Home > Business > Een nieuwe zorgverzekering en waar je op moet letten

Een nieuwe zorgverzekering en waar je op moet letten

Het einde van het jaar is een tijd die traditiegetrouw in het teken staat van sfeer en warmte. Samen met familie en vrienden proosten op het jaar dat geweest is, en vooruitkijken naar het jaar dat komen gaat. Het is ook de tijd om ervoor te zorgen dat je in het nieuw jaar goed verzekerd bent. Een onderwerp dat wellicht iets minder feestelijk is, maar zeker niet minder belangrijk. Wij vertellen je graag waarom en hoe je jezelf goed verzekert.  

Een zorgverzekering afsluiten is in Nederland een must. Wel zo fijn, want mocht je dan letsel oplopen of ziek worden, dan hoef jij daarvoor niet helemaal in je eentje te betalen. Mits je een goede verzekering hebt afgesloten. Daarbij kun je er niet altijd vanuit gaan dat de verzekering die in 2021 voor je werkte, dat in 2022 ook zal doen. Zorgverzekeraars gaan immers elk jaar opnieuw in overleg met zorgverleners om nieuwe contracten af te sluiten. Het zou het zomaar eens kunnen dat je volgend jaar voor onaangename verrassingen komt te staan. En laten we eerlijk zijn: daar zitten we na de afgelopen twee jaar écht niet meer op te wachten!

Het uitzoeken van een geschikte zorgverzekering hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt online immers makkelijk je zorgverzekering vergelijken. Maar waar let je dan op? De toekomst voorspellen is – zeker op het gebied van gezondheidszorg – nogal koffiedikkijken. De plaats (of ten minste regio) waar je het komende jaar gaat wonen, is een gegeven waar je – in de meeste gevallen – meer zicht op hebt. Let daarom in eerste instantie op de contracten die de zorgverzekeraar heeft met zorgverleners in jouw buurt. Via de overzichten van Independer, een van ’s lands bekendste zorgvergelijkers, vind je een makkelijk overzicht van ziekenhuizen en klinieken per regio (reviews incluis). Vind een geschikte instantie, check of hij bij jouw gewenste zorgverzekeraar is aangesloten en voilà: een jaar lang naar het ziekenhuis in je woonplaats of de fysiotherapeut om de hoek.

Het wordt al iets moeilijker als je moet gaan kiezen voor de hoogte van de verzekering. De inhoud van het basispakket van elke zorgverzekering is in principe gelijk en dekt louter het hoognodige. Voor aanvullende zorg (fysiotherapie, tandheelkunde, medicatie, een nieuwe bril of een bezoek aan de psycholoog) moet je jezelf extra verzekeren. Weet je op voorhand dat je specifieke zorg nodig hebt, dan kun je daar makkelijk je aanvullende verzekering op aanpassen. Ben je kerngezond, dan geeft dat helaas nog geen zekerheid. De keuze is aan jou: speel je of safe of neem je het risico? Kies je voor het risico, dan kan het altijd handig zijn om de gespaarde kosten maandelijks te sparen. Heb je ze in 2022 niet nodig, dan kun je er tegen het einde van het jaar iets leuks mee doen.

Welke zorgverzekering je ook kiest, laat een lagere prijs niet per se jouw drijfveer zijn om voor een andere zorgverzekeraar te kiezen. Goedkoop is vaak duurkoop, en op het gebied van gezondheidszorg wil je liever niet voor verrassingen komen te staan, dat kan immers nogal prijzig uitvallen. Let daarom zeker op de reviews op de websites van zorgvergelijkers. 

Oh, en als je dan toch bezig bent; vaak levert het aardig voordeel op als je al je verzekeringen (inboedel, auto, rechtsbijstand) bij dezelfde verzekeraar afsluit. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook makkelijker. 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu