Home > Business > Elektrisch vliegen vanaf Luik

Elektrisch vliegen vanaf Luik

Op de luchthaven van Luik heeft de ASL-group het eerste elektrisch vliegtuig in België gepresenteerd. Het gaat om de 1-motorige Pipistrel Velis Electro die plaats biedt aan twee personen. ASL gaat de eerste toestellen van dit type gebruiken voor training.

ASL opende op Luik een compleet nieuwe terminal voor ‘general aviation’. ASL-group vliegt al jaren met een aantal private jets en introduceerde nu ook het concept ASL Fly Med. Private jets zijn speciaal ingericht met allerlei medische voorzieningen om zieken door de lucht te vervoeren.

De nieuwe terminal op Luik is volgens CEO Philippe Bodson van ASL een gevoelige impuls voor passagiersvervoer vanaf de luchthaven ‘Bierset’.  „Luik is natuurlijk vooral gericht op vracht en daarmee een van de belangrijkste van Europa geworden. Maar met deze nieuwe terminal kunnen er nu ook op passagiersgebied heel specifieke diensten worden aangeboden. Het voordeel is bovendien dat hier dag en nacht gevlogen kan worden. Luik is logistiek meer en meer een belangrijke draaischijf met een goed geoutilleerde luchthaven, een snelle-trein-verbinding en een internationaal net van autowegen.”

De nieuwe terminal is duurzaam gebouwd met onder meer het gebruik van hout en zonnecollectoren. Op het gebied van elektrisch vliegen verwacht Bodson een snelle ontwikkeling. „We hebben het gezien bij Tesla, hoe deze heeft gezorgd voor een nieuwe kijk op autorijden. De verwachting is dat mogelijk al binnen tien jaar gevlogen kan worden met duurzame vliegtuigen die 50 tot 100 passagiers kunnen gaan vervoeren binnen een straal van 500 kilometer. Die toestellen gebruiken dan  batterijen en mogelijk ook waterstof energiebron. Je hebt dan geen lawaaihinder meer voor de omgeving en ook is er geen uitstoot meer van schadelijke stoffen. Je merkt aan alles dat de verduurzaming in de luchtvaart steeds sneller gaat en daar kan de luchthaven van Luik de komende jaren van meeprofiteren.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu