Home > Auto's > ”Ethiek telt, zeker ook voor ondernemers”

”Ethiek telt, zeker ook voor ondernemers”

Advocaat Bernard Hepkema wil meer zijn dan een advocaat

 

Advocaten zijn in de regel niet wars van publiciteit. Bernard Hepkema blijft liever buiten de schijnwerpers. Maar zijn visie op de rol van de advocatuur in het bedrijfsleven wil hij graag delen. “Hebzucht en al dan niet bewuste onzorgvuldigheid hebben verstrekkende gevolgen. Onnodige faillissementen, schimmige constructies waardoor mensen benadeeld worden. Daarvoor wil ik als advocaat mijn ogen niet sluiten.”

De in de Voerstreek geboren en opgegroeide Bernard Hepkema heeft net een sfeervol kantoor betrokken in Villa Kruisdonk, op de grens tussen Meerssen en Maastricht. Een bewuste keuze, niet alleen vanwege de centrale ligging in de beide Limburgen. “Een serene omgeving; daarin functioneer ik op mijn best,” zegt de Nederlandse Vlaming. “Een plek waar ik in rust kan praten met ondernemers voor wie ik uitsluitend werk. Of liever: mee werk. Ik vind dat een advocaat een grotere rol moet spelen dan die van jurist. Het gaat om inleven, precies weten wat er speelt. Ik wil me verdiepen in hun wijze van denken, een vertrouwensband opbouwen. Alleen dan kun je cliënten echt van dienst zijn. En misschien wel de rechtsgang voorkomen. Conflicten en geschillen hoeven niet altijd te escaleren. Voor mij is de juridische procedure het eindpunt en niet het begin.”

Anders

Voor alle duidelijkheid: Bernard Hepkema is geen man die de confrontatie mijdt. Waar nodig gaat hij voor zijn cliënten tot het gaatje. “Maar het kan anders. Er wordt zo veel geld en energie verspeeld aan eindeloze procedures. Een klant betaalt niet, de zaak escaleert, de hakken gaan in het zand en het geschil is geboren. De advocaten en juristen gaan mee en schrijven hun uren. Voor het gerecht wordt op de man gespeeld en ja, uiteindelijk is er een winnaar. Maar wat wint die? Relaties zijn stuk, de kosten hoog, mensen beschadigd. Ik werk liever op een andere manier door ondernemers structureel en beleidsmatig juridisch te adviseren. Proberen hebzucht en onzorgvuldigheid uit te bannen; in de zakelijke wereld de twee grootste oorzaken van geschillen.” 

Ondernemers

Na zijn bachelor Nederlands Recht en al tijdens twee masteropleidingen aan de Universiteit Maastricht proefde Bernard Hepkema aan de praktijk bij een advocatenkantoor. Hij trad de ondernemerswereld binnen en wist meteen dat daar zijn toekomst als advocaat lag. Niet om eindeloos te procederen. “Nee, vooral om ondernemers te leren verder te kijken. Gedreven door wat de omgeving hen biedt, doen ondernemers vaak maar wat. Afspraken en overeenkomsten rammelen. En ze jutten elkaar op. Met geleend geld in een dure auto rijden om indruk te maken op een ander die ze eigenlijk niet mogen. Goede afspraken, een zorgvuldige bedrijfsvoering en nuchterheid voorkomen veel ellende.”

De jonge advocaat besloot al snel zijn eigen praktijk te starten. Het ontbreekt hem niet aan klandizie. “Blijkbaar is mijn werkwijze gaan opvallen. Ik werk nu voor een groeiend aantal geslaagde ondernemers in de beide Limburgen. Ondernemers die verder denken en niet in de eerste plaats geld als drijfveer hebben. Mensen die hoog op de piramide van het leven staan en ver kunnen kijken. Ik verdiep me in hun bedrijf en raak daarom nauw betrokken bij de persoon. We sparren over ondernemen, kijken naar de lange termijn. Die kennis kan ik goed inzetten voor nieuwe relaties.”

 Waardigheid

Natuurlijk kijkt de aimabele Nederlandse Vlaming daarbij door zijn juridische bril. Hoewel waterdichte contracten commercieel vaak niet haalbaar zijn, dient een ondernemer te streven naar een balans tussen een goed contract en een eerlijke handdruk. Op een buste in het net ingerichte kantoor hangt de toga, glad gestreken. En die gaat aan, als het moet. “Natuurlijk, het overtuigen van de rechtbank van het gelijk van mijn cliënt is een wezenlijk onderdeel van mijn vak. De rechtsgang is niet altijd te vermijden. Als er een conflict dreigt dan is het zaak de drijfveren en motieven van de andere partij te kennen. Als je de zere plek weet te vinden, en die heeft iedereen, dan ligt de weg open naar een oplossing waar iedereen baat bij heeft. Waarbij iedereen ook zijn waardigheid kan behouden.” 

Ethisch

Dat klinkt niet meedogenloos. Heiligt het doel dan niet alle middelen? “Nee, dat heeft de crisis ons wel geleerd. Er zijn erge dingen gebeurd, er is chaos ontstaan. Door hebzucht en onzorgvuldigheid. Faillissementen zijn uitgelokt waardoor veel mensen hun baan en zekerheid verloren. Financiële constructies zijn bedacht via schimmige routes om belastingen te ontduiken en geld weg te sluizen. Dat gebeurt nog en steeds wordt de crisis als oorzaak aangewezen. Legaal ja, maar ook ethisch? Een keuze die ieder voor zichzelf dient te maken. Ik wil verder denken, ook in mij rol als advocaat.”

 

 

 

Advocatenkantoor Hepkema
Kruisdonk 66,
6222 PH  MAASTRICHT
088-0554455
www.advocatenkantoorhepkema.nl

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.