Home > Business > ‘Experience’ het toverwoord op het ‘nieuwe’ Leeuw-terrein Valkenburg

‘Experience’ het toverwoord op het ‘nieuwe’ Leeuw-terrein Valkenburg

Bier wordt er al jaren niet meer gebrouwen. Het Leeuw-terrein ligt er desolaat bij in de mooie Geulvallei. Maar dat zal niet lang meer duren. Na veel jaren van plannenmakerij gaat nu echt de schop in de grond om, geïnspireerd door de oorspronkelijke bedrijvigheid, een nieuw project te ontwikkelen, dat ook aan die westkant van Valkenburg moet zorgen voor een grote stap voorwaarts.

Meer en meer wordt Valkenburg zich bewust van de unieke mogelijkheden die de wielersport kan bieden. Niet alleen voor fietsplezier en voor af en toe een wedstrijd, zoals de Amstel Goldrace en soms zelfs het wereldkampioenschap. Maar ook en vooral voor de economische mogelijkheden van de wielersport. Zuid-Limburg is vanwege de heuvels dé wielerregio van Nederland en Valkenburg is met de Cauberg als unieke troef de wielerhoofdstad van het land. Op het terrein van de voormalige Leeuw-bierbrouwerij is dat gegeven een belangrijke basis voor de plannen die daar binnen nu en dik anderhalf jaar verwezenlijkt moeten gaan worden.

Projectontwikkelaar Wyckerveste uit Kerkrade heeft de nek uitgestoken en is aan het stoeien gegaan met de mogelijkheden. Het plan van Wyckerveste gaat in beginsel nadrukkelijk uit van een ontwikkeling die een echte bestemming moet worden en een nieuwe doelgroep zal aantrekken in het zogeheten hogere segment. Het is jaren een groeiend fenomeen, de wielerliefhebbers die een weekend lekker naar Zuid-Limburg komen om te genieten van de combinatie wielersport en ontspanning. Overdag toeren op de racefiets en ’s avonds gastronomisch genieten. Tussendoor ook nog genieten van de winkels en de omgeving. Dat vraagt een ander aanbod dat het toeristenstadje in het verleden wist te brengen. Daar speelt Wyckerveste nu op in. De zogeheten experience wordt gevormd door de Food XP en de Cycle XP. Moederscheim Moonen architects heeft voor Wyckerveste een plan bedacht en uitgewerkt, met een variëteit aan gebouwen en functies.

De basis van de functies van het terrein zijn de Limburgse gastronomie die vertaald moet worden in de Food XP en Valkenburg als wielerhoofdstad, resulterend in de Cycle XP (experience). Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met de geschiedenis van Valkenburg en Limburg als geheel. Er is heel bewust voor gekozen om het nieuwe Leeuw-terrein een belevingswereld te laten worden. Om het project voldoende allure te geven, worden oude gebouwen voor zover mogelijk in hun glorie hersteld, zoals het oude molengebouw met het monumentale waterrad. Dat gebouw zal een onderdeel gaan worden van de Food XP. En er komen nieuwe gebouwen voor nieuwe functies, plus en gedetailleerd buitengebied, inclusief een heuse visvijver. Cultuur, leisure en horeca, die combinatie moet het gaan worden.

De Food XP vormt de basis voor de herontwikkeling van de brouwerij en haar bijgebouwen. Hier wordt een combinatie van partijen ondergebracht die op kleine schaal Limburgse producten onder de aandacht brengen. De basis ligt op het proeven van authentieke regionale producten, deels in combinatie met productie ter plaatse. Het is niet de bedoeling om zomaar een pleintje van horecazaken in te richten. Valkenburgse en andere ondernemers kunnen zich melden, mits zij ideeën hebben die binnen het concept passen.

De tweede poot, het ‘cycle XP’ gaat bestaan uit drie pijlers: een hotel met een duidelijke wielerthema met een zelfstandig horecaconcept onder de vlag van het reeds bestaande Amstel Gold Race XP, het Europese experience centre van Shimano en het Cycle Center, een grote Valkenburgse fietsverhuuronderneming.

Het Shimano Experience Center wordt een attractie op zich voor iedereen die graag op de racefiets zit. De nieuwste technieken die dit wereldmerk te bieden heeft, worden hier gedemonstreerd. Dat geldt overigens niet alleen voor het wielrennen, maar ook voor roeien en vissen, want dat zijn de andere twee takken van Shimano. Vandaar ook die speciale visvijver.

Het hotel, met tussen de zestig en honderd kamers, speelt in op de behoefte om de doelgroep die speciaal naar Valkenburg komt om te fietsen op haar wenken te bedienen. Naast ruime kamers op een viersterrenniveau en een wielergerelateerd horecaconcept maakt een derde component dit concept uniek: een cycle wellness die ruimte biedt aan beveiligde fietslockers voor de fietser die een meerdaags verblijf heeft geboekt, een zone waar aan de fiets gesleuteld kan worden en kleed- en douchefaciliteiten inclusief kledinglockers om ook de daggasten een goede service te kunnen bieden.

Het Cycle Center is een gerenommeerd Valkenburgs bedrijf dat zich richt op verhuur van fietsen, e-bikes en scooters. Met de vestiging binnen het Leeuw-terrein is het mogelijk om bezoekers van Valkenburg toegang te verschaffen tot professionele fietsen waarmee zij voor een dag, of uiteraard voor een meerdaags verblijf, de omgeving kunnen verkennen. Een speciaal sportmedisch center ondersteunt het sportieve karakter van de Cycle XP en biedt mogelijkheden om fiets- en wellnessarrangementen af te sluiten in combinatie met het hotel. Het sportmedisch center biedt coaching van (top)sporters, clinics, bootcamps, personal trainingen enzovoorts aan. Er de bezoeker kan daar terecht bij fysiotherapeuten, osteopaten, revalidatieartsen en zo verder. Een combinatie van sport en zorg dus.

Directeur Hessel Meijer van Wyckerveste rekent erop dat de werkzaamheden snel kunnen beginnen. „Er is namelijk een harde deadline, de Amstel Goldrace in april 2018. Gelukkig is de samenwerking met zowel de gemeente Valkenburg als ook met de provincie Limburg goed. Zonder deze overheden zou dit project ook niet mogelijk zijn. We geloven erin omdat Valkenburg in zijn geheel een kwaliteitsslag maakt. Dan past deze ontwikkeling daar perfect bij.” Volgens Meijer is er veel belangstelling van ondernemers om op dit terrein te kunnen beginnen met diverse activiteiten. „Voor ons is het dan van belang dat hun ideeën aansluiten bij het gehele plan. Kwaliteit is een uitgangspunt. Wij blijven als belegger erbij betrokken en zijn daarom gebaat bij een duurzame ontwikkeling. We denken aan de lange termijn.” Wyckerveste gaat ook de Polfermolen aansturen. „Wij willen dat complex niet leegzuigen, dat moet een belangrijke functie behouden. Nu is er het zwembad en de sporthal. Straks kun je er een medische component aan toevoegen en op termijn denken we dan ook, op bescheiden schaal, aan indoor leisure. We geloven dat Valkenburg zich verder zal ontwikkelen en veel bezoekers zal aantrekken.”

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.