Home > Business > Feike is een weirdo!

Feike is een weirdo!

Feike Sijbesma is een weirdo. Ja, de eindbaas van DSM is een mafkees! En dat zijn echt niet alleen mijn woorden. Over de hele wereld komt hij zijn gelijken tegen, die dan toch niet echt hetzelfde blijken te zijn.

Directeuren van multinationals, die bezig zijn met de uitbreiding van hun bedrijf en de winstvergroting. Zo zet DSM bijvoorbeeld wereldwijd zo’n 10 miljard euro om. En als het aan de aandeelhouders ligt, mag dat altijd een beetje meer, toch? Maar dat blijkt een stuk genuanceerder.

Feike was donderdag gastspreker bij YET, het Young European Talent-programma waarbij 50 Europese toptalenten en ‘decisionmakers’ van de toekomst drie dagen in Limburg samen komen en lezingen bijwonen over politiek, cultuur, wetenschap , sport en dus ook economie.

Feike vroeg aan een van de deelnemers wat zijn belangrijkste doel zou zijn, als directeur van DSM? Het antwoord was simpel: ‘Ofcourse profit!’

En Feike zat meteen lekker in de wedstrijd. 

 

‘Profit? Denk je nu echt dat dat mijn hoogste doel is? Arbeidsplaatsen?? Innovatie?? 

Nee, nee en nee…’

De 50 Europese toptalenten keken Feike verbijsterd aan. Wie is deze man, die zijn wereldwijde agenda even schoonveegt om aan deze talenten uit te leggen dat winst niét het hoogste doel is voor een DSM-baas?

‘Denk je nu echt dat ik aan het eind van mijn leven indruk maak op mijn kinderen, als ik zeg dat de winst onder mijn bewind is vergroot?’

Feike, bioloog van origine, gelooft in Darwin. En dus in de mensheid! Hij wil iets betekenen voor de wereld. Hij is niet de kille bestuurder die zijn zakken vult (en die van de aandeelhouder nog meer). Tuurlijk verdient Feike een aardige boterham, maar hij draagt ook een zware last. Een bedrijf met 25-duizend medewerkers leiden. 
Maar zijn grootste last, is die van deze wereld.

‘1% van de wereldpopulatie heeft net zoveel geld als de andere 99% bij elkaar. En willen we dat? Vinden we dat normaal?’ 

De uitbundige zaal werd een beetje stiller.

Feike ging verder en vertelde over zijn reizen door Afrika met het World Food Programme. Over reizen naar Bangladesh, over zijn zorgen over het klimaat. Over zijn ontmoeting met een moeder daar, die een van haar kinderen aanbood, omdat ze wist dat het kind er anders over twee jaar misschien niet meer zou zijn.

Feike keek de zaal aan en vroeg eenieder nog eens: ‘Wat denk je dat mijn doel is? Tuurlijk moeten we geld verdienen, wij zijn geen charitatieve instelling. Het geld komt niet vanzelf binnen. 
Maar ik wil dat we samen de wereld beter maken. En dat idee deel ik in de wereld met collega-bestuurders. En ja, dan vinden ze me soms een weirdo!’ 

Bij DSM hebben ze dat echter wel goed begrepen. Al sinds 2007 leidt hij het van origine Limburgse bedrijf. Feike werd gevraagd om als Limburgse vertegenwoordiger van de provinciale economie de 50 aanstaande decisionmakers bij te praten. Een mooi idee van een aantal Limburgse consuls, samen met Connect Limburg..

Maar de toppers in spe gingen niet met nieuwe macro-economische ideeën naar buiten. Ze kregen ook geen antwoorden na deze inspirerende sessie. De toekomstige decisionmakers gingen uiteindelijk met een vraag naar buiten. ‘Wat ga IK bijdragen?’

En als ze heel goed hebben opgelet, gaan ze de boodschap van deze import-Limburgse topbestuurder nooit vergeten. En dat is dan weer hoopgevend voor de toekomst.

En dat hebben ze dan toch maar in Limburg geleerd. Van die Weirdo, Feike Sijbesma!

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu