Home > Business > Een nieuwe lente, (toch) een nieuw geluid?

Een nieuwe lente, (toch) een nieuw geluid?

Het was voor veel ondernemers een zware winter en nog steeds bruist het Limburgse leven niet zoals we dat zo graag zien. Veel mensen met een eigen onderneming hebben het afgelopen jaar te maken gekregen met de ingewikkelde NOW-regelingen en andere juridische problematiek. Maar dat is toch juist voer voor advocaten? Dat klopt inderdaad; als SPEE advocaten & mediation zijnde mochten wij ondernemers met vaak dringende – al dan niet coronagerelateerde – vragen uit de brand helpen, en dat doen we nog steeds met onze volledige inzet, nu al bijna zestien jaar.

Maar dat is niet het enige dat we doen. Juist vooruitkijken en anticiperen op potentiële problemen inspireert ons en geeft ons energie. Als er nieuwe juridische ontwikkelingen zijn (denk aan wetgeving of rechtspraak), dan zijn we er het liefst zo snel mogelijk bij om onze cliënten en relaties daarover te informeren. Dat doen we bijvoorbeeld via wekelijkse bijdragen op onze – onlangs vernieuwde – website. Natuurlijk zijn we ook te vinden op LinkedIn, Facebook en Instagram. Aangezien ondernemen niet ophoudt bij de grens, zijn onze bijdragen zowel in het Nederlands als in het Engels en het Duits beschikbaar. Ook bundelen wij onze kennis over internationaal zakendoen in de Euregiodesk.

Ondernemers staat ook deze lente en zomer weer het nodige te wachten op juridisch gebied. Zeker is dat er een frisse wind gaat waaien. Denk aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), die op 1 juli aanstaande in werking treedt. De WBTR brengt vooral veranderingen met zich mee voor verenigingen, stichtingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. De verschillen met de huidige regeling zitten onder meer in het tegenstrijdig belang, het toezicht, de raadgevende stem voor bestuurders, de aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders en de regels over belet- en ontstentenis. Wij adviseren stichtings- of verenigingsbestuurders daarom om zich tijdig te laten informeren over de concrete gevolgen van deze wet.

Ook vermeldenswaardig is de Wet Franchise, die overigens al afgelopen januari in werking is getreden. Voor het eerst is franchise in Nederland wettelijk geregeld. Bent u franchisegever of franchisenemer en heeft u zich nog niet in de nieuwe wet verdiept? Dan is het nu de hoogste tijd om dat alsnog te doen.

Nog toekomstmuziek is de besloten vennootschap met maatschappelijk doel, oftewel de BVm. Over dit onderwerp ligt er momenteel een aanzet tot een wetsvoorstel op tafel. De bedoeling van de regeling is erkenning én herkenning van maatschappelijke ondernemingen, die toebehoren aan een BV, zodat dit type ondernemingen zichtbaarder wordt voor opdrachtgevers, financiers, afnemers en andere derden. Voor de BVm is maatschappelijke impact belangrijker dan het uitkeren van dividend aan de aandeelhouders.

Tot slot zal ook zeker het arbeidsrecht dit jaar volop in beweging blijven. Hoewel de jurisprudentie over het thema ‘corona op de werkvloer’ hopelijk snel minder relevant zal worden, geldt dat ongetwijfeld niet voor ‘het nieuwe werken’. Dat is namelijk een blijvertje. In dit kader biedt een op maat gemaakt en juridisch waterdicht ‘thuiswerkprotocol’ voor zowel werkgevers als werknemers veel duidelijkheid en werkplezier.

Wie op de hoogte wenst te blijven van deze en andere juridische ontwikkelingen is van harte welkom ons te volgen via de genoemde kanalen én via de website van Chapeau, waar wij dit jaar regelmatig een blog zullen verzorgen. Het team van SPEE advocaten & mediation wenst u allen een aangename nieuwe lente en hoopt u zeer binnenkort weer in levende lijve te mogen ontmoeten!

Wilhelminasingel 98, Maastricht (NL) – spee-advocaten.nl
Vliegveldweg 156, Maastricht Airport (NL)

hide auteur

Auteur: SPEE advocaten & mediation

Succesvol, professioneel, ervaren en empatisch. Maastrichts kantoor voor advocatuur en mediation.

SPEE advocaten & mediation

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu