Home > Business > Emile Roemer, principieel en met humor eropaf

Emile Roemer, principieel en met humor eropaf

Om zijn punt te maken heeft Emile Roemer een aantal oneliners in de bovenkamer klaarliggen. Aan de souplesse waarmee hij ze uitserveert merk je zijn politiek-bestuurlijke ervaring, onder andere als vroegere fractie-voorzitter van de SP in de Tweede Kamer. „Omstandigheden maken de mens”, zegt hij tweemaal in ons gesprek. Dat doet hij tactisch. Maar wie hem kent, weet dat dit zijn harde waarheid, zijn Leitmotiv is, waaromheen hij zijn leven heeft gedrapeerd.

In het leven van Emile Roemer vervullen principes als zorgzaamheid en solidariteit evenals relativerende humor een hoofdrol Een idealist met een warm hart. „Ik ben toegankelijk. What you see is what you get. En ik geloof in aanpakken. Eropaf!”Over die toegankelijkheid hadden we met de waarnemend burgemeester van Heerlen wel meteen al een harde noot te kraken. Want het was allesbehalve gemakkelijk om via de geijkte paden met een hoofdrol voor afblokkende communicatie-afdelingen tot Emile Roemer door te dringen. Als we hem hiermee confronteren lacht hij minzaam en geeft hij ongevraagd zijn mobiele nummer. „Dat spreekt gemakkelijker. Ik snap wel dat ze me hier enigszins afschermen, maar het is beslist niet de bedoeling dat niemand meer tot mij doordringt. Ik houd van directe lijnen. Bel me maar als je nog vragen hebt.”

Emile Roemer stelt voor om zonder aanwezigheid van een communicatiemedewerker op een andere dag af te spreken. Hieruit spreekt vertrouwen. Uiteindelijk worden het twee sessies. Eenmaal aan de vooravond van de corona-lockdown bij brasserie Mijn Streek op de vijfde etage van SCHUNK en in juni telefonisch wanneer het sociale leven weer langzaam op gang komt en we hem vragen naar zijn corona-ervaringen, zowel als waarnemend burgemeester als in zijn rol als voorzitter van het aanjaagteam arbeidsmigranten, waarvoor hij door minister Koolmees (Sociale Zaken) is gevraagd.

Emile Roemer (1962, Boxmeer) heeft een vrolijke uitstraling. Hij zou zo op het eerste oog voor een vriendelijke bakker kunnen doorgaan of een goed figuur slaan als verzekeringsagent of stofzuigerverkoper. Iemand in ieder geval bij wie je niet zou twijfelen wanneer hij je een tweedehands Opel uit het vorig millennium te koop aanbiedt. Een man ook bij wie je geen afstandelijkheid waarneemt en die tegelijkertijd toch omgeven is door een aura van degelijke waardigheid. Een waarachtig mens met een goedlachse inborst. Hij formuleert trefzeker, gewend als hij is om mensen mee te nemen in het verhaal waarin hij gelooft. „Wat je geeft is wat je terugkrijgt.”

De volledige reportage lezen? Lees het interview met Emile Roemer in Chapeau Magazine #140, nu in de winkel!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!