevig fundament om je verdere stappen, zoals investeren of beleggen, op te baseren.”
Vertrouwen
„Om tot een goed advies te komen, moeten klanten ons volle- dig kunnen vertrouwen”, vertelt Roland. „Daarvoor is een open, duurzame relatie belangrijk. Je wilt een vast aanspreekpunt hebben, een adviseur die je kent én die jou kent. Iemand met wie je die vertrouwensband kunt opbouwen. Erik en ik werken allebei al meer dan 25 jaar bij de Rabobank. Wij geloven niet in snelle deals en vluchtige contacten. Wij investeren in een langdurige relatie. We willen onze klanten nu én over vijf jaar in de ogen durven kijken.”
Als Erik, Roland en hun collega’s vermogensadviseurs met hun klant besluiten dat een deel van het vermogen wordt belegd, komen de beleggingsspecialisten in beeld. Esmeralda Hansel- man, Roland Eberson en Jack Stassen maken net als Peter de Zwart en Gaston Dassen deel uit van het team beleggingsspe- cialisten van de Zuid-Limburgse Rabobanken. Voor Noord-Lim- burg staat een gelijkwaardig team opgesteld. „Zodra duidelijk wordt dat een klant gaat beleggen worden wij toegevoegd aan het team rond de klant dat uit de vermo- gensmanager en financieel planner bestaat”, vertelt Esmeral- da. „Beleggen kan een van de bouwstenen van het financieel plan zijn. Je kiest voor beleggen als je een doel op de (middel) lange termijn wilt behalen.” Roland: „Als je belegt ga je niet per definitie voor het snelle gewin. Daarom is een goed plan zo belangrijk. Als dat er is, kun je altijd rustig slapen. Je weet dan dat je tegen een stootje kunt.”

Van links naar rechts: Peter de Zwart, Esmeralda Hanselman, Gaston Dassen, Roland Eberson en Jack Stassen.
We hebben de power om onze eigen regie te voeren
Volgende generatie
Jack: „Als je belegt, maak je keuzes. Je kiest een risicoprofiel dat bij jou past. Maar je kiest er ook voor dat anderen met jouw geld in bedrijven beleggen. Veel klanten vinden het be- langrijk dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Kinder- arbeid, de wapenindustrie, vervuilende bedrijven, daar willen zij hun geld niet in steken. Juist door hun vermogen zijn ze vaak heel bewust bezig met de generaties die na hen komen en de wereld die ze achterlaten.” Esmeralda: „Je kunt niet om de klimaatverandering heen. Bedrijven die zich daar niets aan gelegen laten liggen diskwalificeren zich voor de toekomst. Die leveren op termijn geen rendement op en zijn dus om twee redenen niet aantrekkelijk om in te beleggen. Onderzoek toont nu al aan dat duurzame beleggingen in ongeveer 90% van de gevallen gelijk of beter presteren.”„In Limburg is Rabobank marktleider op het gebied van vermogensmanagement”, vertelt Roland. „Landelijk beheert de Rabobank in totaal een vermogen van € 55 miljard en behoren we tot de topbanken wat betreft de beste rendementen. Dat betekent dat we de power hebben om onze eigen regie te voeren. We nemen als bank onze verantwoordelijkheid en doen niet met alle fondshuizen zaken. In samenwerking met BlackRock hebben we mandaatfondsen gecreëerd waarmee we onze klanten de zekerheid kunnen geven dat hun geld duurzaam belegd wordt.” Jack: „Het maakt ons onafhankelijk. Wíj bepalen de criteria en bovendien zijn de fondskosten verder verlaagd.” Esmeralda: „Qua duurzaamheid zetten we een ex- tra stap. De carbon footprint van onze fondsen is gemiddeld 30% lager dan die van de algemene indexen. Duurzaam be- leggen is bij Rabobank de norm. Daarmee geven we onze missie Growing a better world together inhoud.”
Voortrekkersrol
Jack: „We hebben vijf pijlers benoemd waar we ons op richten bij duurzaam beleggen. We hanteren een uitgebreid uitsluitingsbeleid en investeren niet in bedrijven die de tien principes van het Global Compact van de Verenigde Naties overtreden. Ook gebruiken we het stemrecht voor onze aandelenfondsen en we gaan met bedrijven in gesprek over duurzame keuzes. Zo willen we bijdragen aan verandering van binnenuit. We kijken altijd naar de maatschappelijke impact van onze beleggingen. Financieel én maatschappelijk rendement moeten hand in hand gaan.” Esmeralda: „Onze specialisten monitoren de bedrijven waarin we investeren, zodat we steeds op basis van de actuele situatie kunnen beslissen.” Roland: „Ons engagement wat betreft duurzaamheid is niet onopgemerkt gebleven. Steeds meer mensen zien dat we een voortrekkersrol vervullen. Uit de Sustainable Brand Index bleek dat consumenten Rabobank als het meest duurzame bankenmerk van Nederland zien. Sustainalytics – een internationaal toonaangevende onderneming op het gebied van duurzaamheidsonderzoek – heeft 374 banken gescoord op Environmental Social Governance (ESG). Voor het tweede jaar op rij voeren wij de ranglijst aan. Daar zijn we ontzettend trots op. Het laat zien dat wij onze beloftes als duurzame, coöperatieve bank nakomen. We doen wat we beloven.”
Stan Beurskens, eigenaar van Wijndomein St. Martinus in Vijlen
De locatie waar de foto’s voor dit artikel genomen zijn.
„Duurzaamheid begint bij jezelf. Wat kun jij doen? Snoeiafval, druivenresten, dat is voor mij geen afval waar ik vanaf moet. Ik geef het waarde door het te hergebruiken. Ons hele bedrijf is circulair. Van onze druiven maken we wijn, sap, grappa, bier én compost. Niets wordt weggegooid. In de toekomst willen we meer energie maken dan gebruiken. Ik onderzoek de bodem zodat ik precies weet welke minerale tekorten er zo mogelijk zijn. Door compostering of bijvoorbeeld het zaaien van kruiden vullen we dat dan aan. En door voor de juiste druivenrassen te kiezen beperken we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum. We zijn een sociaal bedrijf, een plek waar mensen kansen krijgen. Want ook dat hoort voor mij bij duurzaamheid.”