Home > Business > ‘Een ondernemer moet durven misbaar te worden’

‘Een ondernemer moet durven misbaar te worden’

,,Veel ondernemers werken tachtig uur per week, maar verliezen zich in details en lopen daardoor vast”, zegt Roger Hardy. De veertigjarige business – en performancecoach uit Maastricht biedt ondernemers een strategische aanpak om te groeien in effectief leiderschap en om de gewenste resultaten en doelen te bereiken, zowel zakelijk als privé.

Snuister even in de eerste de beste boekhandel, en je treft er minstens één schap met boeken over leiderschap aan. Hoe haal je het beste uit je medewerkers? Welke stappen moet je zetten om je bedrijf te laten groeien? Waar liggen de valkuilen? Lijvige naslagwerken bieden antwoord op deze en honderdduizend andere vragen. Roger Hardy onderschrijft het nut ervan, maar gelooft vooral in de socratische methode – via één-op-één overleg tot inzicht komen – en gaat met zijn cliënten in persoonlijke gesprekken aan de slag.

„Ik stel diepgaande vragen, laat hen reflecteren over hun eigen functioneren en dat van hun onderneming. Ik confronteer hen ook met onwerkbare patronen en belemmerende overtuigingen met als doel de realisatie van hun gedroomde toekomst”, benadrukt hij. „Het is voor een ondernemer soms pijnlijk om te horen wat hij verkeerd doet, maar alleen door zelfinzicht kun je tot rendement komen. Ik ben een performancecoach, gericht op resultaat. Daarom moeten we er eerst voor zorgen dat we de doelen kristalhelder naar boven krijgen. Daarna gaan we na wat er ontbreekt om die doelen te bereiken. Vaak zie je dat een ondernemer zich bezighoudt met allerlei taken die hij zou kunnen delegeren. Gevolg: hij krijgt het gevoel dat hij te veel werkt en grip verliest. Ik gebruik nogal eens de metafoor van de snelweg. Als je tweehonderd per uur rijdt, moet je krampachtig het stuur vasthouden en zie je de omgeving niet. Probeer eens honderd per uur en je krijgt meer overzicht.”

Roger Hardy

Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Gewoontes veranderen kost veel tijd en doorzettingsvermogen.

„Dat klopt. De mens is van nature tegen verandering, dat zit in zijn reptielenbrein. Daarom moet je jezelf bewustmaken van wie je denkt dat je bent, ontdekken wat je te doen staat en wie je moet zijn om te bereiken wat je wilt. Een ondernemer moet proactief denken, het eigenaarschap vastpakken. Ik spreek geregeld met ondernemers die vooral reageren op wat er op de markt gebeurt. Het gevolg daarvan is dat je vooral achter de feiten aanloopt. Creëren is veel krachtiger en werkbaarder. Dat betekent dat je af en toe een drastische beslissing moet nemen. Om een comfortabel leven te leiden, moet je soms oncomfortabele dingen doen.”

Hoe krijg je je cliënten daarvan overtuigd?

„Met persoonlijke begeleiding en deskundig advies. Samen werken we voor blijvend succes aan een krachtige mindset en het doorbreken van belemmerende patronen. Idealiter werkt een ondernemer vooral áán zijn bedrijf, niet ín zijn bedrijf. In dat proces zijn de medewerkers het grootste kapitaal. Daarom moet hij ervoor zorgen dat zij zich gewaardeerd voelen, betrokken zijn en verantwoordelijkheid kunnen en mogen ne[1]men en dat de balans werk-privé in orde is. Dat geldt ook voor de ondernemer zelf. Hij moet durven misbaar te worden. Veel ondernemers denken dat ze onmisbaar zijn en kunnen niet loslaten. Professioneel en persoonlijk leven gaan hand in hand. Ik zou meer durven zeggen: ze versterken elkaar. Als je gelukkig bent op je werk, ga je blijgezind naar huis en als je het thuis naar je zin hebt, ben je meer gemotiveerd om je job goed te doen. Ik werkte vijftien jaar in diverse managementfuncties bij ING. Daar heb ik ervaren hoe essentieel werkgeluk en krachtig leiderschap zijn om het volle potentieel van een individu en een team te benutten. Dat was ook de trigger om te doen wat ik nu doe: proberen iedere cliënt de beste versie van zichzelf te laten worden.”

Het is voor een ondernemer soms pijnlijk om te horen wat hij verkeerd doet, maar alleen door zelfinzicht kun je tot rendement komen

Wie komt er bij jou aankloppen?

„Dat is heel divers, van eenmanszaken tot mkb’s uit diverse sectoren. Gerenommeerde horecazaken, IT- en consultancybedrijven, detacherings- en financieringsbedrijven, een afvalverwerker, een uitvaartonderneming, coaches. In wezen maakt het niet uit wie over de vloer komt, als het maar gedreven mensen zijn die alles uit het leven willen halen, zowel zakelijk als privé. Mannen of vrouwen die niet op de achterbank, maar aan het stuur willen zitten, die zonder terughoudendheid de regie willen nemen. Alleen met die mindset ga je een leven leiden dat ertoe doet, ga je gelukkig worden. Dat is nooit een verworvenheid, je moet continu reflecteren en bijsturen. Automatische piloot, dat bestaat niet. Ik vind het essentieel dat je je eigen koers bepaalt. Te veel mensen willen vooral voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dat kan leiden tot teleurstelling, frustratie.”

Witmakersstraat 10, Maastricht – rogerhardy.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.